Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
21 komentara

Zapetljao se u parangal: Kod Velog Lošinja spasili dupina

JEDVA IZDRŽAO Jadni sisavac jedva je držao glavu iznad mora, kako bi mogao disati. Zarobljenog ga je držalo barem sto metara konopa debelog 12 milimetara

Duško Vidić
Foto: Duško Vidić
21 komentara

Vidio sam da nešto pluta na površini i u prvi mah sam pomislio da je neka  lešina u pitanju. Prišli smo bliže i vidjeli da se ipak miče. Ukrcao sam dva gosta, Nizozemca i Belgijanca u gumenjak i krenuli smo gumenjakom prema dupinu. Nizozemac je skočio s gumenjaka i zaplivao prema dupinu čim smo se približili. Nisam mu ni stigao reći da je tu ipak 70 metara dubine i da može biti i morskih pasa. Vidjeli smo da je zarobljen i da jedva hvata zrak i odlučili smo sve napraviti da ga spasimo. Ja sam se vratio do jedrenjaka po nož i akcija je mogla početi, kazao nam je Duško Vidić, kapetan turističkog broda Odisej 1. 

On je s gostima isplovio jedrenjakom s Velog Lošinja prema Rabu oko 17.30 sati u srijedu. Na dupina u zamci naišli su dvije nautičke milje sjeverno od Cresa. Dupinu dugačkom oko tri i pol metra rep se zapetljao u parangal koji je još uvijek bio zakačen za dno. Jadni sisavac jedva je držao glavu iznad mora, kako bi mogao disati. Zarobljenog ga je držalo barem sto metara konopa debelog 12 milimetara. 

- Konop ga je vukao na dno, a on se jedva držao na površini, hvatajući zrak. Bio je potpuno izmučen i iznemogao. Držao sam ga za glavu iz gumenjaka, pomažući mu da se održi na površini. Gladio sam ga po glavi i pričao mu. Predivne su to beštije, nešto nevjerojatno! Plovim već 18 godina, od toga sam 10 kapetan i vidio sam svašta, od Amerike do Australije i Brazila. Ali taj predivan dan ostat će mi zauvijek u sjećanju. Govorio sam mu "Bit će dobro" i umirivao ga, a on je potpuno surađivao. Vidio sam mu u očima da je sve "skontao" i da zna da smo mu došli pomoći. Jer, da se on osjetio ugroženim, sve bi nas izmlatio bez problema, iako je bio u gabuli - kazao nam je kapetan Vidić. 

Dodao je da je spasiti dupina za njega velika sreća

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message