Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
9 komentara

'Za spolnu ravnopravnost treba promjena mentalnog sklopa'

U parlamentima država članica VE sjedi tek 26 posto žena, što je daleko od postavljenog cilja u UN-ovoj Agendi 2030 prema kojoj treba biti 50 posto žena i 50 posto muškaraca

Zaagreb: Sabor sjednicu satavio raspravom o međunarodnim mjerama ograničavanja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
9 komentara

Predsjednici parlamenata država članica Vijeća Europe u petak su na završnoj raspravi osudili seksizam, uznemiravanje i govor mržnje prema političarkama, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je da su u jačanju spolne ravnopravnosti potrebne promjene u obrazovnom sustavu i u mentalnom sklopu. 

Vijeće Europe (VE) i Interparlamentarna unija objavile su, naime, prošle godine studiju o seksizmu, uznemiravanju i nasilju nad ženama u europskim parlamentima. Od 123 zastupnice ili članice parlamentarnog osoblja uključene u istraživanje, njih čak 85 posto reklo je da su pretrpjele psihološko nasilje, a gotovo 47 posto ih je zaprimilo prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem. 

Gotovo njih 68 posto bile su meta komentara zbog fizičkog izgleda, a često se uznemirivalo zastupnice koje su bile aktivne u borbi protiv rodne nejednakosti i nasilja nad ženama.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković rekla je u VE da je odgovornost i na medijima, a ne samo političarima. 

"Mediji se više bave time kako smo se odjenule, a ne našim rezultatima", upozorila je Gojković. 

U parlamentima država članica VE sjedi tek 26 posto žena, što je daleko od postavljenog cilja u UN-ovoj Agendi 2030 prema kojoj treba biti 50 posto žena i 50 posto muškaraca. 

RH ima dobre zakone, ali potrebno je mijenjati mentalni sklop

Jandroković je hrvatskim novinarkama u Strasbourgu rekao da Hrvatska ima dobar zakonodavni okvir, ali da on nije dovoljan kako bi se više žena uključilo u politiku. 

"Imamo propisane kvote i dosta snažno zakonodavstvo koje jamči dobar položaj žena. Međutim, vrlo je bitno djelovati na mentalni sklop ljudi ne samo u Hrvatskoj već i u svim zemljama članicama kako bi se radilo na jačanju ravnopravnosti i tolerancije između oba spola", smatra Jandroković.

Ni Hrvatski sabor nije izuzet od uznemiravanja i govora mržnje prema političarkama.

"Pojedini političari vrlo grubo govore o svojim političkim suparnicama. Trebaju izbjegavati bilo kakav prezir, netrpeljivost ili mržnju prema suprotnom spolu", rekao je Jandroković.

Općenito govoreći o položaju žena u Hrvatskoj, Jandroković smatra da su potrebne promjene u obrazovnom sustavu. 

"Osim stjecanja znanja u našim školama moramo pripremati djecu na život i prenositi im univerzalne, trajne vrijednosti, a ravnopravnost muškaraca i žena pripada toj kategoriji", kaže predsjednik Sabora. 

On je u svom govoru pred izaslanicima kazao da svi koji se bave politikom, "a posebno mi, čelnici naših nacionalnih parlamenata, imamo obvezu suzbijanja i osuđivanja svakog oblika govora mržnje". 

Smatra da je "na svim dijelovima društva, a posebno na političarima i drugim javnim osobama te medijima, odgovornost da prenesu poruke javnosti koje nisu diskriminatorne, da stvaramo društvenu klimu koja osuđuje i obeshrabruje mržnju, nesnošljivost i isključivost". 

Konferencija predsjednika parlamenata održava se svake dvije godine od 1975. Okuplja predsjednike parlamenata 47 država članica Vijeća Europe, pridruženi su i parlamenti zemalja srednje Azije i Magreba.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message