Obavijesti

News

Komentari 48

'Za Hrvatsku sam u rat otišao pod stare dane. Imao sam 63, ni liječnici me nisu mogli spriječiti'

'Za Hrvatsku sam u rat otišao pod stare dane. Imao sam 63, ni liječnici me nisu mogli spriječiti'
4

Uz izvlačenja poginulih suboraca najsvježija mu je rana koja nikad nije zarasla ona kad je u središtu Novske poginuo kolega kojega se sjeća po nadimku Šokac, koji je imao 40 godina

VIDEO

Na proslavi 25. godišnjice Oluje u Kninu fotoreporteri su snimili jednog od najstarijih sudionika Domovinskog rata. 

On je Mirko Potočki (89) iz Novske, koji se u obranu Hrvatske uključio odmah početkom rata. U njegovim dokumentima stoji da je dragovoljac od 25. rujna 1991. i sudjelovao je aktivno u obrani do 10. rujna 1992. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Najstariji branitelj

Pokretanje videa...

Mirko Potočki najstariji branitelj 01:35

Tad je UNPROFOR počeo kontrolirati to područje, a Mirko Potočki se s nekolicinom suboraca iz Novske povukao u “ilegalu”. No i zdravstveno stanje uzrokovano pogibijama suboraca ostavilo je traga na njemu. 

- Liječnici su mi zabranili da budem aktivan jer su rekli da je to za mene previše riskantno po zdravlje, iako sam tad imao tek 63 godine - kaže nam veselim glasom Potočki.

Mirko Potočki, 89-godisnji sudionik Domovinskoga rata, odao pčast braniteljima

Objašnjava nam da se odmah početkom rujna 1991. uključio u naoružane odrede te je dolaskom postrojbi iz Križevaca u Novsku postao član njihove jedinice. U moru papira koji dokazuju status branitelja i 30-postotnog invalida nije mogao pronaći dokument koji govori o kojoj se formaciji iz Križevaca radi. 

U tih šest mjeseci, koliko je bio u aktivnom sastavu na novskom području, najteže mu je palo kad je morao s nekolicinom suboraca otići pod okriljem noći sa seoskom zapregom u selo Kričke po šestoricu poginulih suboraca. 

- Naprijed sam išao ja jer dobro poznajem svaki puteljak, a iza mene kola s konjskom zapregom i trojica kolega. No ubrzo smo upali u zasjedu koju nam je postavila nekolicina četnika. Bili su neoprezni i mislili su da su sve riješili kad su nas zarobili. 
No prevarili su se jer je iza nas išlo još suboraca koji su ih razoružali. Rekli smo im da nam dopuste da naše mrtve odvezemo, a zauzvrat ćemo ih pustiti. Tako smo i napravili, jer bi i jedan ispaljeni hitac s bilo koje strane dovukao njihove suborce i mi ne bismo mogli bez gubitaka se povući, a kamoli dovesti poginule kolege - govori nam Mirko, koji zadnjih šest godina živi sam jer mu je supruga preminula. 

'To jutro 5. kolovoza suborci su mi čestitali rođendan. Samo smo kratko nazdravili i krenuli'
'To jutro 5. kolovoza suborci su mi čestitali rođendan. Samo smo kratko nazdravili i krenuli'

Uz izvlačenja poginulih suboraca najsvježija mu je rana koja nikad nije zarasla ona kad je u središtu Novske poginuo kolega kojega se sjeća po nadimku Šokac, koji je imao 40 godina i koji je dan prije smrti trebao dočekati rođenje djeteta. Mirko kaže da mu je Šokac bio cimer jer je spavao u njegovoj kući i dao mu nadimak Deda. Na njegovu licu i držanju, ali i po lucidnosti ne može se reći da je iza njega gotovo devet desetljeća. Sjeća se i detalja iz 2. svjetskog rata. 

Kad govori o Oluji i oslobođenju zemlje, odmah mu se navuče osmijeh na lice. 

Svake godine ide redovito u Knin i Vukovar jer su to sveta mjesta koja su najveći simboli stradanja u borbi za slobodu Hrvatske. 
Pitali smo ga kako su mu se dopali govori koje su uputili vodeći političari, ali nije nam odgovorio jer je, kako kaže, slabijeg sluha i nalazi se daleko od svečane bine. 

- Tu nema neke velike mudrosti. Svi pripadnici manjina, pa tako i Srbi, moraju shvatiti da je Hrvatska njihova domovina i da je poštuju. Da su to odmah napravili, možda do rata ne bi ni došlo - poručuje jedan od najstarijih sudionika proslave u Kninu, na koju je krenuo navečer iz Novske te nakon cijele noći provedene u vlaku i dana u Kninu istim prijevozom se vratio. 

Prije odlaska smo ga pitali otkud tajna vitalnog izgleda. 

- Jako volim mlade žene - priznao nam je stidljivo. 

Na rastanku nam je rekao da možda izostavimo ovo o mladim ženama, jer svaki dan ide kod kćeri na ručak pa će ga špotati, ali se onda predomislio pa dodao neka se i to zna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela