Obavijesti

News

Komentari 44

Za srednjoškolske udžbenike će neki izdvojiti više od 2000 kuna

Za srednjoškolske udžbenike će neki izdvojiti više od 2000 kuna

REFORMA KOŠTA U 2. i 3. razred srednjih škola uvedeni su novi udžbenici prema novim kurikulima i skupi su

VIDEO

Školska godina počinje 7. rujna, a dio učenika i njihovih roditelja se, osim s problemima uzrokovanima epidemijom korona virusa, suočio s mnogo većim financijskim izdacima od očekivanih.

Iako još svima nije jasno kako će školska godina uopće izgledati niti kako će se cijeli plan moći provesti ako stanje s korona virusom izmakne kontroli, udžbenici, kao i ostali obrazovni radni materijali, morali bi biti dostupni svakom učeniku.

No nadolazeće školske godine dio roditelja čija djeca pohađaju srednju školu izvući će deblji kraj. Država je za ovu godinu osigurala besplatne udžbenike za osnovnu školu, a srednjoškolci će svoje udžbenike morati sami financirati, osim u Zagrebu, gdje će Grad nabaviti besplatne udžbenike za učenike srednjih škola, kao i dodatne materijale za učenike osnovnih škola. Za to će izdvojiti 60,000.000 kuna.

U Splitu biraju jeftinije 

No da to ne radi, roditelji učenika trećih razreda bi u I. gimnaziji samo udžbenike morali platiti 3036,91 kunu, što je najveća cijena na koju smo naišli tražeći koliko stoje kompleti udžbenika u četiri najveća hrvatska grada. Komplet udžbenika za učenike trećeg razreda splitske II. gimnazije stoji 2426, kuna, a za one koji idu u osječku II. gimnaziju 2568 kuna. Za riječku Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju još je skuplji: 2734,99 kuna.

Pribrojimo li tome radne bilježnice i ostali školski pribor, trošak srednjoškolca za knjige i opremu može dosegnuti i vrtoglavih 5000 kn, tj. gotovo prosječnu hrvatsku plaću.

POGLEDAJTE VIDEO: Upute za početak nove školske godine 

Pokretanje videa...

Škole 01:41

Iznenađuju i neke pojedinačne cijene. Udžbenik i radna bilježnica za francuski jezik u srednjoj školi stoje 205 kuna. Samo udžbenik “Nuovo progetto Italiano 2” stoji 170 kuna. Učenici koji pohađaju treći razred nekih gimnazija i strukovnih škola za matematiku trebaju dva, po jedan za svako polugodište, i platit će ih ukupno 212 kuna.

Treba imati i sreće 

Svaka škola može birati udžbenike za svoje učenike među odobrenima, a o njihovu izboru ovisi i cijena. Neki imaju sreće, neki baš i ne. A svi učenici nekih razreda srednjih škola, pa i trećeg, moraju kupiti nove zato što kreću s nastavom prema novim kurikulima.

Blaženka Divjak odgovorila Fuchsu: Rekla sam da se neću miješati, ali moram reagirati
Blaženka Divjak odgovorila Fuchsu: Rekla sam da se neću miješati, ali moram reagirati

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja rekli su nam kako se cijene udžbenika za 1. i 4. razred srednje škole nisu mijenjale. Navode kako su maksimalne cijene udžbenike za školsku godinu 2020/2021. za prve razrede gimnazija 1990 kuna, za druge 2041, za treće 2161, a za četvrte razrede 1819,90 kuna.

Na internetu druga priča 

Za trogodišnje srednje strukovne škole udžbenici stoje 1128,65, 1054,65, odnosno 882,65 kuna, za četverogodišnje 1684, 1547, 1676 i 1584 kune, a za petogodišnje 1340,65, 1409,30, 1136, 1579 i 1111 kuna.

No u tražilici internetske prodavaonice e.kupi vidjeli smo da ipak ima i većih iznosa.

Nećete poslati djecu u školu? U Engleskoj roditelji plate kaznu, kod nas - neopravdani sati
Nećete poslati djecu u školu? U Engleskoj roditelji plate kaznu, kod nas - neopravdani sati

- Odabir drugih obrazovnih materijala, a to su radne bilježnice, zbirke zadataka, geografski i povijesni atlasi..., trebao je biti objavljen na web stranici svake škole do 15. srpnja. Njih bira svaki pojedini nastavnik - ističu u Ministarstvu znanosti.

Država će financirati udžbenike za učenike čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne mjesečne naknade. Besplatne udžbenike imaju i djeca poginulih pirotehničara i onih sa 100 posto oštećenja organizma, učenici poginulih i nestalih branitelja te ratnih invalida.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.