Obavijesti

News

Komentari 0

Za zabavne praznike: U Rijeci otvoren dječji festival Tobogan

Za zabavne praznike: U Rijeci otvoren dječji festival Tobogan
6

Održavanje festivala, osim u kompleksu Benčić, fizički će biti smješteno na više lokacija u gradu, sa ključnim točkama od Vežice do Drenove i Bivija, uglavnom na otvorenome

VIDEO

Za sve učenike koji se pitaju kako sadržajno i aktivno ispuniti ovogodišnje ljetne ferije odgovor nudi riječki dječji festival Tobogan premijerno otvoren u utorak u industrijskom kompleksu Benčić...

Zabavni dio programa, u društvu riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, Emine Višnić, direktorice Rijeka 2020 d.o.o. i Marine Medarić, zamjenice župana PG županije, upriličio je Triko Cirkus Teatar i Nikolina Maj, koja je  izvela ulični solo show. 
Riječ je o festival koji je dio Ciglene kuće, jednog od sedam glavnih programskih pravaca Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, čiji su domaćini Art-kino, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka te Vijeće mladih Benčić.

tobogan



- Ključna želja organizatora je ljetne praznike u Rijeci pretvoriti u sadržajno i bogato razdoblje za djecu u kojem kultura i kreativnost imaju svoje istaknuto mjesto. Dugoročno, Tobogan je priprema za otvaranje Dječje Ciglene kuće u kompleksu Benčić u kojem će se provoditi sadržaji za djecu i mlade. Stvaranje dva tjedna intenzivne kulture za djecu, edukacijskih interaktivnih programa i zabave koji nadahnjuju osnovna su nit vodilja. Ujedno je riječ o pilot projektu Gradske knjižnice Rijeka, Art-kina i Gradskog kazališta lutaka Rijeka, koji u sinergiji osmišljavaju program u kojem će se ispreplitati čitanje, kazalište i kino, pa i više od toga - ističe EPK team.

tobogan



Održavanje festivala, osim u kompleksu Benčić, fizički će biti smješteno na više lokacija u gradu, sa ključnim točkama od Vežice do Drenove i Bivija, uglavnom na otvorenome. Osim djelatnika triju riječkih ustanova u kulturi uključeni su i vanjski suradnici, umjetnici, edukatori i stručnjaci iz svog područja djelovanja, prvenstveno Vijeće mladih Benčić. 

 - 'Tobogan'  čine različiti programi, od interaktivnih radionica, poput arheologije, retro igara, uređenje okoliša u kompleksu Benčić, preko raznih filmskih i dramskih, škole medijske kulture, do filmskih projekcija i kazališnih izvedbi u formi japanskog uličnog kazališta koje postaje mediteransko i riječko - pojašnjava EPK team.

Prijave za radionice, koje traju od 27.lipnja do 8. srpnja  kreću u četvrtak 1. lipnja., a sudjelovanje je besplatno. 

tobogan

Svi zainteresirani mogu se prijaviti online prijavnicom na kojoj se može odabrati radionica prikladna uzrastu djeteta. 


A izbor je velik i opsežan pa se tako djeca mogu upoznati, naučiti i poistovjetiti kako je to, bar na jedan dan biti knjižničar, arheonaut (arheološka radionica usmjerena ka upoznavanju s arheološkim radom i primjerima iz prave prakse), biljeter ili blagajnik u kinu, novinar/reporter, glumac i štošta drugo.

 

Tu je i tzv. Kamp miješane krvi gdje će se djeca upoznati s čarima kamperskog života i sportskim disciplinama

KulTura - koja će male i velike čitače navesti na svakodnevnu povijesno edukativnu šetnju centrom grada

Vremenski putnici - tj. povijesno putovanje s kreativnim zadacima kroz industrijsku baštinu grada Rijeke 

Kvorum frakcija, mini larp - gdje će svatko prezeti ulogu “običnog” građana u političkom susretu gdje se svaki glas treba čuti i svaka odluka dobro promisliti

Knjiška olimpijada - koja okuplja vesele knjiške igre i natjecanja u svrhu promocije knjige i čitanja. 

Lutkarsko – dramska radinica 'Složna kučica'  te Radionica igre na filmu gdje će se, preko glumačke vježbe predstavljanja, istražiti trenutne dječje preokupacije, stanja i potrebe. Iz tog procesa istraživanja, polaznici će, s dramaturginjom, izraditi priču, a nakon napisanog scenarija, glumačkih priprema i osmišljavanja vizualnog dijela priče slijedi i samo snimanje filma. Završni rad bit će prikazan na svečanom zatvaranju festivala 8.7. u prostoru ex tvornice Rikard Benčić, a jedan od voditelja ove radionice je i renomirani hrvatski glumac Leon Lučev.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa