Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
54 komentara

'Žao mi je što u srednjoj školi Šešelja nisam još jače istukao'

Novinar 24sata i magazina Autostart sa Šešeljem je išao u školu i sjeća se kako ga je istukao na primanju u Savez komunista. Zvali su ga Vojo Žirafa, bio je arogantan poput kočijaša i nesklon šali

Belgrade Serb Radical Party protest in front of Croatian embassy
Foto: Profimedia
54 komentara

Kad je 1971. Vojislav Šešelj postao članom Saveza komunista, već je bio predsjednik omladinske organizacije (SSO), odličan đak u trećem razredu i najmlađi član SKJ-a u Prvoj gimnaziji u Sarajevu, gdje je rođen 1954. Zapravo, partijsku knjižicu dobio je na Tjentištu, odnosno Sutjesci, u ozračju uspomena na Petu njemačku ofenzivu i sjećanja tad živih heroja.

BIVŠI SURADNIK: 'Šešelja su silovali u zatvoru u Zenici, a zvali su ga balerina'

Ondje nas je bilo oko 500 srednjoškolaca i svima su ispisane partijske knjižice. Kad mi je banuo u sobu, u kojoj sam bio s djevojkom, rekao sam mu da sam došao na izlet, a ne po knjižicu. Zgranut, planuo je i nasrnuo na mene pa je dobio malo batina. Često sam u životu požalio što nisam bio 'uvjerljiviji'.

U školi je bio upečatljiv, kao i za sastanaka općinskih i gradskih omladinskih organizacija, gdje smo se sretali jer sam ja bio čelnik mladih u Petoj gimnaziji (u koju je išao i Bakir Izetbegović, jedan od najlošijih đaka). Tu sam poziciju izabrao kako bismo se izborili za nošenje duge kose i minica te pušenje u odabranim prostorijama, a on je bio postavljen od partijskih otaca.

Zgranut, planuo je i nasrnuo na mene pa je dobio malo batina. Često sam u životu požalio što nisam bio 'uvjerljiviji'

Arogantan, uvijek nadmen, poput kočijaša ili čuvara zatvora, nesklon šali u sredini koja 'od nje i s njome živi'. Rijetki su ga voljeli, ali su ga neki trebali. 'Uskogrudna komunjara s dna kace' na Pravnom je fakultetu za tri godine diplomiralo kao vrhunski student. Postao je jedan od najmlađih asistenata na Fakultetu političkih znanosti i prvi student-prodekan.

ŠEŠELJ O PRESUDI: "Ponosan sam na svoje zločine i spreman sam ih ponoviti..."

Vojo Žirafa, kako su ga zvali, uza sve je intenzivno bio angažiran u SK i u organizaciji Saveza studenata. Problemi s komunistima počeli su nakon što je magistrirao, a plagijatom nazvao magistarsku radnju Brane Miljuša, dugogodišnjega predsjednika omladinske organizacije BiH i 'sekretara Gradskoga komiteta Saveza komunista Sarajeva', koji mu je bio i suparnik za mjesto asistenta na Pravnome fakultetu. Plagijat je i dokazao, ali je direktiva iz SKJ bila da to ne ide u javnost. Ali je ipak znala 'cijela čaršija'.

KONAČNA PRESUDA Šešelja su osudili na 10 godina zatvora, ali to je već odslužio

Bila je to iskra koja će Vojislava učiniti prevratnikom, ultranacionalistom, mrziteljem komunizma... Kako je počeo rušiti sve pred sobom, podmetnuli su mu u ranoj fazi nacionalizam i antikomunizam, a onda im se uistinu priklonio. Postao je politički disident, odnosno oporba komunizmu. U Beogradu se družio s disidentskom elitom, udarnim timom Dobrice Ćosića.

Zbog nacionalističkih izjava 1984. je bio osuđen i odležao dvogodišnju zatvorsku kaznu. Ostalo je sve poznato.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message