News

Komentari 1

Zapeli pregovori nakon brexita: Johnson i von der Leyen će u subotu nastaviti s razgovorima

Zapeli pregovori nakon brexita: Johnson i von der Leyen će u subotu nastaviti s razgovorima

Predsjednica EK Ursula von der Leyen razgovarat će u subotu poslijepodne s britanskim premijerom Borisom Johnsonom o "stanju" pregovora koji su trenutačno u zastoju i odnosima nakon brexita

Taj telefonski razgovor, treći ovih dvoje čelnika nakon ubrzavanja pregovora Londona i Europske unije, potvrdio je britanski glasnogovornik. Tema će biti "analiza stanja pregovora", rekao je.

Razgovor se organizira nakon dvotjednih ubrzanih pregovora na kojima se nije uspio postići dogovor - napose o osjetljivom pitanju ribolova - što povećava mogućnost da se na kraju ne dođe do dogovora, s potencijalno razornim posljedicama.

Pregovori se trebaju službeno nastaviti u nedjelju u Londonu, doznaje se od diplomatskog izvora.

"Unatoč naporima EU-a prema pronalaženju rješenja, velike razlike su još prisutne", napisao je u srijedu navečer na Twitteru europski pregovarač Michel Barnier.

Sredina studenog se smatra granicom nakon koje eventualni trgovinski ugovor neće moći na vrijeme stupiti na snagu do 1. siječnja 2021. kada će Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je službeno napustilo EU 31. siječnja, prestati primjenjivati europske propise.

Po riječima Michela Barniera pregovori i dalje zapinju na trima pitanjima: pristupu Europljana britanskim vodama bogatim ribom, jamstvima koja London traži na polju konkurentnosti i načinu na koji će se rješavati sporovi u budućem ugovoru.

"To su glavni uvjeti za bilo kakvu gospodarsku suradnju", istaknuo je u srijedu, dodavši da je EU "spreman za sve scenarije", pa i onaj u kojemu se dogovor neće postići.

Najčitaniji članci