News

Komentari 13

Zadarski kapetan kraj Meksika spasio 17 ljudi: 'Nikad neću to zaboraviti. Plutali su 10 dana'

Zadarski kapetan kraj Meksika spasio 17 ljudi: 'Nikad neću to zaboraviti. Plutali su 10 dana'

Zadarski kapetan Alen Gospić i njegova posada na LNG brodu Gaslog Glasgow spasila je 17 Kubanaca koji su deset dana plutali bez vode i hrane u Meksičkom zaljevu

Brod je bio na putu iz Brazila u Teksas. U zaljevu između Kube i Meksika primijetili smo da pluta brod pun ljudi. Bili su jako dehidrirani i tražili su pomoć mahanjem rukama, a s to malo snage što su imali, stavili su nekakvu zastavu na veslo i mahali time, započinje priču o spašavanju zadarski kapetan LNG broda Gaslog Glasgow Alen Gospić. 

On i njegova posada bili su na zakazanoj vožnji prema Teksasu, kad su nabasali na 17 ljudi kojima je trebala pomoć. 

- Odmah sam okrenuo brod, napravili smo krug oko njih, manevrirali što više možemo. Približili smo se i bacili uže za spašavanje, s time da smo brodom održavali zavjetrinu da ih more ne valja i da se svi uspiju izvući. Vrijeme nije bilo za plovidbu u tim okolnostima. Dakle, u malom drvenom brodu dugačkom oko sedam metara - nastavlja Gospić. 

Među njima je bilo i žena. 

- Dakle tri žene i 14 muškaraca. Nisu imali nikakve dokumente kod sebe, a pretražili smo im prtljagu. Dali smo im papir na kojem su zapisali imena i dob. Doznali smo da su svi Kubanci koji su htjeli pobjeći u Meksiko za boljim životom - objašnjava. 

Najmlađi je imao 19 godina, a najstariji 50 godina. 

- Neću nikad moći zaboraviti, u očima im je bila želja sa životom i strah. Dali smo im jesi i piti, deke i kabinu s tušem. Aktivirao sam svoje pravo da odlučim onako kako mislim da je najbolje, bez ozbira što tko rekao. To je mogućnost koju imaju svi zapovjednici, i odlučio sam kako je najbolje za sigurnost i njihovu zaštitu - rekao je Gospić.

Drvena brodica je propušala more i održavali su se izbacujući vodu. To i nedostatak hrane i vode ih je izmorio, a tko zna što bi bilo da Gospić i posada nisu naišli. 

- Naša je sveta dužnost zaštita i spašavanje na moru, pružanje pomoći u svakoj prigodi. Dok smo ih spašavali, kontaktirali smo Centar za koordinaciju i traganje i spašavanje na moru. U tom području je Kuba, pa sam kontaktirao Jamajku, Kajman, Meksiko. Na početku mi nitko nije odgovarao što je čudno. Kad imamo jednu situaciju, onda se vidi kako koja institucija funkcionira - govori. 

Jamajka mu se u jednom trenu javila i rekli su da to nije u njihovoj nadležnosti jer se radi o međunarodnim vodama. 

- Nikoga očito nije briga za te ljude. Tek kad sam poslao mail su mi se javili iz Meksika. Rekli su da imaju brod i da će ih primiti. Rekao sam gdje smo i izračunali smo da nam treba oko tri i pol sata. Sva sreća da smo ih spasili prije mraka i pogoršanja vremena. Počelo je kišiti, sijevati, valovi su se povećali. Na sreću, sve je bilo u redu - kaže Gospić.

Prevezli su ih brodom do spasilačkog broda, prekrcali ih i nastavili svoj put prema Meksiku. Početkom ovog mjeseca, u istom zaljevu, dvoje Kubanaca je spasila posada pod zapovjedništvom jednog drugog zadarskog kapetana, Joško Skoblar. 

- Nisam se čuo s kolegom, ali to je hvalevrijedna akcija. Mi pomorci smatramo da je to naša sveta dužnost, spasiti ljudski život na moru jer ljudski život nema cijene - zaključio je Gospić. 

Najčitaniji članci