Obavijesti

News

Komentari 1

Zanimljiva znanost: 'Postat ću astronaut i otići ću na Mars'

Zanimljiva znanost: 'Postat ću astronaut i otići ću na Mars'
1

Astronomski centar Rijeka jedinstven je u Hrvatskoj jer, uz zvjezdarnicu, ima i planetarij koji učenicima omogućuje da udobno zavaljeni u fotelje putuju svemirom

VIDEO

Astronomski centar Rijeka jedinstven je u Hrvatskoj jer, uz zvjezdarnicu, ima i planetarij koji učenicima, najčešćim posjetiteljima, omogućuje da udobno zavaljeni u fotelje putuju svemirom.

U planetariju se digitalnom tehnologijom, kojom se upravlja pomoću sedam računala, prikazuje simulirana slika svemira. Učenici na stropu velike kupole od osam metara, čije platno simulira nebeski svod, gledaju edukacijske filmove. 

Doživljaj je istodobno fantastičan i realan, kao da ste u prirodi, a prednost je što ne ovisite o vremenskim prilikama te u bilo koje doba dana i noći možete simulirati svemir. Svi su filmovi, koji se jedino ovdje mogu pogledati, sinkronizirani tako da samo treba usmjeriti pogled prema stropu i uživati, objašnjavaju voditelji centra. Ta posebna tehnologija koja otkriva najvažnije tajne svemira najviše oduševljava đake.

- U početku me je bilo malo strah kad su se svjetla ugasila, no kad je film završio, poželjela sam pogledati još jedan. Do sada me odlazak u svemir nije previše zanimao, ali sad bih definitivno išla na Mars čim se to bude moglo - uzbuđeno nam je rekla osnovnoškolka Mateja (12), koja je udobno zavaljena u jednoj od 50 fotelja u dvorani sa svojim vršnjacima pažljivo gledala film o planetima.

Njezini razredni prijatelji također su bili oduševljeni riječkim planetarijem te su nam otkrili kako bi u bližoj budućnosti htjeli postati astronauti koji će ići na daleku planetu Mars.

Astronomski centar Rijeka smješten je u parku prirode površine 8,5 hektara na 200 metara nadmorske visine na brdu Sv. Križ. Glavna zadaća Centra je edukacija učenika svih uzrasta djece. No najvjerniji posjetitelji su djeca školske i vrtićke dobi za koje su pripremljeni posebni programi, obrazovni filmovi, inetraktivne prezentacije, predavanja, izložbe, koncerti i natjecanja u kojima treba pronaći najveći broj objekata u svemiru u najkraćem mogućem roku.

- Dolaze nam djeca iz cijele Hrvatske. Učimo ih svemu - od Sunčeva sustava, planeta, razvoja Sunca i života, o Zemlji, teleskopima... Bliske su i teme ekologije, biologije te zdravlja, kao i svjetlosnog onečišćenja, čime senzibiliziramo jedan od današnjih gorućih problema koji negativno utiče na životinjski svijet, osobito ptice, koje se pri utjecaju goleme umjetne rasvjete urbanih područja gube pri migracijama, pa čak nerijetko i ugibaju - objašnjava voditeljica riječkog centra Andrea Cvitan.

Jedinstveni centar, koji popularizira razne znanosti te ima niz posebnosti, prvi je i jedini astronomski centar u Hrvatskoj i šire, koji objedinjuje zvjezdarnicu i planetarij, a koji je postao dio Međunarodne udruge planetarija. Srce Astronomskog centra Rijeka, koji čine zvjezdarnica (sagrađena 2001.), niz dvorana i pratećih sadržaja, jest digitalni planetarij (sagrađen 2009.).

U samoj zvjezdarnici, naime, može se promatrati i saznati sve što se poželi znati o Suncu i njegovim pomrčinama, kao i o pothvatu koji je dugo zaokupljao ljudsku maštu, mjerenju veličine cijele Zemlje.

Centar je otvoren 365 dana u godini te mu je glavni cilj približavanje astronomije osnovnoškolskoj i vrtićkoj djeci. Planetarij se može posjetiti od utorka do subote, predavanja su četvrtkom, a svaki vedar četvrtak i subotu posjetitelji mogu doći promatrati beskrajan nebeski svod kroz teleskop, a to, kako kažu u Centru, djecu posebno veseli te stoga često tu dolaze proslaviti rođendane.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe