Obavijesti

News

Komentari 74

Zabrana prilaska ne znači puno bez kontrole: Za propuste u Gospiću još se čekaju odgovori

Zabrana prilaska ne znači puno bez kontrole: Za propuste u Gospiću još se čekaju odgovori

I Liku je nedavno zgrozio slučaj kada nisu pritvorili nasilnika. Rezultate nadzora imat će za dan-dva

VIDEO

Je li Županijsko državno odvjetništvo Karlovac nadzorom Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću utvrdilo propust u postupanju po predmetu od 19. kolovoza protiv 36-godišnjaka za prijetnje i protupravno oduzimanje slobode na štetu supruge, jer osumnjičeniku nije predložen istražni zatvor, nego su mu izrečene zaštitne mjere, pitali smo tužiteljstvo jučer zamolivši i za objašnjenje rezultata provedenog nadzora.

Koliko još obitelji strepi od nasilnika koje sustav ne uspijeva maknuti od žrtava?
Koliko još obitelji strepi od nasilnika koje sustav ne uspijeva maknuti od žrtava?

No odgovor nismo dobili iako je prije deset dana karlovačka županijska tužiteljica Vera Magdić Bižanović rekla kako je pokrenut nadzor o tome je li kod određivanja mjera, a ne traženja istražnog zatvora za nasilnika recidivista došlo do propusta. I ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je tad kako je u tijeku nadzor.

- Ministarstvo pravosuđa i uprave nije zaprimilo izvješće o nadzoru - odgovorili su nam jučer iz MPU-a. Naveli su i kako sukladno mjerodavnim propisima MPU nije ovlašten ispitivati rad državnih odvjetnika u konkretnim predmetima, jer bi isto predstavljalo kršenje Ustava RH. Podsjećamo, prošli tjedan u ponedjeljak J. M. (36), nakon što ih je zatekao u svojoj obiteljskoj kući u Gospiću, nožem je teško ranio prijatelja, a potom i suprugu, koja je iz kuće pobjegla susjedima. J. M. je imao zabranu prilaska supruzi bliže od 50 metara jer je tjedan prije napao, zatočio i vezao suprugu.

FOTO Slike s mjesta zločina: Dočekao suprugu pred butikom u Novskoj pa je zvjerski ubio
FOTO Slike s mjesta zločina: Dočekao suprugu pred butikom u Novskoj pa je zvjerski ubio

Policija ga je, naime, privela 19. kolovoza te ga prijavila za prijetnje i oduzimanje slobode supruzi, no ODO Gospić odredio mu je samo mjere opreza i pustio ga. Općinska državna odvjetnica Tatjana Šimunić Adamović rekla je tad za Hinu kako procjena hoće li odrediti mjere opreza ODO donosi od slučaja do slučaja, uz procjenu raznih okolnosti, jer “kud bismo došli da se pritvaraju svi obiteljski nasilnici”. J. M. je pritvoren, a izbodene žrtve su izvan životne opasnosti. 

Čemu služi zabrana prilaska na manje od 50 metara?

Na papiru, to je mehanizam zaštite žrtve od nasilnika. Izriče je sud ili državni odvjetnik, ovisi na temelju kojeg zakona se mjera izriče, a to može biti na zahtjev žrtve, policije ili po službenoj dužnosti, i to prema osobi koja je počinila nasilje u obitelji. No uz taj papir, tu je i mehanizam kontrole, zabrana da nasilnik dolazi na određena mjesta gdje se kreće žrtva i psihosocijalna terapija.

Je li to dovoljno?

Stručnjaci upozoravaju da sama zabrana prilaska, bez kontrola i pretresa imovine nasilnika, nije dovoljna. Sam papir ne može spriječiti počinitelja da uzme oružje i napadne žrtvu, što je vidljivo iz broja nasilja nad ženama koji se utrostručio u proteklih sedam godina.

Što je sustav napravio u slučaju iz Novske?

Počinitelj je žrtvi prijetio i policija ga je predala pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu. Odveden je na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Sisku, koje ga je pustilo uz mjere. Nije bilo procjene njegova psihičkog stanja niti je uzeto u obzir da je već jednom nekoga ubio.

Zašto je tužiteljstvo pustilo počinitelja?

’Kud bismo došli da pritvorimo sve obiteljske nasilnike?’, rekla je Tatjana Šimunić Adamović, općinska državna odvjetnica u Gospiću, gdje je prije tjedan dana muškarac s mjerom zabrane prilaska i kontaktiranja pokušao ubiti bivšu suprugu. Tjedan dana prije pokušaja ubojstva priveden je zbog prijetnji žrtvi i pušten na slobodu.

Što se može i mora napraviti?

Važno je pravilno procijeniti rizik kad se razmatra hoće li se izreći mjera zabrane prilaska ili istražni zatvor, a za to je potrebna bolja edukacija sudaca i državnih odvjetnika. Promjenom načina komunikacije sa žrtvama treba ih ohrabrivati da prijave, a modeli poput pretresa imovine nasilnika, redovitih policijskih kontrola, stručan i dugotrajan psihoterapijski rad s obiteljima u riziku od pojave nasilja i strože kažnjavanje počinitelja već funkcioniraju u zemljama koje ih primjenjuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada