Obavijesti

News

Komentari 98

'Za remont MiG-ova podmićen je časnik, a ja sam sve prijavio'

'Za remont MiG-ova podmićen je časnik, a ja sam sve prijavio'
1

Gospodin Sesar, zastupnik rumunjske strane, u mom uredu rekao mi je da jednom časniku 'pospremio' laptop i 5-6 tisuća eura. Nemam pojma što je sada s tim, ja sam to prijavio, kaže Kotromanović

VIDEO

Gost Pressinga na N1 televiziji bio je umirovljeni brigadir hrvatske vojske i bivši ministar obrane Ante Kotromanović. Komentirao je remont MIG-ova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno zašto serijski brojevi ne odgovaraju dokumentaciji zrakoplova koja se navodi u ugovoru o remontu s Ukrajincima.

Upitan je zašto se baš u Ukrajini obavio remont.

- Sada ti avioni lete, kao ministar sam tada bio u teškoj situaciji, ranije, prije nego sam došao u Ministarstvo, izbjegavali su donijeti tu tešku odluku. Ako MIG-ovi ne bi letjeli, izgubili bi sposobnost kao vojska. Pitanje je bilo da ih remontiramo ili da ih gasim. Nakon toga naš glavni savjetnik je predložio da idemo u remont MIG-ova, ja sam to prihvatio i oformili smo povjerenstvo. Svi naš su piloti su bili za to, angažirali smo stručnjake i za Rumunjsku i Ukrajinu da provjere tko ima kapacite to raditi i na temelju stručnog savjeta smo donijeli odluku da se posao da Ukrajincima - rekao je Kotromanović.

Na pitanje je li bilo propusta, Kotromanović odgovara: 'Sada ću vam nešto reći, prvi put javno. Gospodin Sesar, zastupnik rumunjske strane, u mom uredu rekao mi je da jednom časniku 'pospremio' laptop i 5-6 tisuća eura. Ja sam pozvao vojnu policiju i civilnu policiju, to je bilo prije dvije i pol godine. Nemam pojma što je sada s tim, ja sam to prijavio. U MORH-u sam zatekao projekte od 700 milijuna kuna koje je vojna policija istraživala'.

- Postupak je bio transparentan, ponuda Ukrajinaca je bila jeftinija preko 40 milijuna kuna. Dvije su stvari u tome bile dobre: sačuvali smo Ratno zrakoplovstvo i uštedjeli preko 40 milijuna kuna, da sam izabrao skuplju ponudu, ja bih bio u zatvoru, moram poštivati Zakon o javnoj nabavi - rekao je Kotromanović.

'Milanović je tvrdoglav, to mu je najveća mana'

Govorio je i o odnosu s Milanovićem.

- Funkcionirali smo uvijek dobro, on me doveo u situaciju da uđem u SDP, ali isto tako najveći kritičar sam mu bio ja, sve sam mu govorio u oči. Za njega kažu da ne voli slušati, ali to nije istina, njegova najveća mana je da je tvrdoglav. Dobro je postupio nakon izbora, to je jedino što je trebao i mogao napraviti - kaže Kotromanović.

O sastanku s Prgometom: Milanović me pitao imam li slanine

Dotakao se i čuvenog sastanka s Dragom Prgometom.

- To je Milanović organizirao. Milanović me nazvao tijekom dana i pitao jesam li doma, reko sam da jesam, da sam došao s posla. Pitao me imam li domaću slaninu i nakon sat vremena me opet nazvao i pitao može li kod mene doći s jednim gostom. Pitao sam tko je, rekao je Prgomet. Reko sam mu rado, sve što sam napravio je da sam kupio kruh. Pričali smo o svemu, politici, budućoj vladi i koalicijama - rekao je Kotromanović. Dodao je kako je Milanović tada Prgometa pitao da li Petrov zna da je on tamo, Prgomet je rekao da zna.

Na pitanje zašto su zastori bili razmaknuti kazao je: 'Zato što nam to nije smetalo, stalno tako imamo zastore, nikad nisam spustio zastor'.

- Nema tu misterije, mi smo znali da dolaze novinari, mi smo mogli i spustiti zastore da smo htjeli. Zvali su me iz Večernjeg lista i njima sam potvrdio da će doći Prgomet. Nikakvog tajnog sastanka nije bilo - rekao je Kotromanović za N1.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 98
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.