Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Za timove medicinske pomoći na Jadranu 1,5 milijuna kuna

Dodatni timovi bit će razmješteni u turističkim destinacijama s najviše dolazaka tijekom najjača četiri mjeseca u sezoni. Financirat će ih ministarstvo turizma

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
0 komentara

Ministarstvo turizma i ove će godine s 1,5 milijuna kuna sufinancirati dodatne timove medicinske pomoći u turističkim odredištima s najviše dolazaka u četiri vršna turistička mjeseca, istaknuto je u utorak u Ministarstvu turizma na potpisivanju ugovora za sufinanciranje.

Uz ministra turizma Garija Cappellija ugovore o sufinaciranju potpisali su predstavnici Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske te Dubrovačko-neretvanske županije, dok će sa Splitsko-dalmatinskom to učiniti kasnije.

Na područjima tih županija nalaze se turistička odredišta s najvećim ljetnim turističkim prometom.

SIVA ZONA TURIZMA Kraj ilegalnog iznajmljivanja: Inspektori će moći ući u kuće

Najviše od ukupnih 1,5 milijuna kuna, gotovo 456 tisuća kuna, predviđeno je za dodatne timove medicinske pomoći u turističkim ambulantama u Istarskoj županiji, te gotovo 316 tisuća kuna u Splitsko-dalmatinskoj.

Gotovo 270 tisuća kuna odlazi u Primorsko-goransku, oko 180 tisuća u Zadarsku, 125,5 tisuća u Dubrovačko-neretvansku, 103 tisuće u Šibensko-kninsku te  50,3 tisuće kuna u Ličko-senjsku županiju.

Još nije rješeno pitanje helikopterske medicinske službe

- Sigurnosni aspekt je jako važan dio turizma kao i timovi medicinske pomoći. S 1,5 milijuna kuna godišnje pratimo i HGSS, oko 4,5 milijuna kuna ide Crvenom križu, a još 250 tisuća kuna za smještaj 'sezonskih policajaca'. Sve to čini Hrvatsku sigurnijom destinacijom - istaknuo je ministar Cappelli, dodajući da već dugo inzistira na rješenju helikopterske medicinske službe pogotovo zbog otoka te se nada da će i to biti riješeno do idućeg ljeta.

Iznio je da je ministarstvo od 2008. do sada za sufinanciranje medicinskih timova izdvojilo gotovo 19 milijuna kuna, a najavio je da će se razmotriti mogućnost da ti timovi i do mjesec dva dana ranije krenu s poslom.

Svima je poželio sretnu turističku godinu iznoseći podatke da na današnji dan u Hrvatskoj ima 13 posto više turista i 8 posto više noćenja, što po njemu znači da je predsezona dobro krenula.

RAT NA HITNOJ U SOLINU 'Liječnica kaže da smo idioti, a usred smjene ide na frizuru!'

Ispred svih županija župan Istarski Valter Flego kazao je pak kako sufinanciranje dobro dođe za pojačavanje medicinskih službi dodavši da cijela Istra u zdravstvo ulaže oko 5 milijuna kuna, a samo Županija milijun kuna.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević, je predstavljajući djelovanje timova hitne medicinske pomoći tijekom ljetnih mjeseci na obali i otocima, naglasila i brojne poteškoće među kojima je to što puno pacijenata koji nisu hitni slučajevi dolaze u hitne ambulante i zbog toga često ne mogu brzo reagirati koliko bi inače mogli.

Objasnila je da će sredstva od Ministarstva turizma županija usmjeriti u turističke ambulante te u pojačavanje liječničkih timova i hitnim službama i za opremu.

Novost je 20 timova na prometnicama

Dodala je da tu nema novog zapošljavanja jer se traže educirani i spretni timovi u tom poslu pa se liječnici i medicinsko osoblje iz drugih županija koje ljeti nisu opterećene turizmom preusmjeravaju na Jadran.

- Unatoč tim i drugim problemima nastojimo pacijentima i svima ugroženima na moru i obali pružiti najviše i najbrže što možemo. Ove ćemo godine imati i 20 timova na prometnicama, a timovi će se ukupno nalaziti na više od 20 lokacija u sedam spomenutih županija - kazala je Grba-Bujević.

U Imotskom predstavljena strategija razvoja turizma Imotske krajine do 2025. godine STRATEGIJA TURIZMA U IMOTSKOM Capelli: Imate brend, ali možda bi ga mogli bolje predstaviti

Navela je i podatke za prošlu godinu kada su od 1. lipnja do 30. rujna hitni medicinski timovi u tih sedam primorskih županija imali ukupno 168 tisuća intervencija, što je bilo 58 posto više nego u prva četiri mjeseca prošle godine. Od toga, više od 59 tisuća intervencija je bilo na području Splitsko-dalmatinske županije, a najmanje, nešto između 9 tisuća, u Šibensko-kninskoj.

Najčešće na intervenciju izlaze ljeti zbog srčanih udara, glavobolja i vrtoglavica te zbog raznih drugih tegoba, a spomenula je i da su prošle godine zračnim medicinskim prijevozom u turističkoj sezoni zbrinuta 564 pacijenta od kojih je 70 posto imalo srčani udar.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message