News

Komentari 122

Zabrana komunista iz 1947. i presuda suca Krivaka iz 2021.: Smrdi na sudsku polugu cenzure

Zabrana komunista iz 1947. i presuda suca Krivaka iz 2021.: Smrdi na sudsku polugu cenzure

Gospođu Buljan-Flander sudac stavlja u poziciju nedodirljive. A takvih nema. Po Ustavu. Njezin zahtjev je tek odvratna sudska poluga cenzure medija koja jako smrdi na 1947. godinu

Sjećanje je nezgodna stvar.

Sjećanje kaže da je Narodni odbor zaključio da su se moderni plesovi poput bugi-vugija, la konge, trockinga i drugih raširili i u gradu Splitu. A ti plesovi nemaju ništa estetskog u sebi i odgojno negativno djeluju na našu omladinu. Onda je neki odbor, na osnovu stava 2. članka 58. u vezi točke 1. članka 28. i članka 38. Općeg zakona o narodnim odborima, donio sljedeću odluku.

POGLEDAJTE VIDEO

Da ne duljim. Pala je naredba da se na javnim i javnosti pristupačnim mjestima svako sviranje i plesanje plesova bugi-vugi, la konga, trockinga i njima sličnim zabranjuje.

Kazne za nepridržavanje naredbe bile su novčane, a u slučaju neutjerivosti (citat iz arhive Slobodne Dalmacije) od 1 do 60 dana prinudnog rada bez lišenja slobode.

Komunistička vlast bila je rigidna i nemilosrdna. I glupa. Jer kako drugačije ovo objasniti. Cenzura ne funkcionira. Ali ovo je crtica iz 1947. Preskočimo sad tu evolucijsku sitnicu od 74 godine i upoznajte suca Općinskog suda u Zagrebu Andriju Krivaka.

Mlad čovjek. Friški sudac koji je izašao iz “kuhinje” DSV-a 27. svibnja 2021. I odmah se uvalio u skandal s odlukom o zabrani objavljivanje tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece Gordani Buljan-Flander.

A nije 1947.

Odluka je, naravno, neodrživa i subinteligentna jer Buljan-Flander, ako joj se već ne sviđa pisanje medija o njezinoj, po nekima dvojbenoj i kontroverznoj, ulozi u sustavu zaštite djece ima na raspolaganju brojne pravne mjere protiv medija.

Kao uostalom i svi drugi građani Hrvatske.

Ovako je njezin zahtjev tek odvratna sudska poluga cenzure medija koja jako smrdi na gore spomenutu 1947. godinu.

Pogotovo zato što je donesena bez ročišta, mogućnosti očitovanja druge strane.

Gospođu Buljan-Flander sudac stavlja u poziciju nedodirljive. A takvih nema. Po Ustavu.