Obavijesti

News

Komentari 24

'Uplašio sam se da sam ja ubio gasitelje vodenom bombom'

'Uplašio sam se da sam ja ubio gasitelje vodenom bombom'
1

Pilotu kanadera Stjepanu Leškoviću je kopilotkinja helikoptera rekla da izvlače i žive i mrtve. Lešković se naježio jer je pomislio da je vodenom bombom ubio vatrogasce

VIDEO

Na zadarskom Županijskom sudu i u petak se nastavilo suđenje bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici. Dan prije, u četvrtak, su na sudu svjedočili piloti helikoptera, koji su prevozili vatrogasce na Kornate i koji su ih spašavali.

O razmjerima požara na Kornatu govorio je pilot Stjepan Lešković koji je letio u kanaderu. Kazao je da je požar bio velik pa je tražio pomoć. Slavica ga je poslao u Vodice, a nakon pet bacanja vode vratio se na Kornat. Kopilotkinja helikoptera Antonela Marinov mu je preko veze rekla kako izvlače i žive i mrtve. Lešković je rekao kako se u tom trenutku naježio pomislivši da je vodenom bombom pogodio gasitelje. Kopilotkinja Antonela Marinov rekla je kako su prilikom leta do Kornata očekivali jednog ili dvoje ozlijeđenih vatrogasaca te da ih je broj stradalih zapanjio. Rekla je kako su morali brzo djelovati. 

Marinov je izjavila kako ih u bolnici na Firulama nije dočekao liječnik te su ga morali čekati jedno vrijeme. 

Ročište je započelo svjedočenjem Mihovila Tomaševića, mehaničara u Divuljama. On je rekao kako je nadređene upozorio da helikopter koji su poslali na Kornat nije osposobljen za spašavanje i da može ići samo u izvidnicu. Na sudu je ispričao kako se na helikopteru H-202 probušila guma prilikom dolaska na Kornat. Istaknuo je kako su tim istim helikopterom, kojim su vatrogasci stigli na Kornat, išli i u spašavanje gasitelja. 

Odvjetnik Dražena Slavice, Čedo Prodanović, kazao je kako je zapovijedanje na Kornatu, nakon angažiranja zračnih snaga, trebao preuzeti Mladen Jurin. Prodanović tvrdi da su iz neobjašnhjivih razloga helikopteri Mi-8 ostali gasiti Hvar, iako su već trebali biti na Kornatima. Prodanović inzistira na tome da se utvrdi zašto se helikopter dugo čekao i što je točno Jurin radio na Hvaru.

Pilot helikoptera Bell, Rafael Boban, odgovorio mu je da su čekali na heliodromu jer su Jurin i izvjesni general Stojković bili na nekom sastanku. Kako se Jurin vratio s Hvara na Divulje ostalo je nerazješnjeno. Boban je bio prvi na terenu nakon dojave o kornatskoj tragediji. Njegovo svjedočenje ne podudara se s onim Slavena Morožina, tehničara Bella. Boban je kazao kako je za stradale saznao tek na terenu, dok tehničar kaže da su za tragediju znali prije polijetanja.

Suđenje protiv Slavice počelo je u studenom prošle godine, a dosad su ispitali deset svjedoka. Tereti ga se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti kao i za kašnjenje akcije spašavanja ozlijeđenih vatrogasaca. 

U nastavku je svjedočio i umirovljeni pilot kanadera Stjepan Lešković. On je na dan kornatske tragedije dobio zapovijed da gasi požare na Kornatima, u zaleđu Vodica i na Hvaru. No, kad je nadletio Kornat shvatio je da zbog jačine i brzine širenja požara sam ne može učiniti ništa. Zbog toga je od nadređenih u bazi tražio ispomoć svih raspoloživ snaga, no nije mu imao tko doći pomoći. 

- Recite našem zapovjedništvu da je stanje na Kornatu kritično i da pošalju sve raspoložive zračne snage – rekao je pilot Lešković zadarskoj kontroli leta.

Bio je malo ljut kad je gotovo istodobno zatraženo da avion prebaci u zaleđe Vodica gdje je vatra prijetila kućama. Tvrdi da mu je tako rekao vatrogasac koji se javio pod šifrom 'Burin 1'. Prepoznao je glas Dražena Slavice. Bivši šibenski vatrogasni zapovjednik u sudnici se ustao i rekao mu kako to nije bilo moguće. Raspravljalo se i o zapovjednom lancu i odgovornostima za premještaj kanadera s jednog požarišta na drugo. No, i to pitanje, kao i mnoga druga dosada, ostalo je nerazjašnjeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije