News

Komentari 48

Zagrepčaninu koji zaradi 5.600 kuna, plaća će narasti 47 kuna

Zagrepčaninu koji zaradi 5.600 kuna,  plaća će narasti 47 kuna

Od novog izračuna plaće, koji stupa na snagu 1. siječnja, veću korist će imati zaposlenici koji trenutno plaćaju porez iz plaće, imaju veću plaću i veći osobni odbitak

Po novom prijedlogu Zakona o porezu na dohodak, čini se da plaće ipak neće previše rasti. Prema okvirnom izračunu koje je napravila porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarža s Visoke škole za računovodstvo i financije, rast plaća je nije toliko izražen.

- Radi se o okvirnom izračunu s obzirom na predstavljene detalje danas. Oni se mogu mjenjati ako Vlada tako odluči – napominje Lucija Turković Jarža.

Svi izračuni koje predstavljamo se odnose na Zagreb gdje je prirez 18 posto, za osobu bez djece. Što neki grad ili općina imaju manji prirez, to je veće povećanje plaće jer se prirez naplaćuje na obračunati porez.

Takva osoba u Zagrebu koja je imala plaću od 5.616 kuna neto ili oko 8.000 kuna bruto, može očekivati povećanje plaće od 47 kuna. Ako je imala plaću od 6.774 kune neto, porast će za oko 66 kuna. Onima s plaćom od 9.565 kuna, plaća će porasti oko 112 kuna.

Što je plaća nadalje veća, to će više i ostati onima koji je zarađuju. Oni s minimalcom ne mogu očekivati povećanje. 
Ministar Zdravko Marić nije htio govoriti o takvim izračunima. On je naglasio da će još 500.000 kuna biti izuzeto od plaćanja poreza na dohodak. Na sjednici Vlade i tiskovnoj konferenciji, zato se držao drugih podataka. Primjerice, on je rekao da osoba s 5520 kuna plaće s jednim djetetom uopće neće plaćati porez. Onaj tko zaraćuje 10.000 kuna neto s dva djeteta, platit će 1200 kuna poreza, s istom plaćom, a jednim djetetom će platiti 1.700 kuna poreza. Ako nema djece, a zarađuje 10.000 kuna, platit će 2600 kuna poreza, rekao je Marić.

Svi podaci o plaćama koje su se ranije mogli pročitati su se pokazali kao spekulacije jer je Marić značajno izmjenio stope, ali odbitke za djecu. Primjerice, od prvog dana Nove godine bi se potpuno ukinula stopa od 12 posto. Plaće bi se oporezivale samo sa 24 i 36 posto. One ispod 17.500 kuna bi plaćali porez po nižoj stopi, one iznad po višoj. Neoporezivi dio plaće je podignut sa 2.600 na 3.800 kuna.

Najčitaniji članci