Za novac nudi fotografiranje s ćukom, a zaštićenu pticu drži u ruksaku vezanu konopom | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Za novac nudi fotografiranje s ćukom, a zaštićenu pticu drži u ruksaku vezanu konopom

Za novac nudi fotografiranje s ćukom, a zaštićenu pticu drži u ruksaku vezanu konopom
2

Strani državljanin već je drugi put uhvaćen u Splitu sa strogo zaštićenom vrstom ptice koju je u Hrvatskoj zabranjeno hvatati i držati. Prema Zakonu o zaštiti prirode za povredu odredbi može dobiti kaznu do 4000 eura

VIDEO

Splitska policija i komunalni redari u petak navečer su po drugi put intervenirali u samom središtu grada gdje je muškarac, inače strani državljanin, zatečen sa ćukom. Držao ga je u ruksaku i nudio prolaznicima kao nesvakidašnju i zabavnu "igračku" s kojom se mogu fotografirati za određeni iznos novca.

No, ćuk (Otus scops, rod sova nap.a.) je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

- S obzirom na način držanja životinje moguće da se radi i o ozbiljnijem kaznenom djelu, a ne samo prekršaju što će utvrditi nadležne institucije – objavio je dogradonačelnik Bojan Ivošević zahvalivši se svima na brzoj reakciji uključujući i Državnom inspektoratu čiji su se zaposlenici odazvali na prijavu van redovnog radnog vremena.


Podsjetimo, isti muškarac zatečen je s ćukom i prije šest dana. Stajao je Ispod ure u Dioklecijanovoj palači, no činjenica da je u prekršaju i da se već nad njim postupalo nije ga obeshrabrila. Tada su već njegovi podaci proslijeđeni na daljnje postupanje veterinarskoj inspekciji. Ćuka je držao vezanog na konopcu.


Prema Članku 153. Zakona o zaštiti prirode zabranjeno je namjerno hvatanje, ubijanje i uznemiravanje strogo zaštićenih vrsta, kao i njihovo držanje. Kazne fizičkim osobama za povredu odredbi Zakona o zaštiti prirode koje se odnose na strogo zaštićene vrste su od su u rasponu od 7000 do 30.000 kuna ovisno o težini prekršaja, odnosno od oko 900 do 4000 eura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.
Poginuo motociklist u Zagrebu, promet se odvija usporeno
KOD SLAVONSKE AVENIJE

Poginuo motociklist u Zagrebu, promet se odvija usporeno

Nesreća se dogodila na križanju Slavonske avenije i Ulice Siniše Glavaševića. Trenutno je očevid u tijeku...