Obavijesti

News

Komentari 61

Vlada se odnosi prema imovini države kao prema nekoj prćiji

Vlada se odnosi prema imovini države kao prema nekoj prćiji
12

Novim Zakonom o upravljanju državnom imovinom ugasit će se Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) i smanjit će se broj zaposlenih u sustavu

VIDEO

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je u Saboru prijedlog Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu države, koji je u hitnoj proceduri. Izjavio je kako donošenje ovog zakona predstavlja ozbiljan proces restrukturiranja cijelog sustava upravljanja državnom imovinom te da će on postati učinkovitiji i transparentniji. Naglasio je važnost i potrebu za osnivanje registra, što će omogućiti ovaj zakon.

- Imovina je ovako razasuta po svim ministarstvima, trgovačkim društvima i ustanovama, a često se ni ne zna kolika joj je vrijednost - rekao je Grčić, a na kritike nekih zastupnika zbog hitnog postupka po kojem ide ovaj važan zakon odgovorio je kako je to zbog ljetne stanke Sabora.

- Koliko sam shvatio, vraćamo se u saborske klupe tek 20. rujna, a mi sve to vrijeme moramo raditi. Moramo se pripremiti - rekao je Grčić. Vlada će na godišnji od 1. do 15. kolovoza vjerojatno, najavio je Grčić.

"Šefu ureda dajete ovlasti kao da je Chuck Norris"

Laburist Branko Vukšić kaže kako zakon ostavlja veliku mogućnost za korupciju, jer će jedna osoba biti šef Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

- On postaje jedan od najvažnijih i najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, a upravljanje će biti centralizirano u potpunosti. Iako na čelu DUUDI-ja bude i Chuck Norris, otvara se prostor za korupciju - rekao je Vukšić i naglasio da se sve odluke moraju javno objavljivati, a ne samo one važne, kao što je naznačeno u zakonu.

Branko Grčić je također napomenuo da u ovom trenutku neće biti rasprodaje državnih poduzeća.

- Nema nikakve potrebe za tim, mi se bavimo restrukturiranjem tih tvrtki koje su od strateškog značaja za Hrvatsku. Ali, sve one tvrtke koje nisu od strateškog interesa, a tih je puno više, nemaju što raditi u državnom portfelju i moraju se staviti na tržište - rekao je Grčić i naglasio da bi možda bilo bolje da se te tvrtke postave na noge i prvo restrukturiraju, a onda tek prodaju.

Tih je tvrtki oko 500. Inače, zasad postoji 69 tvrtki koje su od posebnog interesa, a Grčić kaže kako će ih u budućnosti biti 55, a za njih će također biti odgovorni DUUDI i Povjerenstvo Vlade, odnosno oni će nadgledati njihovo poslovanje. Grčić je ponovio riječi ministra financija Slavka Linića kako se mora ići u prodavanje dijela imovine kako bi se sanirali dugovi u proračunu.

" Vlada se prema državnoj imovini odnosi kao prema prćiji, kao prema čačovini"

Branko Vukšić kritizirao je Vladinu praksu donošenja zakona po hitnom postupku, a rekao je i kako je besmisleno što je javna rasprava o ovako važnom zakonu trajala samo šest dana.

- Iako i danas govorimo o imovini svih građana Republike Hrvatske, jer imovina u vlasništvu Hrvatske je i imovina hrvatskih građana, Vlada se prema njoj odnosi kao prema prćiji, kao prema čačovini, kao prema djedovini - rekao je Vukšić, na što je reagirala Nadica Jelaš (SDP), koja ga je upozorila da ne bude neumjestan i degutantan. 

U ime Kluba zastupnika nezavisnih zastupnika govorili su Damir Kajin i Ivan Grubišić, koji je naglasio kako će klub podržati ovaj zakon, ali je i pozvao zastupnike da daju amandmane te istaknuo važnost "promjene ljudske svijesti".

- Dok ne poradimo na sebi, na svojoj profilaciji morala i etičnosti od ovih zakona ostat će samo mrtvo slovo na papiru. Imat će se dojam da radimo, da smo toliko vremena potrošili, ali učinka neće biti - rekao je Grubišić.

Zastupnik SDP-a Igor Rađenović upozorio je Branka Vukšića da nije u pravu kad kaže da će sva moć biti u rukama jednog čovjeka. Naime, prema prijedlogu zakona, o imovini vrijednoj od milijun do sto milijuna kuna odlučivat će ravnatelj DUUDI-ja, a sve što ima veću vrijednost je na Povjerenstvu u kojem će sjediti ministri pravosuđa, financija, graditeljstva, poljoprivrede, turizma i obrane te potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

- Prema tome, ništa se neće događati netransparentno i odredbe nisu neuobičajene. To što ste vi govorili je efektno za vijesti i medije, ali nije istinito - rekao je Rađenović.

Laburisti, ali i druge stranke oporbe, pogotovo HDZ i HDSSB protive se prijedlogu zakona te ih Rađenovićeva argumentacija nije uvjerila. Složni su da je način upravljanja državnom imovinom dosad bio nefunkcionalan i loš, ali i da Vlada eksperimentira, kao primjerice s Agencijom za upravljanje državnom imovinom, koja se ovim zakonom ukida. Osim DUUDI-ja i Povjerenstva Vlade, osniva se i CERP - Centar za restrukturiranje i prodaju, koji će kontrolirati rad 500 tvrtki koje nisu od strateške važnosti za Hrvatsku i idu u prodaju.

Vinković: Ovaj zakon je novi zakon o pretvorbi i privatizaciji

- Sabor se isključuje iz rasprave i odlučivanja i sve se centralizira. Koncetrira se moć na Vladi ili na osobe koje budu izabrane za ravnatelja Državnog ureda i toga CERP-a ili crijepa, kako god želite. Za ravnatelja CERP-a imenuje se ravnatelj koji je završio fakultet i ima pet godina radnog iskustva. Na čemu? Je li to možda doktor medicine? Nije, i vjerujem da neće biti, ali ne piše nigdje ni koji fakultet treba biti ni kakvo radno iskustvo. Gotovo bi se moglo reći da se nekome crta radno mjesto, kao što je običaj ove Vlade - rekao je Boro Grubišić (HDSSB) i pitao se zašto ne postoje sankcije za djelatnike AUDIO agencije ako je sada jasno da nisu dobro radili svoj posao. 

Zoran Vinković iz HDSSB-a izjavio je da je ovaj zakon "novi zakon o pretvorbi i privatizaciji", na što mu je predsjedavajuća potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec rekla da "zbog takvih kao što je on Hrvatski sabor ima takvu reputaciju kakvu ima".

Mirela Holy javila se za riječ i rekla da je pozitivno što Vlada pokušava pomaknuti stvari s mrtve točke, iako zakon nije savršen.

- Važno je da iza zakona stoji dobra intencija, a iza ovog vjerujem da je ima - rekla je Holy.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...
Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji
BIOLOŠKI TRAGOVI NA PREDMETIMA

Poznati rezultati DNK analize auta kojim su ubojice udarili i vozili malenu Danku Ilić u Srbiji

Izuzeti su alat iz kuće osumnjičenih, odjeća i obuća, analizirano je i više od 500 tragova s vanjske i unutrašnje strane službenog automobila Vodovoda koji su osumnjičeni vozili, ali još uvijek bez pomaka