News

Komentari 53

Zapovjedio je rušenje Peruće: Đukić dobio 9 godina zatvora

Zapovjedio je rušenje Peruće: Đukić dobio 9 godina zatvora

Borislav Đukić, umirovljeni general-major, uhićen je u Crnoj Gori kada se spremao ukrcati na let za Beograd temeljem hrvatske tjeralice. Protiv njega je u međuvremenu podignuta još jedna optužnica...

Borislav Đukić, nekadašnji general JNA, osuđen je u petak pred splitskim Županijskim sudom zbog ratnog zločina. Đukić (70), koji je uhićen sredinom srpnja 2015. godine na aerodromu u Tivtu u Boki Kotorskoj te ubrzo izručen Hrvatskoj, a suđenje mu započelo prije dvije godine dobio je devet godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina nad civilima.

Đukića terete da je 1993. godine, kao zapovjednik 221. motorizirane brigade 9. kninskog korpusa, nakon naredbe zapovjednika korpusa i Srpske vojske krajine generala Ratka Mladića i Mile Novakovića s majorom Milanom Koricom, zapovjednikom pogranične milicije SAO Krajine izdao zapovijed o rušenju brane Peruća s 30 tona eksploziva, što je prouzročilo direktnu štetu od 90 milijuna kuna, dok je na sanaciju potrošeno još 10 milijuna DEM. Iako oštećena, brana je izdržala naporima djelatnika HEP-a koji su nasipanjem spriječili nastajanje udarnog vala vode i poplavu područja nizvodno od Peruće, što bi ugrozilo živote najmanje 50 tisuća ljudi.

Borislav Đukić, umirovljeni general-major, uhićen je u Crnoj Gori kada se spremao ukrcati na let za Beograd temeljem hrvatske tjeralice. Protiv njega je u međuvremenu podignuta još jedna optužnica, također zbog ratnog zločina nad civilima. Splitsko tužiteljstvo ga tereti da je kao zapovjedni kadar uz još četiri pukovnika i jednog potpukovnika JNA, od kolovoza 1991. do Oluje izdavao naredbe topništvu i pješaštvu za napade na civilna naselja na šibenskom području.

Znali su i da vojnici sustavno ubijaju, zlostavljaju i muče stanovništvo hrvatske nacionalnosti, siluju žene te pale i miniraju stambene, gospodarske objekte, kao i katoličke vjerske objekte na okupiranom području, a nisu ništa poduzeli da to spriječe. Zbog takvog ponašanja Đukića i ostalih zapovjednika, ubijeno je 118 civila, pet žena silovano, sedam žena su vojnici pokušali silovati, dok je protjerano mnogobrojno stanovništvo.

- Da je general htio, srušio bi branu. Ovo sve drugo nema potrebe komentirati, nemamo nikakvih iluzija o hrvatskom pravosuđu, ali ćemo napraviti sve da istina izađe na vidjelo - rekao je Željko Ostoja, branitelj Borislava Đukića. 

- Treba napraviti osnovnu razliku između JNA i paravojske. Tijekom rata je na tom području postala jedna ekstremnija paravojna struja koja je tijekom rata skladištila eksploziv. U izjavi svjedoka je sve rečeno. Da se radilo o 30 tona eksploziva i smišljenom uništenju, pa ništa ne bi ostalo - ispričao je Ostoja te dodao da je postojao zaštićen zapis o tome kako branu srušiti. On se čuvao kako ne bi pao u krive ruke. 

- Da je netko na generalovoj poziciji htio srušiti branu, on bi ju srušio - još jednom je ponovio Ostoja. 

Najčitaniji članci