Obavijesti

News

Komentari 122

'Zabrinjava situacija u Izraelu, više od pola zaraženih Delta sojem cijepljeno je Pfizerom'

'Zabrinjava situacija u Izraelu, više od pola zaraženih Delta sojem cijepljeno je Pfizerom'

Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, poručuje imunolog Zlatko Trobonjača

- Brojevi novooboljelih trenutno nisu veliki, ali želimo da tako i ostane. Problem je što u nekim zemljama, koje su prošle treći val slično kao i Hrvatska, sada svjedočimo ponovnom širenju epidemije zbog dolaska visokozaraznog delta soja. Potrebna je razina od preko 85 posto kolektivne imunosti da bi se zaustavilo njegovo širenje - što mi nemamo - rekao je prof. dr. Zlatko Trobonjača, imunolog sa Sveučilišta u Rijeci za HRT.

- Procijepljenost u Rijeci relativno je visoka s obzirom na južnije županije gdje je situacija s cijepljenjem nešto lošija - dodao je.

'Četvrti val koronavirusa mogao bi ugroziti ljeto, 40 posto zaraza otpada na delta soj virusa'
'Četvrti val koronavirusa mogao bi ugroziti ljeto, 40 posto zaraza otpada na delta soj virusa'

Osvrnuo se i na situaciju u Izraelu, gdje je procijepljenost velika, a ipak se širi delta soj.

- Informacije iz Izraela su zabrinjavajuće, skok novooboljelih bez obzira na to što je 60% populacije cijepljeno s obje doze. Interesantno je što se tiče delta soja da je preko 50% novooboljele populacije cijepljeno Pfizerovim cjepivom. Ti podaci brinu u smislu da nas možda Pfizerovo cjepivo ne štiti u onoj razini u kojoj smo mislili - 90 posto - rekao je Trobonjača.

Na pitanje koliko sojeva možemo očekivati rekao je kako to ne može nitko predvidjeti te da je trenutno u svijetu preko 2000 različitih sojeva s obzirom na mutacije.

- Delta soj ima 15 ili 18 mutacija, ali ima četiri ključne mutacije koje se nalaze u genomu koji kodira protein šiljka i koji mu daje veliku infektivnost i imunoevazivnost. Nisu sve mutacije jednake. Neke mogu biti tihe, a neke su ozbiljne, kao brazilski ili južnoafrički soj - poručuje Trobonjača.

WHO upozorio: 'Budimo oprezni pri ublažavanju mjera kako ne bi poništili postignute dobitke'
WHO upozorio: 'Budimo oprezni pri ublažavanju mjera kako ne bi poništili postignute dobitke'

Komentirao je i podatak da se ne žele cijepiti ni medicinski djelatnici.

- To nije dobro i ne ulijeva povjerenje ljudima. Moramo svojim primjerom dati ljudima znak da se cijepe. Epidemije ćemo se riješiti na dva načina - cijepljenjem ili preboljenjem. Ja preporučujem cijepljenje. Cjepiva su učinkovita, preveniraju teške oblike bolesti, a i pokazuju mali broj neželjenih nuspojava - poručio je Trobonjača.

Na pitanje hoće li biti potrebno primiti treću dozu cjepiva rekao je kako će to ovisiti o situaciji na terenu.

- Ako bude epidemije, možda ćemo se trebati docijepiti trećom dozom, a ako je ne bude - onda nećemo. Ovisi i o mutaciji virusa koja će se proširiti jer, ako se prošiti neka nova mutacija koju ovo cjepivo neće neutralizirati, onda ćemo se morati cijepiti - rekao je Trobonjača.