Obavijesti

News

Komentari 161

Zaposli Ratka i zaradi: Država daje poticaje za bivše robijaše

Zaposli Ratka i zaradi: Država daje poticaje za bivše robijaše
1

Država osigurava poticaje od 18.748 kuna do 36.360 kuna, ovisno o stručnoj spremi za tvrtke koje zaposle bivše robijaše, kao i za one koji su na uvjetnim kaznama

VIDEO

Bivši zatvorenici spadaju u kritičnu skupinu kad je riječ o zapošljavanju. Zbog toga država osigurava poticaje od 18.748 kuna do 36.360 kuna, ovisno o stručnoj spremi za tvrtke koje zaposle bivše robijaše i one koji su na uvjetnim kaznama.

U toj kritičnoj skupini naći će se i bivši ministar Damir Polančec, dojučerašnji potpredsjednik Vlade Radimir Čačić te bivši premijer Ivo Sanader, ako bude pravomoćno osuđen.

Sva trojica su visokoobrazovan kadar. Polančec je završio agronomski fakultet i godinama radio u Podravci kao tehnolog topljenih sireva. Čačić je diplomirao arhitekturu, osnovao Coning i bavio se građevinarstvom. Sanader je u Austriji završio filozofiju i književnost. Bavio se raznim poslovima, ali je u njima uglavnom krahirao.Uspio je tek u politici.

Poslodavac koji zaposli nekog od njih nakon što odsluže kaznu od države može dobiti maksimalnih 36.360 kuna poticaja.

Mjera Nacionalnog plana sufinanciranja zapošljavanja, koja potiče i zapošljavanje bivših zatvorenika, donesena je još u vrijeme Sanadera, a i ove su godine produljene. Tvrtka Ravlić iz Osijeka jedna je od rijetkih koja je bivšim zatvorenicima pružila mogućnost da se vrate normalnom životu.

- Bili smo zaposlili dvojicu djelatnika koji su nekada bili zatvorenici. Odnos je bio korektan. Oni su možda i bolje obavljali posao od onih koji nisu nosili stigmu zatvorenika - rekla je Ivana Ravlić, članica uprave tvrtke. Dodala je da, što se njihove tvrtke tiče, bivši zatvorenici imaju jednake šanse na natječajima za posao kao i oni koji ne nose taj križ.

Na pitanje bi li bili spremni u svojoj mesnoj industriji zaposliti jednog dana Sanadera, Čačića ili Polančeca ili su oni prekvalificirani za rađenje kobasica, Ivana Ravlić kroz smijeh kratko dodaje: “Ne bih to komentirala”. Predsjednik nezavisnih sindikata Krešimir Sever pozdravlja ovu Vladinu mjeru.

- Oni koji spadaju u tu skupinu izrazito teško nalaze posao. Smatram da bi trebali imati jednake šanse kao i svi drugi jer su odradili kaznu koju im je naložio sud - rekao je Sever. Dodaje kako se u protivnom te ljude “na nekim način gura u kriminal”.

- Ako ne mogu regularnim putem pronaći posao, vjerojatno će biti primorani ili raditi na crno ili se prepustiti kriminalu bez obzira jesu li već zbog toga služili kaznu ili zbog nekog drugog dijela. Svakako im treba omogućiti da se vrate u životnu kolotečinu - zaključio je Sever.

Za bivše zatvorenike bez obrazovanja jednokratni i nepovratni poticaji su 18.748 kuna, a za one sa srednjom stručnom spremom 29.543 kune.

Pravila, kaže sindikalist Sever, trebaju biti jednaka za sve bivše zatvorenike, pa i onda kad su posrijedi pravomoćno osuđeni političari koji odsluže kazne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 161
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...
Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...
'PLENKOVIĆ NIJE IMAO IZBORA'

Milorad Pupovac: I Pavelić je imao svoje Srbe. Od Pavelićevih Srba Srbima nije bilo bolje...

Naveo je da je DP je dobio glasove na antisrpskoj kampanji, a oformio se antićiriličnoj kampanji. Ipak, navodi da nisu oni spriječili da SDSS bude dio vladajuće većine...