News

Komentari 122

'Zabrinjava situacija u Izraelu, više od pola zaraženih Delta sojem cijepljeno je Pfizerom'

'Zabrinjava situacija u Izraelu, više od pola zaraženih Delta sojem cijepljeno je Pfizerom'

Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, poručuje imunolog Zlatko Trobonjača

- Brojevi novooboljelih trenutno nisu veliki, ali želimo da tako i ostane. Problem je što u nekim zemljama, koje su prošle treći val slično kao i Hrvatska, sada svjedočimo ponovnom širenju epidemije zbog dolaska visokozaraznog delta soja. Potrebna je razina od preko 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo njegovo širenje - što mi nemamo - rekao je prof. dr. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci za HRT.

- Procijepljenost u Rijeci relativno je visoka s obzirom na južnije županije gdje je situacija s cijepljenjem nešto lošija - dodao je.

Osvrnuo se i na situaciju u Izraelu, gdje je procijepljenost velika, a ipak se širi delta soj.

- Informacije iz Izraela su zabrinjavajuće, skok novooboljelih bez obzira na to što je 60% populacije cijepljeno s obje doze. Interesantno je što se tiče delta soja da je preko 50% novooboljele populacije cijepljeno Pfizerovim cjepivom. Ti podaci brinu u smislu da nas možda Pfizerovo cjepivo ne štiti u onoj razini u kojoj smo mislili - 90 posto - rekao je Trobonjača.

Na pitanje koliko sojeva možemo očekivati rekao je kako to ne može nitko predvidjeti te da je trenutno u svijetu preko 2000 različitih sojeva s obzirom na mutacije.

- Delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali ima četiri ključne mutacije koje se nalaze u genomu koji kodira protein šiljka i koji mu daje veliku infektivnost i imunoevazivnost. Nisu sve mutacije jednake. Neke mogu biti tihe, a neke su ozbiljne, kao brazilski ili južnoafrički soj - poručuje Trobonjača.

Komentirao je i podatak da se ne žele cijepiti ni medicinski djelatnici.

- To nije dobro i ne ulijeva povjerenje ljudima. Moramo svojim primjerom dati ljudima znak da se cijepe. Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, a i pokazuju mali broj neželjenih nuspojava - poručio je Trobonjača.

Na pitanje hoće li biti potrebno primiti treću dozu cjepiva rekao je kako će to ovisiti o situaciji na terenu.

- Ako bude epidemije, možda ćemo se trebati docijepiti trećom dozom, a ako je ne bude - onda nećemo. Ovisi i o mutaciji virusa koja će se proširiti jer, ako se prošiti neka nova mutacija koju ovo cjepivo neće neutralizirati, onda ćemo se morati cijepiti - rekao je Trobonjača.

Najčitaniji članci