Obavijesti

News

Komentari 11

Zaplijenjeno posuđe odnio je kući pa dobio uvjetnu kaznu

Zaplijenjeno posuđe odnio je kući pa dobio uvjetnu kaznu
1

Bivši načelnik policijske postaje u Belome Manastiru osuđen je nepravomoćno na uvjetnu kaznu jer je zaplijenjeno posuđe i pribor za jelo vrijedne 2000 kn odnio doma

VIDEO

Žrtva sam svoje nepromišljenosti i naivnosti. To što sam napravio je glupost gluposti, rekao je u utorak na Županijskom sudu u Osijeku Nikola Pajčin (39), bivši načelnik policijske postaje u Belome Manastiru. Njega je sudac Zvonko Vrban nepravomoćno osudio na godinu i dva mjeseca zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog zaplijenjenih kompleta posuđa i pribora za jelo vrijednih najmanje 2.000 kuna. Pajčin je posuđe iz policijskog skladišta odnio kući 2008. godine, nedugo nakon preuzimanja visoke policijske dužnosti. Puno veću osudu doživio je u svojoj službi, jer su ga tijekom stegovnog postupka zbog teže povrede službene dužnosti prvo suspendirali, a potom su mu uručili i otkaz. 

Pajčinu su kola krenula nizbrdo kad je njegov pomoćnik Franjo Filipović (46) odbio potpisati zapisnik o uništenju zaplijenjenih stvari. Naime, Franjo je na popisu uništenih predmeta primijetio komplete posuđa i pribora za jelo na koje je tijekom obilaska skladišta njegov zapovjednik Nikola Pajčin bacio oko i za koje je rekao da bi ih bilo šteta uništiti. Tako se dogodilo da je Nikola Pajčin potom potpisao taj zapisnik, a nekoliko dana kasnije u svoj automobil je, u suradnji s glavnim skladištarom policijske postaje Karlom Oberlenderom, iz policijskog skladišta donio vrijedno posuđe i pribor za jelo. 

- Nikada nisam kasnije koristio taj pribor i posuđe. Uostalom, kolege koje su pretresle moju kuću mogli su se uvjeriti da je na koferu bio veliki sloj prašine. Zar bih tako postupao s nečim čime sam se htio materijalno okoristiti? I, zar bih stao samo na tome i nikada više ništa drugo uzeo iz skladišta? - branio se Nikola Pajčin na sudu.

No, tijekom istražnog postupka Pajčinu podčinjeni policajci tvrdili su da je iz policijskog skladišta i nakon toga nestajalo stvari, a sve je kulminiralo pokušajem zapljene i nekoliko prijenosnih računala.

Sudac Vrban je naglasio da Pajčinova krivnja nije krivnja običnog čovjeka, jer upravo je društvo policiji povjerilo dužnost čuvanja zakonitosti. 

- Kakav odjek šaljemo u javnost ako dopustimo da načelnik policijske postaje tako nešto napravi? On nije smio ni pomisliti na takav postupak, a kamoli napraviti nešto što mu ne pripada - naglasio je sudac odbijajući obrazloženje Nikole Pajčina da se uzetom robom nije htio materijalno okoristiti.

Sudac nije prihvatio ni obrazloženje da je uzimanje stvari iz skladišta uobičajena policijska praksa te da su posuđe i pribor i jelo još iz doba 'Krajine'. Sudac je naložio da se zaplijenjeno posuđe i pribor za jelo unište. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza