Obavijesti

News

Komentari 54

'Žao mi je što u srednjoj školi Šešelja nisam još jače istukao'

'Žao mi je što u srednjoj školi Šešelja nisam još jače istukao'
1

Novinar 24sata i magazina Autostart sa Šešeljem je išao u školu i sjeća se kako ga je istukao na primanju u Savez komunista. Zvali su ga Vojo Žirafa, bio je arogantan poput kočijaša i nesklon šali

VIDEO

Kad je 1971. Vojislav Šešelj postao članom Saveza komunista, već je bio predsjednik omladinske organizacije (SSO), odličan đak u trećem razredu i najmlađi član SKJ-a u Prvoj gimnaziji u Sarajevu, gdje je rođen 1954. Zapravo, partijsku knjižicu dobio je na Tjentištu, odnosno Sutjesci, u ozračju uspomena na Petu njemačku ofenzivu i sjećanja tad živih heroja.

'Šešelja su silovali u zatvoru u Zenici, a zvali su ga balerina'

Ondje nas je bilo oko 500 srednjoškolaca i svima su ispisane partijske knjižice. Kad mi je banuo u sobu, u kojoj sam bio s djevojkom, rekao sam mu da sam došao na izlet, a ne po knjižicu. Zgranut, planuo je i nasrnuo na mene pa je dobio malo batina. Često sam u životu požalio što nisam bio 'uvjerljiviji'.

U školi je bio upečatljiv, kao i za sastanaka općinskih i gradskih omladinskih organizacija, gdje smo se sretali jer sam ja bio čelnik mladih u Petoj gimnaziji (u koju je išao i Bakir Izetbegović, jedan od najlošijih đaka). Tu sam poziciju izabrao kako bismo se izborili za nošenje duge kose i minica te pušenje u odabranim prostorijama, a on je bio postavljen od partijskih otaca.

Zgranut, planuo je i nasrnuo na mene pa je dobio malo batina. Često sam u životu požalio što nisam bio 'uvjerljiviji'

Arogantan, uvijek nadmen, poput kočijaša ili čuvara zatvora, nesklon šali u sredini koja 'od nje i s njome živi'. Rijetki su ga voljeli, ali su ga neki trebali. 'Uskogrudna komunjara s dna kace' na Pravnom je fakultetu za tri godine diplomiralo kao vrhunski student. Postao je jedan od najmlađih asistenata na Fakultetu političkih znanosti i prvi student-prodekan.

"Ponosan sam na svoje zločine i spreman sam ih ponoviti..."

Vojo Žirafa, kako su ga zvali, uza sve je intenzivno bio angažiran u SK i u organizaciji Saveza studenata. Problemi s komunistima počeli su nakon što je magistrirao, a plagijatom nazvao magistarsku radnju Brane Miljuša, dugogodišnjega predsjednika omladinske organizacije BiH i 'sekretara Gradskoga komiteta Saveza komunista Sarajeva', koji mu je bio i suparnik za mjesto asistenta na Pravnome fakultetu. Plagijat je i dokazao, ali je direktiva iz SKJ bila da to ne ide u javnost. Ali je ipak znala 'cijela čaršija'.

Šešelja su osudili na 10 godina zatvora, ali to je već odslužio

Bila je to iskra koja će Vojislava učiniti prevratnikom, ultranacionalistom, mrziteljem komunizma... Kako je počeo rušiti sve pred sobom, podmetnuli su mu u ranoj fazi nacionalizam i antikomunizam, a onda im se uistinu priklonio. Postao je politički disident, odnosno oporba komunizmu. U Beogradu se družio s disidentskom elitom, udarnim timom Dobrice Ćosića.

Zbog nacionalističkih izjava 1984. je bio osuđen i odležao dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ostalo je sve poznato.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!