News

Komentari 1

Zaboravljeni slučaj: Nakon 52 godine identificirali su pljačkaša banke iz Clevelanda

Zaboravljeni slučaj: Nakon 52 godine identificirali su pljačkaša banke iz Clevelanda

Bjegunac koji stoji iza jedne od najozloglašenijih pljački banaka u Americi, konačno je identificiran nakon 52-godišnje potrage, objavila je policija

Ted Conrad radio je kao blagajnik u Society National Bank u Clevelandu. U srpnju 1969. odlučio je opljačkati svoje poslodavce.

Nestao je s 215.000 dolara, što bi danas odgovaralo vrijednosti od oko 1,7 milijuna dolara.

Za njim je pokrenuta potraga koja je trajala više od pola stoljeća, a u tom se razdoblju često o njegovu 'pothvatu' govorilo u tv emisijama koje su se emitirale pod nazivom 'Najtraženiji' i 'Neriješeni misteriji Amerike'.

Američki istražitelji kažu da je nakon pljačke nastavio živjeti skromnim i mirnim životom, a New York Times piše da je posljednjih 40 godina radio u trgovini rabljenih automobila i kao instruktor golfa.

Nedugo nakon pljačke i nakon nestanka, Conrad je promijenio ime u Thomas Randele te je pobjegao u Washington pa u Los Angeles. Potom se nastanio u predgrađu Bostona, oko 1000 km daleko od mjesta zločina.

Conrad je navodno rekao prijateljima za svoje planove o pljački banke te im se pohvalio, kazavši da bi njemu to bilo jednostavno obaviti.

Navodno je bio opsjednut filmom "Afera Thomasa Crowna" iz 1968. sa Steveom McQueenom u glavnoj ulozi, koji je prije pljačke pogledao više od deset puta.

Slučaj se desetljećima vodio kao zaboravljeni, neriješeni slučaj.

Conrad je umro u svibnju od raka pluća, a nedugo nakon toga istražitelje su upozorili na osmrtnicu u novinama na ime Thomas Randele.

Postupno su uspjeli povezati osmrtnicu s dokumentima iz šezdesetih godina koje je "Randele" u to doba ispunio.

Ironično, među otkrivenim dokazima pronađeni su i dokumenti o Randeleovu stečaju sa suda u Bostonu iz 2014. godine.

Najčitaniji članci