Obavijesti

News

Komentari 26

Zagrepčani su ogorčeni novim smještajem: Ovako ne možemo!

Zagrepčani su ogorčeni novim smještajem: Ovako ne možemo!
5

Nakon gotovo 6 mjeseci života u studentskom domu Cvjetno naselje, 240 Zagrepčana od danas ima novi dom u Remetincu - Hostel Arena.

VIDEO

Akcija preseljenja Zagrepčana koji su u potresu ostali bez krova nad glavom počela je još u subotu kada se preselilo 60-ak građana koji imaju svoje automobile. Za njih je ispred hostela osiguran besplatan parking, no ogorčeni su jer nisu imali pravo na pomoć pri selidbi, a nemaju gdje skladištiti ni ono malo stvari koje su uspjeli ponijeti iz svojih domova. 

- Mi smo zahvalni svima na svemu što su učinili za nas, ali ove sobice nisu adekvatne za obitelji s malim djetetom - počinje nam svoju priču supruga i majka dvogodišnjeg djeteta Džana Kahteran Hodžić

Iz studentskog doma Cvjetno naselje već tri dana traje preseljenje građana koji su u potresu izgubili krov nad glavom. Sele ih u privremeni novi smještaj u Hostel Arena u Remetinečkom gaju. No, građani nisu previše oduševljeni novim privremenim domom. 

- Tužna sam što smo otišli iz Cvjetnog naselja, iako je i tamo bilo skučeno, svakako je bilo bolje nego ovdje. Ovdje su sobice još manje, i u toj sobi postoji samo jedna utičnica! Pa ovo je hostel, nakon silnih svjetlucavih fontana, kada netko iznajmi trokrevetnu sobu očekuje valjda da pored svakog kreveta ima jednu utičnicu, a ne jednu na cijelu sobu. Srećom, dobili smo frižider u subotu, ali na nesreću, ne znamo u koju ćemo ga utičnicu uključiti - kaže nam Džana te dodaje da usprkos svemu, zadovoljni su s osobljem hostela koje se zaista trudi udovoljiti svim njihovim 'zahtjevima'. Zahtjevima koji omogućavaju normalan i dostojanstven život.  

- Mi smo ponijeli samo one najosnovnije stvari, ali ni njih nemamo gdje staviti. Ormari su stari i imaju mjesto samo za vješalice, bez ikakvih polica... A kreveti, užas. Kao da smo spavali na oprugama kreveta, ne znam ni kako oni te sobe uopće i iznajmljuju. Ali moram pohvaliti osoblje hostela koje je jako ljubazno prema nama i trude se da riješe sve probleme koje imamo  - rekla je. 

 Do ponedjeljka u podne je u hostel uselilo 140-ak ljudi, a sveukupno se očekuje njih 241. Novi stanari će u hostelu imati pravo na besplatna tri obroka u danu.

Džana nam je u razgovoru jasno dala do znanja da nije nezahvalna na svemu, već smatra da se ova situacija mogla puno bolje, praktičnije, ali i ekonomičnije riješiti samo da su se slušali - stanari. Smatra da su se, što državne, što gradske institucije, mogle više zauzeti za ljude. 

- Mi, roditelji s djecom ne možemo živjeti ovdje jer ove sobice nemaju taj kapacitet. Uskoro se doseljava jedna obitelj s Cvjetnog s troje djece i ja se njima divim jer ne znam kako podnose sve ovo - počinje Džana. 

- Mislim da se ovo moglo puno bolje organizirati samo da su nas slušali. Oni sada ovdje nama plaćaju smještaj i hranu, za djecu osnovnoškolce organizirali su prijevoz taksijem do škole svaki dan. Zar ne bi bilo jeftinije da su nam dali novce za najam stana pa da onda mi u svom kvartu nađemo privremeni smještaj. Mi ćemo plaćati režije, a djeca bi normalno mogla ići u školu - rekla nam je te dodala da ona svakog dana mora voditi dijete u vrtić iz Remetinca u centar grada te da je to jednostavno neisplativo, a ne želi da joj dijete mijenja vrtić jer smatra kako je do sada proživjela previše trauma. 

- Iako je mala, već sad po njoj vidim da joj sve ovo izaziva velik stres ali iskreno nadam da će ubrzo zaboraviti cijeli ovaj cirkus. Mnogo je tu nepravde, a moje dijete to nije zaslužilo. Nitko nije ovo zaslužio niti priželjkivao da se dogodi, no sad se što bezbolnije treba oporaviti, ali teško je kad nas nitko ne sluša - kaže Džana. 

Većina novih stanara hostela Arena također je nezadovoljno odgovorima iz Gradske uprave. Kažu da je preseljenje bilo neorganizirano, a još uvijek ne znaju gdje će prati veš i skladištiti stvari. Žale se da su oni za ovo preseljenje čuli prije mjesec dana iz medija, a iz Grada su ih obavijestili tek u petak u 14 sati.  Nezadovoljni su i brzinom kojom se rješava njihovo stambeno pitanje, jer iako je zakon o Zagrebu sada izglasan, nitko im ne odgovara na pitanje hoće li oni platiti 20% ukupnih troškova renovacije zgrade ili samo svojih stanova. Ovime se agonija građana Zagreba koji su u potresu ostali bez svega produljila, samo na novoj adresi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...