Obavijesti

News

Komentari 35

Zagreb: Ubojici i silovatelju 20 godina zatvora, sutkinju pitao - 'Imate li primjerak i za mene?'

Zagreb: Ubojici i silovatelju 20 godina zatvora, sutkinju pitao - 'Imate li primjerak i za mene?'
4

Igor Svetec (49) je od lipnja do listopada 2014. prijeteći pištoljem pljačkao pošte i trgovine za otkup zlata. U Dubravi je pokušao ubiti vlasnika ureda za otkup plemenitih metala i policajca u civilu

VIDEO

Stoj policija, policija, pucat ću!, vikao je policajac Miroslav Š. te iz službenog pištolja u Žabanjskoj u Zagrebu ispalio hitac u zrak namjeravajući tako zaustaviti Igora Sveteca kojeg je ganjao s Nikolom J., vlasnikom "Naina", ureda za otkup plemenitih metala, u Ulici Dubrava 40.  Policajac je prije toga čuo pucnjavu u banatskoj te je istrčao iz kuće u civilu te se pridružio Nikoli J. koji mu je rekao što se dogodilo.  No Svetec, koji je 5. lipnja 2014. prijeteći pištoljem opljačkao "Nain" nije se zaustavio. U Kijevskoj je prema progoniteljima, koji su bili metar jedan od drugoga, ispalio hitac u cilju da jednoga od njih ubije.

'Hrana je hladna, ćelija tijesna, a novine moram sam kupovati'
'Hrana je hladna, ćelija tijesna, a novine moram sam kupovati'

'Vozi, vozi! Idu za nama'

Potom je ugledao parkirano teretno vozilo. Prišao je vozaču Marinu S. i kroz prozor mu uperio pištolj u glavu, uskočio na mjesto suvozača i povikao: "Vozi, vozi, vozi, idu za nama, vozi!"

Uplašeni vozač  kojeg je tat držao na nišanu odvezao ga je u Goričansku gdje je Svetec iskočio iz vozila i pobjegao s plijenom od 3000 kuna.  Maskiran perikom ili šiltericom i sunčanim naočalama od lipnja do prosinca 2014. u Zagrebu i Bjelovaru opljačkao je još sedam pošti i ureda za otkup zlata. tako je 1. kolovoza 2014. opljačkao poštu u Sigetu.  

Ukupno je odnio 85.373 kune.

Jedinstvena kazna od 20 godina

Za pokušaj ubojstva nepravomoćno je osuđen na pet godina zatvora, za protupravno oduzimanje slobode na osam mjeseci, za razbojstvo koje je počinio bez pištolja dobio je godinu dana zatvora, a za sedam razbojstava s pištoljem po tri godine za svako - ukupno 27 godina i osam mjeseci zatvora. No kako je jedinstvena kazna zatvora uvijek manja od zbroja pojedinačnih kazni sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Koraljka Bumči nepravomoćno ga je osudila na 20 godina zatvora.

- Vi ste više puta osuđivana osoba i to i za ubojstvo iz koristoljublja i silovanje, a jedno vrijeme bili ste u bijegu i nedostupni pravosuđu. Sud ne vidi razloga da bi bilo koju kaznu umanjio ispod zakonskog minimuma - rekla je sutkinja obrazlažući presudu. 

Mirno saslušao presudu i rekao: 'Imate li primjerak i za mene?'

Svetec je mirno saslušao persudu i pitao "Imate li primjerak i za mene?".

Nakon toga vratili su ga u Remetinec u kojem se nalazio od prosinca. Osim što ga je dio opljačkanih prepoznao sa stopostotnom sigurnošću njegove pljačkaške pothvate zabilježile su nadzorne kamere. 

Zagreb: Vezao svoju curu za krevet, silovao je i sve snimao
Zagreb: Vezao svoju curu za krevet, silovao je i sve snimao

Vezao ju je za krevet i silovao

Prvo razbojstvo počinio je nepunih mjesec dana nakon što je pušten iz pritvora, gdje je proveo više od godinu dana zbog silovanja svoje tadašnje djevojke.

"Sve ću snimiti kako bi svi ostali vidjeli kakva si kur... Ako ne začepiš, razbit ću ti gubicu, a onom tvom prijatelju prosvirati glavu",  derao se na nju u noći 4. kolovoza 2012.

Tadašnju djevojku, objavio je svojedobno Večernji list, najprije je pozvao u stan koji je povremeno dijelio s njom.

Došla je ništa ne sumnjajući.

Gotovo istog trenutka kada je zatvorila vrata, naredio joj je da se skine pa ju snažno gurnuo na krevet. Počeo ju je pljuskati, ali mu je uspjela uzvratiti. Na kraju, kada ju je uspio svladati, djevojka ga je upitala zašto je drži zaključanu u stanu.

"Ostat ćeš ovdje dok god ja to budem htio", hladno joj je odgovorio te ju zatim svezao plahtom, a dio tkanine gurnuo joj je u usta kako ne bi mogla vikati.

Nakon toga ju je silovao te gnusni čin snimio kamerom.

Na Srednjacima je ubio ženu

Silovanje je počinio ni godinu dana nakon što je pušten iz zatvora u kojem je proveo 15 godina zbog ubojstva rođakinje svojeg prijatelja. Tog poslijepodneva 16. ožujka 1997. godine tada 25-godišnji Igor Svetec s prijateljem i vršnjakom D. B. uputio se prema stanu njegove rođakinje Zdenke G. (69) na zagrebačkim Srednjacima.

Oko 16 sati došli su na treći kat zgrade, a putem su na stubištu susreli i  susjedu koja je odmah prepoznala rođaka susjede Zdenke.

Sveteca nije ranije viđala. Zdenka G. im je otvorila vrata i pustila ih u stan. Dvojac ju je tada izgurao u kuhinju, gdje su je počeli udarati rukama i nogama. Kada je pala na pod, navukli su joj preko glave omču od plastificiranog užeta koje su stezali sve dok nisu osjetili da se više ne miče. Beživotno tijelo zamotali su u tepih, a potom su ispremetali cijeli stan.

Pronašli su tek 500 DEM nešto zlatnog nakita i starijih uređaja koje su poslije prodali.

Nakon izlaska iz zatvora pokušao se zaposliti.

U životopisu je naveo da je radio kao barmen u kafiću Stara Knežija i da je programer.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...