Obavijesti

News

Komentari 5

Vrijeme je stabilno kao pijana žirafa, no barem nas pušta da vidimo komet: Zadnja je prilika!

Vrijeme je stabilno kao pijana žirafa, no barem nas pušta da vidimo komet: Zadnja je prilika!
4

Komet ćete moći vidjeti i sat, sat i pol nakon zalaska sunca. Kiša i oblaci neće se baš potpuno urotiti protiv čovječanstva koje zanima Neowise, ali požurite, jer ga nećete moći gledati još dugo

VIDEO

Na današnji dan prije 57 godina prvi put je raketnim zrakoplovom dosegnuta visina od 100.000 metara, visina koja se smatra granicom svemira.

Ovih dana golim okom otkrivamo granice tog istog svemira, odnosno svjedočimo pojavi kometa Neowise kojeg mi živući nećemo više vidjeti u svom vijeku. A ni naša djeca, unuci, praunuci, šukununuci i šukununuci istih. Ni šukununuci šukununuka. Ni šukunuci šukununukovih šukununuka.

Hvala Bogu da ponovno pada kiša, blato je umalo dehidriralo
Hvala Bogu da ponovno pada kiša, blato je umalo dehidriralo

O tome kada je najbolje vrijeme uživati u kometu malo kasnije jer je još važnije znati kakvo će biti 'ono drugo' vrijeme da nam se komet ne bi 'sakrio' iza oblaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrijeme je stabilno kao pijana žirafa

Vrijeme će u nedjelju biti slično suboti, kao da nije bilo za pretpostaviti, pa nismo roboti. Bit će toplije s mjestimičnom, ali na kopnu s rjeđom grmljavinom, a sunce će dalje pičiti gotovo cijelom domovinom. Temperature će se na kopnu dizati do 26 stupnjeva, a na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije do 29 Celzijeva.

 

Nestabilno, ali toplije bit će i u ponedjeljak, a vrućina će se preliti i na njegov nasljednik - utorak. Na kopnu do 16, a na moru do 21 bit će temperatura zraka minimalna, a između 26 i 31 vrućina maksimalna. Pljuskova bi moglo biti samo u planinama, a umjerene bure u prohladnim noćima.

U srijedu će najvjerojatnije na kopnu i sjevernom Jadranu opet kratko osvježiti, a pošto i u četvrtak spominju mogućnost kiše i na jugu, do stabilnog ljeta ćemo se svi morati strpjeti! Temperatura mora je i dalje za one hrabrije, niti tu nema neke prevelike euforije.

Pa da se vratimo kometu...

Ako niste baš jutarnji tip ili vam nije baš toliko stalo do svemirskih pojava da se dignete dva ili tri sata prije izlaska Sunca, komet ćete moći vidjeti i sat, sat i pol nakon zalaska sunca. Kao što ste čuli prema prognozi, kiša i oblaci neće se baš potpuno urotiti protiv čovječanstva koje zanima Neowise, ali požurite, jer ga nećete moći gledati još dugo.

Upute za pronalazak i promatranje kometa

Najbolje u vremenu od 22.30 do 23.30 sati, ako pogledate prema sjeverozapadu. Ispružite ruku ispred sebe, raširite kažiprst i palac okomito položeno prema ravnini obzora, tako da vrh kažiprsta "dodiruje" liniju horizonta i skenirajte nebo nešto malo poviše vrha palca koji 'gleda' uvis.

POGLEDAJTE VIDEO:

Budite strpljivi i imajte na umu da je to nebesko tijelo prošlo našim nebom u vrijeme kada su Egipćani gradili piramide, a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko 'derište razbarušene kose' kojoj se sada vide ne jedan nego dva repa uslijediti će nam u najskorije vrijeme - za sedam tisuća godina (6.953)!

Neowise je  otkriven krajem ožujka svemirskim teleskopom Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, po kojem je i dobio ime.

Najbliže Zemlji će biti 22. srpnja, kada će od Zemlje biti udaljen oko 103 milijuna kilometara. Prilike za promatranje istoga golim okom imat ćemo, dakle, još možda nekoliko dana ili tjedana. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.