News

Komentari 63

Zaboravili je? Vlak je iskočio iz tračnica zbog ostavljene šine

Zaboravili je? Vlak je iskočio iz tračnica zbog ostavljene šine

UMALO TRAGEDIJA: Osim vlaka oštećeno je 300 metara pruge i više od 300 pragova. Štetu bi trebalo pokriti osiguranje konzorcija

Imamo ekskluzivnu snimku iz vlaka koja potvrđuje policijsko izvješće da je šina ostavljena preko tračnice.

POGLEDAJTE VIDEO:

Slika je to s nadzorne kamere u vlaku nekoliko trenutaka prije kobnog naleta. U njemu je tad bilo 68 putnika i nitko od njih, nasreću, nije ozlijeđen. Lakše ozljede zadobio je strojovođa (41), a liječnička mu je pomoć pružena u KB-u Dubrava. Vlak broj 783 je na relaciji Zagreb - Koprivnica - Osijek u nedjelju ujutro iskočio iz tračnica između sela Prikraj i Lonjica kraj Vrbovca. Prilikom iskakanja vlaka došlo je do znatnog oštećenja okretnih postolja vlaka, tračnica kolosijeka, betonskih pragova i vijaka metalnih fiksatora tračnica, pri čemu je nastala veća, zasad neutvrđena šteta.

Vlak je iskočio na pruzi koju obnavljaju radnici konzorcija DIV, Dalekovod i Zagreb-Montaže. Projekt je vrijedan 1,5 milijardi kuna. Radnici su spornu šinu za potrebe gradilišta ondje ostavili noć ranije, kad je pruga bila potpuno zatvorena za promet. Doznajemo kako će štetu nastala na pruzi i vlaku pokriti osiguranje tog konzorcija. Oštećeno je oko 300 metara pruge i više od 300 pragova. Putnici su pričali kako su uoči iskakanja osjetili miris sličan mirisu varenja metala, a zatim se sve zatreslo. Sretni su što su izvukli živu glavu. U Sindikatu strojovođa Hrvatske smatraju da je za sve kriva uprava HŽ Infrastrukture koja bi trebala puno više brinuti o sigurnosti željeznice, a ne samo o gradnji.

Butković o nesreći: Sve skupa je malo čudno

Ministar Oleg Butković za nesreću na prugi kod Vrbovca rekao je kako 'bogu hvala nije bilo nikakvih negativnih posljedica'.

- Nitko nije izgubio život i činjenica jest da nas je sve skupa to jučer uznemirilo - naglasio je ministar te dodao da o detaljima te nesreće ne može govoriti jer su istrage u tijeku.

Ministar je poručio da netko mora odgovarati za to, ali tek nakon što istrage policije i HŽ infrastrukture pokažu što se zapravo dogodilo.

- Odogovornost mora postojati. Po preliminarnim informacijama, rekao bih da je sve to skupa malo čudno - poručio je na kraju Butković, prenosi Dnevnik.hr.

Najčitaniji članci