Obavijesti

News

Komentari 1

Za učenje zemljopisa: Isprobali grickalice i slatkiše 12 zemalja

Za učenje zemljopisa: Isprobali grickalice i slatkiše 12 zemalja
3

OŠ VRPOLJE: Po nekoliko učenika predstavljalo je svaku državu, a onda je uslijedila degustacija grickalica i slatkiša koje su vršnjaci u 12 europskih država izabrali da prezentiraju njihovu zemlju

VIDEO

Povodom Dana Europe u Osnovnoj školi Vrpolje kod Šibenika osmislili su vrlo zanimljiv projekt - učitelji i đaci ove škole preko e twiningsa povezali su se s učiteljima i đacima iz 12 osnovnih škola iz 12 europskih država. Priredili su prezentaciju onoga što su naučili o tim državama uz jedan djeci vrlo zanimljiv detalj -  kolege đaci iz Bugarske, Češke, Španjolske, Portugala, Italije, Njemačke, Slovačke, Mađarske, Norveške, Finske, Švedske, Slovenije i Velike Britanije u Vrpolje su poslali 12 kutija s nacionalnim grickalicama i slatkišima.  

- Bugarska je najveći proizvođač ruža na svijetu. Jedina je zemlja koja nikad od svog osnutka nije mijenjala svoje ime. Sofija, glavni grad Bugarske, je najstariji glavni grad u Europi. Bugari klimaju glavom za ne, a vrte glavom lijevo-desno za da. Bugari su narod čiji pripadnici baš svaki dan konzumiraju jogurt. Bugarska atletičarka Stefka Kostadinova drži svjetski rekord u skoku u vis sa 2,09 metara koji i danas nakon 28 godina nije oboren. To je najdugovječniji rekord u svijetu sporta. U Bugarskoj živi baba Vanga, proročica čija se proročanstva uistinu ostvaruju - obznanili su kolegama učenici 8. razreda Andija Vučak i Paula Burazer. 

Po nekoliko učenika, uz pomoć glazbe i videa s projektora, upriličilo je ovakvo petminutno predstavljanje svake države, a onda je uslijedilo najzanimljiviji dio - degustacija grickalica i slatkiša koje su vršnjaci u 12 europskih država izabrali da prezentiraju njihovu zemlju.  

Osim okusa, djeci je bio vrlo zanimljiv i dizajn njihove ambalaže. Projekt su uz pomoć djece osmislili i proveli profesorica zemljopisa Antonija Petković i profesor talijanskog jezika Karlo Klarin. Svaka od 12 europskih škola poslala je paket u vrijednosti od 15 eura ill oko 100 kuna. 

- Među ostalim, po izgledu svakog od ovih stolova može se vidjeti velika razlika u vrijednosti novca u različitim zemljama - rekao je Klarin, pokazujući razliku između prepunog stola bugarskih slatkiša i vrlo 'prozračnog' stola s njemačkima.   

Svim europskim školama koje su poslale pakete vrpoljački đaci uzvraćaju istom mjere - svaka će dobiti pun paket hrvatskih grickalica i slatkiša koji će dalekim kolegama biti jednako egzotični kao što su nama danas bili egzotični njihovi.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa