Za mučenje i ubijanje civila i policajaca kod Dvora dobili su ukupno 95 godina zatvora | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Za mučenje i ubijanje civila i policajaca kod Dvora dobili su ukupno 95 godina zatvora

Za mučenje i ubijanje civila i policajaca kod Dvora dobili su ukupno 95 godina zatvora

Sedmorica pripadnika tzv. "Milicije Krajine" osuđena su za ratni zločin u selima Zamlača i Struga Banska iz srpnja 1991. Civile su koristili kao živi štit, a policajce natjerali da se skinu pa pucali

VIDEO

Predrag Orlović (57), Milan Begović (58), Nedjeljko Pašić (60), Predrag (56) i Nenad Korizma (52), Jan Janković (62) i Pero Krnjeta (62) nepravomoćno su u odsutnosti na Županijskom sudu u Zagrebu osuđeni za ratni zločin nad civilima u srpnju 1991. godine u selima Zamlača i Struga Banska. 

Pripadnik "milicije SAO Krajine" osumnjičen za ratni zločin
Pripadnik "milicije SAO Krajine" osumnjičen za ratni zločin

Orlović, Begović, Predrag i Nenad Korizma te Krnjeta nepravomoćno su proglašeni krivima i za mučenje i ubijanje policajaca zbog čega je sud svakome od njih izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, dok su Pašić i Janković dobili po deset godina zatvora. Sva sedmorica optuženika nedostupna su hrvatskom pravosuđu te im se sudilo u odsutnosti.

Teretili su ih da su 26. srpnja 1991. u selima Zamlača i Struga Banska, za vrijeme Domovinskog rata kao pripadnici paravojne postrojbe tzv. "Milicije Krajine" nakon minobacačke pripreme u sklopu akcije "Žaoka", zajedno sa većim brojem neidentificiranih pripadnika postrojbe, sudjelovali u pješačkom napadu iz smjera Dvora prvo na selo Zamlača. Kako u njemu nije bilo hrvatskih oružanih postrojbi pucali su po kućama civila hrvatske nacionalnosti, palili kuće i gospodarske objekte, provaljivali u kuće civila i iz istih istjerali svo civilno stanovništvo na cestu koristeći ih kao živi štit u kretanju prema Strugi Banskoj. Natjerali su civile da hodaju oko šest sati s podignutim rukama, tukli ih, a u tijeku pješačkog napada četvero ih je preminulo, dok ih je pet ranjeno.

Srbija napokon Hrvatskoj izručila krvnika s Ovčare: Ubijao je i silovao ženu pred djetetom
Srbija napokon Hrvatskoj izručila krvnika s Ovčare: Ubijao je i silovao ženu pred djetetom

Orlović, Begović, Predrag i Nenad Korizma te Krnjeta istog su dana u Strugi Banskoj, smatra sud, u istom svojstvu, zarobili i razoružali trojicu policajaca MUP-a Republike Hrvatske, nakon čega su ih tukli, skinuli im odjeću i natjerali ih da trče preko livade, a potom iz pješačkog naoružanja na njih pucali i tako ih usmrtili. Pašić je za ovo djelo nepravomoćno oslobođen optužbe.

Moraju platiti i troškove kaznenog postupka koji obuhvaćaju trošak svjedoka u ukupnom iznosu 2288 kuna i trošak sudskomedicinskog vještaka u ukupnom iznosu od 9570 kuna, i to svaki optuženik trošak u iznosu od 1694 kune, i svaki optuženik iznos od 2.000 kuna na ime paušalne svote. 

Kako su osuđeni na kazne dulje od pet godina zatvora određen im je istražni zatvor koji može trajati do pravomoćnosti presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'
KAKO SMO OTJERALI STRUČNJAKA

Slučaj dr. Novicka na Rebru: 'Rekao je: Više neće biti plavih kuverti. Tu je bio njegov kraj...'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. William Novick dolazio je u vrijeme rata i operacijama spasio više od 600 hrvatske djece. Otjerali su ga. Znalo se da Novick ne uzima 'plave kuverte'. O svemu govore tadašnji akteri