Obavijesti

News

Komentari 37

'Žalosno je da u Europi i dalje ima onih koji bi mjenjali granice'

'Žalosno je da u Europi i dalje ima onih  koji bi mjenjali granice'
1

Predsjednik IDS-a osudio je 'tužnu i žalosnu provokaciju talijanskih neofašista', poručivši kako 'svijet ide i ići će naprijed ma koliko netko pokušavao vratiti vrijeme unatrag'

- Fašizam je nazadna i poražena ideologija, a Istra, koja je nažalost iskusila svo zlo fašizma, zadnje je mjesto na svijetu gdje bi fašistička ideja mogla ponovno oživjeti -  poručio je Boris Miletić u priopćenju.

Žalosti ga, ističe, što u Europi koja već desetljećima ne poznaje granice ima i dalje onih koji se zalažu za mijenjanje državnih granica.

 - Smatram da se na primjeru gore ove provokacije najbolje vidi sva karikaturalnost i bespredmetnost takvih pokreta, bez obzira dolaze li s talijanske ili s hrvatske strane -  poručio je predsjednik IDS-a.

Fašisti provocirali zastavom u Rijeci, četvorica su privedena
Fašisti provocirali  zastavom u Rijeci, četvorica su privedena

U tom mu je kontekstu, dodao je, apsolutno nepojmljiva odluka Grada Trsta  o podizanju spomenika Gabrieleu D'Annunziju upravo na dan stote obljetnice okupacije Rijeke.

- Bilo kakvo priznanje i pokušaj relativizacije nazadnih ideologija, kao i isticanje teritorijalnih pretenzija svakako ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima te je u čistoj suprotnosti vrijednostima Europe -  naglasio je Miletić.

Ustvrdivši kako IDS ima nultu stopu tolerancije za sve oblike fašizma, Miletić je poručio kako ova stranka "nikada neće šutjeti kad netko minira temelje modernog, građanskog i otvorenog društva te kako svojim primjerom u Istri IDS može pokazati da tolerancija i otvorenost znače napredak u svakom pogledu".

Incident s fašistima u Rijeci: Bernardiću je kriva naša Vlada
Incident s fašistima u Rijeci: Bernardiću je kriva naša Vlada

Pozvao vlast da osudi poruke iz HVIDRA-e

Predstavnike državnih vlasti pozvao je da nedvojbeno i najoštrije osude jučerašnje izjave HVIDR-e koja, kako je rekao, "iako djeluje u demokratskoj Hrvatskoj, uzima si za pravo reći koje su stranke poželjne ili nisu u našoj zemlji".

Naime, Glavni odbor HVIDRA-e osudio je u petak izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ministra pravosuđa da se javno očituje o tome je li on njima počinio bilo kakvo kazneno djelo i je li prekršio hrvatske zakone, pri čemu je ocijenio kako SDSS nije poželjna stranka u RH i nije relevantan predstavnik svih Srba.