News

Komentari 13

Za stručno osposobljavanje i zapošljavanje branitelja i članova obitelji 80 milijuna kn

Za stručno osposobljavanje i zapošljavanje branitelja i članova obitelji 80 milijuna kn

Sveukupno je u razdoblju od 2018. do 2020. dodijeljena 541 potpora, za što je utrošeno 37,1 milijuna kuna, od čega 8,5 milijuna iz Europskog socijalnog fonda, istaknuo je ministar branitelja, Tomo Medved

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Program stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023., za što će biti osigurano 80 milijuna kuna. Od toga će se 31 milijun osigurati iz proračuna 31 milijun, a 49 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.

- Cilj je Programa poboljšati pristup tržištu rada te povećati konkurentnost i stvarati uvjete za što uspješnije socijalno uključivanje nezaposlenih hrvatskih branitelja i nezaposlene djece smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja, djece dragovoljaca i djece HRVI-a iz Domovinskog rata - istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved. 

Program sadrži mjere namijenjene obrazovanju, samozapošljavanju i zapošljavanju kod poslodavaca osoba iz ciljne skupne, mjere namijenjene radu zadruga i proširenju djelatnosti te održavanju poslovanja.  Ali i dva projekta Ministarstva branitelja, koji će biti financirani sredstvima EU fondova, a odnose se na potpore za samozapošljavanje te dodjelu potpora za društveno poduzetništvo.

- Posebno će se vrednovati projekti usmjereni na razvoj zelenih i digitalnih tehnologija te unaprjeđenje proizvodnih kapaciteta radi lakšeg plasmana proizvod na tržište - istaknuo je Medved.

Podsjetio je kako je prethodnim programom, od 2018.-.2020., najveći interes bio za korištenjem mjere samozapošljavanja, a za što se mogla ostvariti potpora do 80.000 kuna, za djelatnost primarne poljoprivredne proizvodnje, što je financirano iz proračuna, te za poduzetničku djelatnost financiranu iz Europskog socijalnog fonda.

- Sveukupno je u razdoblju od 2018. do 2020. dodijeljena 541 potpora, za što je utrošeno 37,1 milijuna kuna, od čega 8,5 milijuna iz Europskog socijalnog fonda - istaknuo je dodavši kako je Ministarstvo branitelja pružilo pomoć u plasmanu proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova, a da je najznačajnija suradnja ostvarena s Podravkom, koja je otkupljivala proizvode za potrebe industrijske prerade.

- Branitelji proizvođači isporučili su Podravki 28.581 tonu voća, povrća i žitarica, a realiziran je i projekt braniteljske prodavaonice pod nazivom "Lijepo i naše" - rekao je Medved.

Najčitaniji članci