Obavijesti

News

Komentari 1

'Zakonom o udomiteljstvu veće naknade udomiteljima'

'Zakonom o udomiteljstvu veće naknade udomiteljima'

Vlada je danas u drugo čitanje u Sabor uputila paket od sedam zakona vezanih uz reforme sustava socijalne skrbi među kojima su i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu

VIDEO

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je da su osigurali novac za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj ulici i drugoj alternativnoj lokaciji istaknuvši kako će novim Zakonom o udomiteljstvu povećati naknade udomiteljima.

Ministar Aladrović o paketu socijalne reforme Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Četvrtak, 13. siječnja 2022.

"Osigurali smo sredstva za proširenje kapaciteta Dječjeg doma Zagreb na lokaciji u Nazorovoj ulici i na drugoj alternativnoj lokaciji", odgovorio je Aladrović novinarima nakon sjednice Vlade upitan kako misle riješiti problem u tom dječjem domu gdje je maksimalni kapacitet 60 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, no trenutno ih je ondje gotovo 90.

Naveo je kako sistemsko rješenje popunjenosti kapaciteta u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi vide u procesu deinstitucionalizacije jer je jedan od zakona koji donose u reformi sustava socijalne skrbi i Zakon o udomiteljstvu kojim povećavaju naknade udomiteljima, u što će se investirati oko 80 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Samo naknade i opskrbnine se povećavaju između 15 i 60 posto, ovisno o korisničkoj skupini", kazao je Aladrović.

Na taj će se način, smatra, poticati deinstitunacionalizacija budući da je smisao da djeca ne budu dugo zadržana u Dječjem domu u Nazorovoj ulici i sličnim ustanovama već da su u udomiteljskim obiteljima.

Time će im, poručio je Aladrović, biti osigurana kvalitetnija i bolja skrb te kvalitetnija dugoročna integracija u društvo.

Dodao je da je kroz Nacionalni plan razvoja socijalnih usluga predviđen i porast kapaciteta za zbrinjavanje takve djece, pojasnivši da je to problem kojem treba pristupiti s više različitih strana.

"Kroz reformu postoji potencijal da probleme minimiziramo i da oni budu puno rjeđi", kazao je Aladrović.

Naglasio je da su u Ministarstvu obitelji i socijalne politike osnovali povjerenstvo koje se bavi ubrzavanjem procesa usvajanja djece tako što povezuju centre za socijalnu skrb, odnosno potencijalne posvojitelje s djecom koja potencijalno mogu biti posvojena.

"Kako je povjerenstvo osnovano, udvostručio se broj djece koja su bila usvojena po sudskim rješenjima", rekao je Aladrović.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a