Obavijesti

News

Komentari 69

Plenković: 'Za branitelje je ova Vlada napravila maksimum...'

Plenković: 'Za branitelje je ova Vlada napravila maksimum...'

Ministar branitelja Tomo Medved, prije sjednice Vlade, naveo je kako sportske igre HVIDRA-e  njegovo ministarstvo svake godine podržava i dodao da se igre financiraju iznosom od oko milijun kuna.

VIDEO

Premijer Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo se na posjet Rijeci. Kada je riječ o 3. maju poručio je kako je jučer kompletiran cijeli proces i kreću radovi, a nastavljaju se aktivnosti i na pronalasku strateškog partnera. 

- Brodogradilište zahvaljujući našim odlukama kreće u novi početak - poručio je Plenković. 

Naveo je i kako se na tragu riječkog nastavljaju tražiti rješenja i za pulsko brodogradilište Uljanik. 

Proteklih tjedan obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a premijer je ponovio da će do kraja godine, kao što je najavljeno, biti usvojeni svi propisi kojima se jačaju sankcije. 

Osvrnuo se i na proces dokapitalizacije Croatia Airlinesa. 

- Šaljemo snažnu poruku našem avioprijevozniku, važnom za hrvatski turizam, da se kompanija konsolidira i bude spremna za iskorake vodeći računa o partnerstvima koja su također nužna - poručio je Plenković.

Na sjednici Vlade prihvaćen je prijedloga zakona o Obalnoj straži RH, a riječ je o novom zakonu koji se donosi nakon 12 godina. 

- Primarna zadaća Obalne straže je nadzor i zaštita suverenih prava i interesa te provedba jurisdikcije RH u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu i otvorenom moru, a u teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Hrvatske Obalna straža pruža potporu tijelima državne uprave i drugim državnim tijelima u nadzoru i zaštiti prava i interesa Hrvatske na moru. Cilj ovoga zakona je reguliranje svih pitanja vezanih za funkcioniranje Obalne straže odnosno određivanje njezine uloge u nadzoru i zaštiti prava i interesa Hrvatske na moru te definiranje poslova Obalne straže i ovlasti ovlaštenih ljudi - rekao je ministar Damir Krstičević

Novina u zakonu je, dodaje, što se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti ovlaštenim osobama Obalne straže za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima.

- To će pridonijeti sigurnosti Hrvatske - ustvrdio je Krstičević.

Vlada je odobrila Croatia Airlinesu 100 milijuna kuna iz proračunske zalihe, u sklopu osiguranja preduvjeta za dokapitalizaciju kroz stabilizaciju poslovanja tvrtke. Riječ je zapravo o provedbi prošlotjedne Vladine odluke, odnosno uplati prvoga dijela predujma u korist CA od 250 milijuna kuna za stabilizaciju poslovanja prije dokapitalizacije. Isplata je predviđena u dva obroka - najmanje 100 milijuna kuna u 2019. godini i na to se odnosi današnja odluka, a preostali iznos do 250 milijuna kuna u 2020. godini.

Vlada je prihvatila i pokroviteljstvo nad 25. svehrvatskim športskim natjecanjem invalida Domovinskog rata koje organizira HVIDR-a ovaj vikend u Makarskoj. Prije nego je ono usvojeno premijer je pobrojao sve što je ova Vlada učinila za branitelje. Među ostalim naveo je kako je izmijenjen Zakon o braniteljima, ali i donesen Zakon o nestalima. 

Pobrojao je da su počeli s programom preventivnih sistematskih pregleda branitelja, palijativne skrbi, stambeno zbrinuli više od 1478 članova obitelji poginulih branitelja, započeli izgradnju stanova u Dubrovniku i Imotskom.

- Što se tiče politike Vlade prema braniteljima i problematici Domovinskog rata mislim da smo napravili maksimum, zato što je to naša politička volja i odabir. To ćemo nastaviti i u budućnosti - poručio je Plenković.  

Ministar branitelja Tomo Medved, prije sjednice Vlade, naveo je kako sportske igre HVIDRA-e  njegovo ministarstvo svake godine podržava i dodao da se igre financiraju iznosom od oko milijun kuna. 

Vlada je prihvatila zaključak o potpisivanju Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je sa sindikatima dogovoreno povećanje dodataka na plaće od 1. rujna u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna godišnje.

U saborsku proceduru upućen je i Zakon o obradi biometrijskih podataka, a ministar Davor Božinović napomenuo je da trenutno najaktualnija inicijativa EU na području sigurnosti vezana za jačanje razmjene podataka, kroz povezivanje informacijskih sustava i baza biometrijskih podataka. Za nadogradnju postojećih i uspostavu novih informacijskih sustava Europska komisije dodijelila nam je 13,2 milijuna eura. 

- Hrvatska je pitanje interoperabilnosti odredila kao jedan od prioriteta predsjedanja EU-om 2020. godine . Među vodećim smo državama članicama po ostvarenom napretku u u tom području. Interoperabilnošću će se postići da se automatski, kad bilo tko 'stavi prst na čitač', provjeravaju se podaci kroz sve raspoložive informacijske sustave i baze podataka. To će dodatno doprinijeti jačanju sigurnosti u Hrvatskoj i na području Schengena - pojasnio je Božinović.

Novi zakon o Obalnoj straži

U Sabor je Vlada uputila i prijedlog novog zakona o Obalnoj straži Republike Hrvatske, kao jednoj od sastavnica sustava domovinske sigurnosti, 11 godina od donošenja prvoga zakona o obalnoj straži.

Obalna straža nadzire i štiti suverena prava i interese te provedbu jurisdikcije RH u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu i otvorenom moru, a u teritorijalnom moru i unutarnjim morskim vodama Obalna straža pruža potporu državnim tijelima u nadzoru i zaštiti prava i interesa RH na moru, istaknuo je potpredsjednik Vlade, ministar obrane Damir Krstičević.

Cilj zakona je definiranje poslova Obalne straže i ovlasti ovlaštenih osoba, a uređuje postupanja vezana uz nadzor morskog ribarstva, nadzor sigurnosti plovidbe, zaštitu morskog okoliša, zaštitu prirode i kulturne baštine.

Novina je, naveo je ministar, što se utvrđuju uvjeti za davanje ovlasti ovlaštenim osobama Obalne straže za obavljanje inspekcijskih poslova na moru u pojedinim upravnim područjima.

 "Smatramo da će to pridonijeti jačanju sigurnosti i zaštiti interesa RH na moru", dodao je Krstičević. Ocijenio je da predloženi zakon predstavlja daljnje unaprjeđenje u izgradnji sustava domovinske sigurnosti i obavljanju poslova Obalne straže te jačanju suradnje i koordinacije rada nadležnih tijela na moru. Obalna straža je sastavni dio Hrvatske ratne mornarice, a njezin ustroj donosi predsjednik Republike na prijedlog Vlade.

Prijedlog strategije i akcijskog plana integriranog upravljanja granicom

Vlada je na sjednici usvojila četvrtu po redu strategiju, i pripadajući akcijski plan, integriranog upravljanja granicom kojim je obvezala nadležna tijela državne uprave, da prioritetno ispunjavaju zadaće i obavljaju poslove u svojoj nadležnosti kako bi sustav nadzora i kontrole vanjskih granica Hrvatske i EU bio integriran s novim europskim konceptom integriranog upravljanja granicom, a s ciljem pristupanja Hrvatske Schengenskom prostoru.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je važnost strategije i akcijskog plana "zbog zadnjih koraka koje trebamo učiniti prije pozitivne odluke Europske komisije u vezi s ispunjavanjem svih preporuka kad je riječ o hrvatskom pristupanju Schengenu".

Dužnosti razriješeno dvoje pomoćnika ministara

Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u četvrtak zbog odlaska na novu dužnost razriješila, s danom 27. rujna, pomoćnika ministra vanjskih i europskih poslova Marija Horvatića, a na osobni zahtjev, s danom 30. rujna, razriješena je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Državnoj službenici Dubravki Đurić Nemec Vlada je, s danom 1. listopada, dala ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju u Ministarstvu kulture, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja Uprave, a najduže do šest mjeseci.

Razriješila je dosadašnju članicu Upravnog vijeća Hrvatskog hidrografskog instituta Irenu Relić, a novim članom imenovan je Marin Vuković, kao predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Novim supredsjedateljem Zajedničkog povjerenstva za provedbu i promicanje gospodarske suradnje između hrvatske vlade i vlade Azerbajdžana imenovan je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Skupštini društva Pomorski centar za elektroniku d.o.o. Vlada je predložila opoziv dosadašnjih te izbor novih članova Nadzornog odbora Društva, u novom mandatnom razdoblju, temeljem provedenog postupka po Uredbi o uvjetima za izbor i imenovanje članova nadzornih odbora i uprava pravnih osoba od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i načinu njihova izbora.

Predlaže se opoziv članova Sanija Ljubunčića, Tanje Major i Zdenka Simičića, zatim izbor Ivana Benete te ponovni izbor Sanija Ljubunčića i Tanje Major. Također, Skupštini društva predlaže se imenovanje Branka Lubine članom Uprave - direktora društva Pomorski centar za elektroniku d.o.o. temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju, na mandatno razdoblje od četiri godine.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...