News

Komentari 2

Za iseljenu Hrvatsku posebna kvota i na Sveučilištu Sjever

Za iseljenu Hrvatsku posebna kvota i na Sveučilištu Sjever

U jesenskom upisnom roku osigurana je posebna upisna kvota za hrvatsku nacionalnu manjinu i iseljeništvo i na Sveučilištu Sjever i Veleučilištu "Lavoslav Ružička" u Vukovaru

Sveučilište Sjever odobrilo je 42 mjesta za te studente. Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurat će sufinanciranje troškova studiranja za trajanja upisanog studijskog programa za studente koji u nadolazećoj akademskoj godini prvi puta upišu prvu godinu studija u kvoti redovitih studenata na Sveučilištu Sjever.

Po dva studenta iz dijaspore moći će upisati pet studijskih programa na preddiplomskim studijima u Koprivnici (Medijski dizajn, Komunikologija, mediji i novinarstvo, Poslovanje i menadžment, Logistika i mobilnost, Prehrambena tehnologija) i osam u Varaždinu (Elektrotehnika, Multimedija, oblikovanje i primjena, Proizvodno strojarstvo, Logistika i mobilnost, Graditeljstvo, Sestrinstvo, Mehatronika, Fizioterapija) te po četiri programa na diplomskim studijima u Koprivnici (Medijski dizajn, Novinarstvo, Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša, Održiva mobilnost i logistika) i u Varaždinu (Multimedija, Strojarstvo, Graditeljstvo i Sestrinstvo – menadžment u sestrinstvu).

Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru osiguralo je 40 mjesta za Hrvate izvan Hrvatske, po 10 na preddiplomskim stručnim studijima trgovine, fizioterapije i Upravnom studiju te deset na diplomskom stručnom studiju Preventivne fizioterapije. 

Posebna upisna kvota uvedena 2018.

Projekt posebne upisne kvote za Hrvate iz dijaspore nastao je prošle godine temeljem Sporazuma o suradnji između Središnjeg ureda i Sveučilišta u Zagrebu, a od ove akademske godine i sa svim ostalim sveučilištima u Hrvatskoj.

Putem te kvote ove se godine na Sveučilište u Zagrebu moglo upisati 202 studenta, 15 manje nego lani. Ta se kvota odnosi na pripadnike hrvatske manjine u Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj te na Hrvate iseljene u prekomorske i europske države i njihove potomke.

Potvrde o pripadnosti hrvatskoj manjini, odnosno iseljeništvu izdaje Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske.

S obzirom na brojnost hrvatskog iseljeništva i činjenicu da su mladi u dijaspori zainteresirani za studij u Hrvatskoj, Agencija za znanost i visoko obrazovanje izradila je videospot "Zašto studirati u Hrvatskoj?", u hrvatskoj i engleskoj inačici, a dostupan je na mrežnim stranicama Agencije te na društvenim mrežama.

Videozapis prikazuje ponudu Hrvatske kao visokoškolske destinacije s 10 sveučilišta, 17 veleučilišta, 20 visokih škola i oko 165 tisuća studenata, navodi Ured.

(mz)

Najčitaniji članci