Obavijesti

News

Komentari 216

Za skrbništvo nad unučićem mora odgovoriti želi li biti lugar

Za skrbništvo nad unučićem mora odgovoriti želi li biti lugar
2

‘Čitate li tehničke novine?’, ‘Da ste cvjećar, biste li prodavali svijeće?’, ‘Opsjedaju li vas zli dusi?', samo su neka pitanja na koja su Noini baka i djed morali odgovoriti

VIDEO

Supružnici Željko i Ljubica Kiš iz Siska traže skrbništvo nad unukom Noom Utješinovićem (3), koji je u razmaku od godinu dana ostao bez oba roditelja. Sad mu djed i baka po majci nastoje zamijeniti roditelje. Pritom dobro surađuju i s rodbinom Noina oca. No da bi dobili skrbništvo, podvrgnuti su, kažu, rigoroznoj i besmislenoj proceduri.

- Jasno mi je da službe socijalne skrbi trebaju ispitati jesmo li podobni za skrb nad djetetom, vidjeti uvjete u kojima dijete živi, ali to se pretvorilo u apsurd. Supruga i ja morali smo odgovoriti na 567 test-pitanja. Supruga malo lošije vidi, a na test-obrascu slova su bila sitna, pa ga je rješavala tri i pol sata. Ja sam uspio za sat i pol jer imam bolji vid - rekao je Željko Kiš.

Ističe kako je od cijele priče dvadesetak pitanja bilo logično i bitno, a sve ostalo balast.

- Među pitanjima je bilo i takvih poput: ‘Čitate li tehničke novine?’, ‘Da ste cvjećar, biste li prodavali svijeće?’, ‘Jeste li vi i supruga zadovoljni seksualnim životom?’, ‘Opsjedaju li vas zli dusi?’, ‘Biste li željeli biti lugar?’ i slično. Bilo je i toga da je na testu točka i naputak da napravimo od nje sliku kakva nam padne na pamet. Za cijelo vrijeme procedure i testiranja nitko nije došao vidjeti dijete - dodaje Željko.

- Lani su nas posjetili socijalni radnici, upozorili nas da trebamo urediti kuhinju. Uredili smo je, a otad nas nitko iz Centra nije došao vidjeti. Kažu da su dolazili, ali da nikog nisu zatekli. Pitali su što će Noa danas ručati. Rekao sam da ne znam, on ruča u vrtiću. A jedno od pitanja bilo je i ima li Noa svoje mjesto za stolom. Naravno da ima - zaključio je Željko.

- Testiranje se ne razlikuje ni kod srodnika ni nesrodnika. Kako je dijete bilo povjereno na čuvanje i skrb baki i djedu, morali su proći psihološke testove - kazala nam je Mirela Cuculić iz Centra za socijalnu skrb Sisak.

U vrtiću pokrenuli veliku akciju za malog Nou

Noa je u samo godinu dana ostao bez majke i oca, koji su umrli. Skupina roditelja iz vrtića u Sisku organizirala se prošlog prosinca i počela prikupljati novac kojim bi dječaku kupili igračke. Na Facebooku su otvorili grupu pod nazivom “Sretan Božić, Noa”. U samo nekoliko dana prikupili su nekoliko tisuća članova koji su pomogli Noi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...