News

Komentari 159

Zambijski mediji: Protiv osmero Hrvata podigli novu optužnicu

Zambijski mediji: Protiv osmero Hrvata podigli novu optužnicu

Odvjetnik Kelvin Silwimba koji zastupa Hrvate u Zambiji za Lusaka Times potvrdio je da su Hrvati optuženi za isto djelo kao prošli put, pokušaj trgovine djecom. U zatvoru su i poništili su im boravišne dozvole

Zambijske vlasti podignule su novu optužnicu za pokušaj trgovine djecom protiv četiri hrvatska para, objavio je u četvrtak zambijski portal. piše Lusaka Times.

Također su im povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog mjeseca.

Odvjetnik osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni netom nakon što su kupili zrakoplovne karte.

storyeditor/2023-02-06/zambija11.jpg

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. 

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio. 

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Najčitaniji članci