Obavijesti

News

Komentari 202

Zabočki Centar za socijalnu skrb prijavio Bernardu Jug zbog objave 'intervjua' s djetetom

Zabočki Centar za socijalnu skrb prijavio Bernardu Jug zbog objave 'intervjua' s djetetom
1

Policija je protiv samozvane aktivistkinje pokrenula kriminalističko istraživanje zbog objava na društvenim mrežama. Ministarstvo znanosti i obrazovanja i dalje ne reagira, iako bi mogli poslati prosvjetnu inspekciju

VIDEO

'Intervju' s malodobnim djetetom koji je na svojoj Facebook stranici objavila učiteljica engleskog jezika Bernarda Jug zaprepastio je i djetetovu matičnu školu i nadležni Centar za socijalnu skrb u Zaboku.
- O snimci su nas obavijestili iz škole, mi smo je preslušali i o tome odmah obavijestili policiju. Smatramo da je javnom objavom snimke razgovora s djetetom grubo narušeno njegovo pravo na privatnost. Ovakvo izlaganje djeteta predstavlja veliki rizik za njegovo daljnji psihološki i emocionalni razvoj - rekla nam je Tanja Cujzek, ravnateljica Centra.

Na naš upit potvrdila nam je da su, osim za Bernardu Jug, od policije zatražili postupanje i protiv roditelja koji su dopustili ovakvo javno istupanje djeteta.
- Za kršenja prava djeteta u ovom slučaju jednako su odgovorni i roditelji - naglasila je.

Kriminalističko istraživanje

Policija će, nakon što utvrdi sve elemente, podnijeti odgovarajuće prekršajne, ali i kaznene prijave. Kako su nam službeno kazali, policija zaprimila prijavu slijedom koje provodi kriminalističko istraživanje. S obzirom na to da je kriminalističko istraživanje u tijeku, nismo u mogućnosti dostaviti više informacija.

Inače, PU krapinsko-zagorska protiv Bernarde Jug je već podnijela više prekršajnih prijava. Prema neslužbenim informacijama, policija pregledava i preslušava sve audio/video zapise koje je objavila na društvenim mrežama kako bi utvrdili počinjenje prekršajnih i kaznenih djela. 

Podsjetimo, Ured pravobraniteljice za djecu u utorak je jasno poručio kako u je u ovome slučaju Bernarda Jug iskoristila dijete za propagiranje svojih stavova o cijepljenju, te da je to potpuno neprihvatljivo. Pozvali su i na hitnu reakciju Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i policije, te DORH-a. No Ministarstvo se ogradilo, tvrdeći da to trebaju rješavati druge institucije, ali i ravnateljica škole u kojoj radi Bernarda Jug. 

Nema posebnih provjera kod zapošljavanja nastavnika

Ipak, svi naši sugovornici, od prosvjetnih sindikata, pa do ravnatelja osnovnih i srednjih škola, ističu kako je ovo itekako slučaj koji treba rješavati na razini Ministarstva, odnosno prosvjetne inspekcije. Ravnatelji su, kažu nam, izuzetno ograničeni u djelovanju čak i u svojim školama što se tiče istupa svojih zaposlenika. U ovome slučaju, ravnateljica Sonja Vuljak potvrdila je kako protiv Bernarde Jug kao svoje zaposlenice nije dobila nikakve prijave, niti se itko bunio zbog njezina rada i ponašanja. Ipak, kako neslužbeno saznajemo, slučajem će se pozabaviti Etičko povjerenstvo škole.

Poseban je problem, ističu nam, to što kod zapošljavanja nastavnika, osim potvrde o nekažnjavanju, nema uvjeta za procjenu psihofizičkih ili pedagoških sposobnosti za rad s učenicima. Osim toga, izrijekom nam je kazalo nekoliko sugovornika, deficit nastavnika je sve veći, pa se nerijetko javi tek jedna ili dvije osobe, koje su prisiljeni zaposliti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 202
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao