Obavijesti

News

Komentari 180

Zaboravljeni branitelj: Ratovao je 4 godine, a nema domovnicu

Zaboravljeni branitelj: Ratovao je 4 godine, a nema domovnicu
6

Rajko Kovačević (58) je četiri godine bio u ratu. Tada je državi trebao. Posljednjih 20 godina traži državljanstvo. Hrvatska država mu ga ne da jer 'im to nije u interesu'...

VIDEO

Jedino objašnjenje koje sam ikad dobio je da Hrvatska nema interesa da mi da državljanstvo, rekao je Rajko Kovačević (58)

Ovaj hrvatski branitelj, rodom iz Bosne i Hercegovine, nikako ne može dobiti hrvatsko državljanstvo. Prvi zahtjev je predao davne 1992., ali svaki put bi dobio odbijenicu. 

- Preporuku za dobivanje državljanstva mi je potpisao i bivši predsjednik Stjepan Mesić dok je bio na čelu države, ali nikog to nije zanimalo - rekao je Kovačević razočarano. 

Kaže da je u ratu proveo četiri godine, a problem je nastao kad je objavljen registar branitelja. Po njemu je on u ratu proveo 784 dana. No podaci se razlikuju od onih iz njegove vojne knjižice. 

Supruga mu je operirana od karcinoma i ne radi, a on se ne može zaposliti i prehraniti obitelj jer nema državljanstvo. Njegov ratni put počeo je Zagrebu. 

Stvarno sam očajan, trebam taj papir da se zaposlim i zaradim za obitelj, Kovačević traži ono što smatra da mu pripada

Iako je rođen u Sarajevu, gotovo pola života proveo je u Zagrebu. 1986. godine prijavio je boravište u Zagrebu. Nakon smrti prve žene, ponovno se oženio i u Zagrebu dobio poziv da se priključi hrvatskoj vojsci

- Odmah po pozivu sam se priključio 149. trešnjevačkoj brigadi i nikad nisam dvojio koja je moja domovina. Nakon Zagreba odmah su ga poslali u Dubrovnik, gdje se zamjerio zapovjedniku. 

'Vojna policija mi je maltretirala ženu'

- Obučavao sam konje za transport opreme i stvari te ljude kako da se brinu o tim plemenitim životinjama. Tad sam se zamjerio ljudima jer nisam htio sudjelovati u prevarama s opremom koju smo dobivali. Htjeli su da potpisujem manje iako smo dobivali više. Netko je poslao faks u Zagreb da me nema na bojištu pa je Vojna policija maltretirala moju ženu - prisjeća se Kovačević. 

Nastavlja da je on cijelo to vrijeme bio na bojnom polju s ostalim vojnicima, ali da ga se netko želio riješiti i zato nije prijavio da je na ratištu. Ratni put ga je odveo dalje u Gospić, Zagreb pa je otišao sudjelovati u ‘Oluji’. 

Nakon te vojno-redarstvene akcije, smjestili su ga u vojarnu u Mađarima kod Siska. 

'Zapovjednik mi je rekao da ne mrdam iz vojarne jer me žele ubiti'

Nakon što je jedan hrvatski vojnik, pravoslavac srpske nacionalnosti, zaprijetio da će se raznijeti bombom, sve su ‘oči’ bile uprte u Kovačevića. 

- Zapovjednik mi je rekao da se ne smijem ‘mrdati’ iz vojarne jer me žele ubiti – priznao nam je branitelj. 

Vojna policija ga je izolirala od ostalih i sigurno dopratila u Zagreb gdje i završava njegova ratna karijera. Nakon četiri godine. Iako u Registru stoji da je bio 728 dana u borbenom, a 56 dana u neborbenom sektoru. 

- Nisam ni dana proveo u neborbenom sektoru. Žalio sam se ministarstvu i obećali su mi da će ispraviti pogreške. Rekli su da nisam jedini i da imaju mnogo posla s dokumentacijom - rekao je. 

Danas mu s financijama pomažu sinovi i kćer. Žena mu je operirala tumor pa ni ona ne radi. 

Kosor mi je odgovorila: Nema interesa da mi daju državljanstvo 

- Ne sjećam se konkretnog slučaja jer sam ih imala na stotine tisuća. No odgovori Ministarstva su se temeljili na procjenama policije koja se o svakom slučaju očitovala. Vjerojatno su imali nešto o gospodinu zbog čega je država smatrala da ne može dobiti državljanstvo. Jedino što mogu reći jest da dok sam vodila Ministarstvo dala sam naputak da se svakome odgovori - rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor

Kovačević kaže kako mu je ona odgovorila prije nekoliko godina i rekla da Hrvatska nema nikakvog interesa da mi da državljanstvo

Mora platiti 5000 kuna za sve papire

Trenutačno je u postupku za dobivanje privremene boravišne dozvole, ali za svu dokumentaciju i proces morat će izdvojiti oko 5000 kuna kojih nema jer ne radi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 180
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije