Obavijesti

News

Komentari 48

Zagrepčaninu koji zaradi 5.600 kuna, plaća će narasti 47 kuna

Zagrepčaninu koji zaradi 5.600 kuna,  plaća će narasti 47 kuna
1

Od novog izračuna plaće, koji stupa na snagu 1. siječnja, veću korist će imati zaposlenici koji trenutno plaćaju porez iz plaće, imaju veću plaću i veći osobni odbitak

VIDEO

Po novom prijedlogu Zakona o porezu na dohodak, čini se da plaće ipak neće previše rasti. Prema okvirnom izračunu koje je napravila porezna stručnjakinja Lucija Turković Jarža s Visoke škole za računovodstvo i financije, rast plaća je nije toliko izražen.

- Radi se o okvirnom izračunu s obzirom na predstavljene detalje danas. Oni se mogu mjenjati ako Vlada tako odluči – napominje Lucija Turković Jarža.

Svi izračuni koje predstavljamo se odnose na Zagreb gdje je prirez 18 posto, za osobu bez djece. Što neki grad ili općina imaju manji prirez, to je veće povećanje plaće jer se prirez naplaćuje na obračunati porez.

Takva osoba u Zagrebu koja je imala plaću od 5.616 kuna neto ili oko 8.000 kuna bruto, može očekivati povećanje plaće od 47 kuna. Ako je imala plaću od 6.774 kune neto, porast će za oko 66 kuna. Onima s plaćom od 9.565 kuna, plaća će porasti oko 112 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Što je plaća nadalje veća, to će više i ostati onima koji je zarađuju. Oni s minimalcom ne mogu očekivati povećanje. 
Ministar Zdravko Marić nije htio govoriti o takvim izračunima. On je naglasio da će još 500.000 kuna biti izuzeto od plaćanja poreza na dohodak. Na sjednici Vlade i tiskovnoj konferenciji, zato se držao drugih podataka. Primjerice, on je rekao da osoba s 5520 kuna plaće s jednim djetetom uopće neće plaćati porez. Onaj tko zaraćuje 10.000 kuna neto s dva djeteta, platit će 1200 kuna poreza, s istom plaćom, a jednim djetetom će platiti 1.700 kuna poreza. Ako nema djece, a zarađuje 10.000 kuna, platit će 2600 kuna poreza, rekao je Marić.

Svi podaci o plaćama koje su se ranije mogli pročitati su se pokazali kao spekulacije jer je Marić značajno izmjenio stope, ali odbitke za djecu. Primjerice, od prvog dana Nove godine bi se potpuno ukinula stopa od 12 posto. Plaće bi se oporezivale samo sa 24 i 36 posto. One ispod 17.500 kuna bi plaćali porez po nižoj stopi, one iznad po višoj. Neoporezivi dio plaće je podignut sa 2.600 na 3.800 kuna.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.