Obavijesti

News

Komentari 35

Za njih nema krize: Bjelovar je rekorder u kafićima, ima ih 150

Za njih nema krize: Bjelovar je rekorder u kafićima, ima ih 150
1

Iako se zbog krize broj kafića smanjuje iz godine u godinu, Bjelovar sa svojih 150 kafića, u odnosu na broj stanovnika, je vodeći u Hrvatskoj, a bilo ih je još i više...

VIDEO

Bjelovar je nekada bio Grad poznat po rukometu, traktorima Tome Vinkovića, Koestlinovim keksima ili po Sirelinom siru. Danas su sve to zamijenili brojni kafići koji se nalaze gotovo na svakom ćošku. Iako se zbog krize broj kafića iz godine u godinu smanjuje Bjelovar sa svojih 150 kafića u odnosu na broj stanovnika je vodeći u Hrvatskoj. U tu brojku nisu uračunati oni koji posluju u okviru Trgovačkih društava. No, prije 10 godina bilo ih je 110 više nego danas. 

- Zatvorio sam kafić jer nisam mogao plaćati 10 000 kuna mjesečno za najam lokala koji je bio na reprezentativnom mjestu, jer je iz godine u godinu promet padao. Najmu treba pridodati režijske troškove, plaće i doprinose za mene, suprugu, koja je vodila papire i troje zaposlenih - kazao nam je bivši ugostitelj (60) koji je prije tri godine stavio ključ u bravu. 

Za razliku od prvog sugovornika, naš drugi, koji je također želio ostati anoniman i koji je od prvog gotovo u pola mlađi tvrdi da je to još uvijek posao od kojeg se može živjeti. Njegova je računica sasvim drugačija. On kaže kako je najam za lokal u kojem on posluje sada oko 3500 kuna. 

- Da bi mogao isplatiti sebi 4000 a kolegici 2500 kuna plaće i sve doprinose, te platiti najam 3500 kuna moram imati mjesečno prometa minimalnih 32 000 kuna. To imam i sada mi je daleko ljepše jer radim za sebe i plaću koja je veća nego kad sam ja radio za druge - kaže naš sugovornik. Dodajući kako sada ima i dodatnog posla oko nabave robe, a "papire" mu vodi supruga. 

Božidar Zagorec (58), vlasnik Slastičarne "Zagorje", koji zapošljava 15 djelatnika i posluje u svom prostoru, misli da se treba mijenjati zakonska regulativa.

- Mnogi su pobjegli u društva s ograničenom odgovornošću, jer je u obrtu odgovornost za obveze daleko veća. Stoga mi tražimo da u tom dijelu budemo izjednačeni - kaže Zagorec. Njegova slastičarna posluje solidno. Glavni su razlozi što on ipak ima proizvodnju slastica i nalazi se u svom prostoru.

Tezom da ima previše kafića slaže se i Zagorec.

- Mi smo na našim sastancima komentirali da ih je previše, čak je bilo i inicijativa da se donese odluka koja bi limitirala broj kafića prema broju stanovnika, slično kao u Italiji gdje ugostitelji kupuju licencije - ističe Zagorac, koji je ujedno i predsjednik bjelovarske sekcije Ugostitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku