Obavijesti

News

Komentari 74

Zagrebački učenik pisao je esej tiskanim slovima i pao maturu! Otac: 'Ima jako ružan rukopis'

Zagrebački učenik pisao je esej tiskanim slovima i pao maturu! Otac: 'Ima jako ružan rukopis'

Njegove misli o Krležinim Glembajevima nitko nije pročitao, jer se pisanje tiskanim slovima direktno smatra padom. Bio je 4. na listi na prijemnom za arhitekturu od petstotinjak prijavljenih

VIDEO

Državnu maturu je pao maturant koji je napisao esej iz hrvatskog, ali ga je napisao štampanim slovima, piše Danas.hr.

- On inače ima, ja bih rekao, izuzetno ružan i nečitljiv rukopis. I on je, pokušavajući balansirati između pravila o pisanju eseja koje kaže da esej mora biti čitak i jasno napisan i ovoga koje kaže da se ne smije pisati tiskanim slovima, on je pisao tiskanim slovima - rekao je otac učenika, Ruđer Friganović.

Nakon poništenog pitanja o Uskoku, 200 učenika ipak je položilo Politiku i gospodarstvo
Nakon poništenog pitanja o Uskoku, 200 učenika ipak je položilo Politiku i gospodarstvo

Njegove misli o Krležinim Glembajevima zato nitko nije ni pročitao, jer se pisanje tiskanim slovima direktno smatra 'padom'. Učenik sada ne može upisati Arhitekturu iako je na prijemnom bio četvrti od petstotinjak učenika koji su pristupili ispitu.

- Izričito se kaže da se esej ne smije pisati velikim tiskanim slovima. Niti velikim, niti tiskanim. Jesu li slova veća ili manja, ona su tiskana i ona su samo velika, ne i onaj drugi oblik - rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nije državna matura karta za cirkus, dosta je ponižavanja mladih i njihovog truda
Nije državna matura karta za cirkus, dosta je ponižavanja mladih i njihovog truda

- Ja sam sigurno neobjektivan kao roditelj, ali kome god da se ovo desi, da se malo stavi u tu poziciju, mislim da bi razumio da je to potpuno neprimjereno. OK, dečko je pogriješio, koristio je nekakva slova koja nije smio. Međutim kazna za to je de facto ponavljanje godine - ističe otac.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja odgovorili su nam kako je zaprimljen 161 prigovor na odluku Centra i svi su obrađeni: 140 prigovora je odbijeno, a 21 prigovor je prihvaćen. Prigovori su bili iz sljedećih predmeta: Biologija, Engleski jezik, Fizika, Hrvatski jezik, Informatika, Kemija, Matematika, Njemački jezik, Politika i gospodarstvo i Psihologija.

Što se tiče slučaja o maturantu koji je esej iz hrvatskog pisao velikim tiskanim slovima, odgovorili su:

Katalog iz Hrvatskoga jezika objavljen je na mrežnim stranicama Centra u ožujku 2022. godine u kojemu izričito stoji da se esej ne vrednuje ako je napisan velikim tiskanim slovima, prvenstveno iz razloga jer se na eseju između ostalog ocjenjuje pravopisna i gramatička točnost. Slijedom toga, svih godina do sada pa tako i ove godine takvi eseji vrednovani s 0 bodova. Žao nam je da se učeniku dogodio takav propust, ali na žalost pravila moramo dosljedno primjenjivati. Na početku ispitne knjižice za pisanje eseja također je navedeno da će se školski esej bodovati s nula bodova ako je, između ostalog, pisan velikim tiskanim slovima.

Pristupnici mogu tražiti prilagodbu ispitne tehnologije na ispitima državne mature, a svaki takav zahtjev procjenjuju stručnjaci određenog područja. Moguće je da primjerice učenik uslijed određene motoričke teškoće ili teškoće čitanja i pisanja piše ispit na računalu ili uz pomoć osobnog pomagača. Navedeni učenik nije podnio zahtjev za prilagodbu ispitne tehnologije.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'
KAOS U ZAGREBU

VIDEO Skupocjenim BMW-om troje mladih sletjelo s ceste u Zagrebu: 'Odletjela je guma'

ZAGREB - Više mladih sudjelovalo je u lakšoj prometnoj nesreći sa skupocjenim BMW-om M2 oko 18:30 sati na Zagrebačkoj aveniji. Kako javlja naša čitateljica, vozač je nakon nesreće skinuo registrarske oznake na kojima piše 'ZG WANTED', a dodaje i da mu je odletjela desna stražnja guma. "Ugrozio je ostale sudionike u prometu u skupocjenom autu", kaže nam. Iz policije su nam potvrdili kako imaju informacija o nesreći, te kako nema ozlijeđenih osoba nego je nastala materijalna šteta.
'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...