Obavijesti

News

Komentari 50

Za pedofile se uvodi obavezna zabrana rada s djecom

Za pedofile se uvodi obavezna zabrana rada s djecom

Predlažu se i izmjene zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora. Do sada se ova sigurnosna nije izricala pravomoćnom presudom već se primjenjivala po sili zakona

VIDEO

Izmjenama i dopunama kaznenog zakona koje su upućene u javno savjetovanje predviđeno je uvođenje obveze zabrane rada s djecom osuđenim pedofilima. Dosad je to bila samo mogućnost, a po novome bi zabrana mogla biti uvedena i doživotno, prenosi Glas Slavonije.

Predlažu se izmjene u obavljanju poslova u kojima osuđeni pedofili dolaze u redoviti kontakt s djecom pod uvjetom da postoji opasnost da će osuđeni pedofili zlorabiti svoj položaj kako bi ponovo počinili kaznena djela na štetu djeteta. Ova mjera može se izreći kada osuđeni pedofil kazneno djelo nije počinio u obavljanju svoje djelatnosti. Kako se navodi u prijedlogu izmjene zakona, ova mjera se uvodi kako bi se, jednostavno rečeno, spriječilo pedofile da dođu napast ponoviti kazneno djelo.

Bludnik mamio curice, dirao ih gol i dobio 10 mjeseci zatvora
Bludnik mamio curice, dirao ih gol i dobio 10 mjeseci zatvora

Iako je u izmjenama zakona iz 2018. ukinuta zastara kaznenog progona za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta kojima je kao kvalifikatorna okolnost propisana smrt djeteta, novim zakonom predlaže se daljnje proširenje djela za koja kazneni progon i izvršenje kazne ne zastarijevaju. Po novim izmjenama bi se napokon trebalo i kazneno djelo spolnog uznemiravanja progoniti po službenoj dužnosti za sve.

- Novim izmjenama osigurat će se kazneni progon počinitelja ovog kaznenog djela po službenoj dužnosti za sve kategorije žrtvi. Ujedno će se postići da se sva kaznena djela protiv spolne slobode progone po službenoj dužnosti - navodi se u prijedlogu izmjena zakona.

Biskup Uzinić o pedofiliji: Sad napokon gledamo istini u oči
Biskup Uzinić o pedofiliji: Sad napokon gledamo istini u oči

Do sada se prijedlog za progon morao podnijeti u roku od tri mjeseca od dana kad je ovlaštena fizička ili pravna osoba saznala za kazneno djelo i počinitelja. Međutim, u praksi se pokazalo kako je rok od tri mjeseca za podnošenje prijedloga za progon prekratak pa se sada predlaže brisanje stavka u zakonu koji je specificirao da se sva kaznena djela spolnog uznemiravanja pokreću po prijedlogu, osim kada se radilo o djeci.

Predlažu se i izmjene zaštitnog nadzora po punom izvršenju kazne zatvora. Do sada se ova sigurnosna nije izricala pravomoćnom presudom već se primjenjivala po sili zakona u situacijama kad su bili ispunjeni zakonski uvjeti. Radi se o jedinoj takvoj mjeri u Kaznenom zakonu, a s obzirom na to da ju za sada ne izriče sud pravomoćnom presudom, njezino kršenje zapravo nije bilo moguće sankcionirati. Onaj tko se takve mjere ne bude pridržavao moći će po novim izmjenama biti kažnjen za kazneno djelo neizvršenja sudske odluke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca