News

Komentari 1

Zaba od 1. srpnja snižava promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana

Zaba od 1. srpnja snižava promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana

Zagrebačka banka će sve klijente do 15. lipnja 2020. obavijestiti o navedenom smanjenju, umanjenoj visini anuiteta i novom otplatnom planu

Zagrebačka banka (Zaba) najavila je u utorak da snižava promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građana od 1. srpnja, slijedom najnovijeg kretanja Nacionalne referentne stope (NRS).

"Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS), od 1. srpnja 2020. u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima", kaže se u bančinu priopćenju.

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,08 postotnih poena, dok će se za kredite vezane uz valutu EUR kamatna stopa smanjiti za 0,06 postotnih poena.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Zaba koristi šestomjesečnu NRS2, kamatne stope kredita u kunama smanjit će se za 0,06 postotnih poena, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,05 postotnih poena.

Zagrebačka banka će sve klijente do 15. lipnja 2020. obavijestiti o navedenom smanjenju, umanjenoj visini anuiteta i novom otplatnom planu.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. siječnja 2021. godine, kaže se u priopćenju.

Od prve objave, 7. prosinca 2012., NRS je smanjen već 15. put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,91 i 2,20 postotna poena za kune te između 3,02 i 3,08 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci, ističu iz te banke. 

Inače, Hrvatska narodna banka (HNB) krajem svibnja po prvi je put objavila NRS, izvijestivši da je većina indeksa smanjenja, i to od 0,01 do 0,04 postotna boda. Do tada NRS je izračunavao HUB.

Dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima, šestomjesečni NRS1 za eure, smanjen je krajem svibnja za 0,02 postotna boda, a šestomjesečni NRS1 za kune smanjen je za 0,03 postotna boda, podaci su HNB-a.

Najčitaniji članci