Obavijesti

News

Komentari 7

Zasad je procijepljeno oko 33 tisuće zdravstvenih djelatnika

Zasad je procijepljeno  oko 33 tisuće zdravstvenih djelatnika

HLK provela je istraživanje na 9000 zdravstvenih djelatnika kojim su htjeli pokazati kakav je stav zdravstvenih djelatnika po pitanju cijepljenja. Cjepivu vjeruje 73 posto djelatnika

VIDEO

Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore i koordinatorica kampanje „Imaš znanje, budi primjer“, gostujući u emisiji „Studio 4“ HRT-a rekla je da je s prošlim tjednom procijepljeno oko 33.000 zdravstvenih djelatnika, odnosno da tri četvrtine još uvijek nisu primili cjepivo.

U sklopu kampanje koja je bila usmjerena na zdravstvene djelatnike, HLK zajedno s osam drugih komora u zdravstvu provela je istraživanje na 9000 zdravstvenih djelatnika kojim su htjeli pokazati kakav je stav zdravstvenih djelatnika po pitanju cijepljenja te dobiti informacije o tome jesu li stekli povjerenje u cjepiva, na koji način procjenjuju kolektivnu odgovornost i sl.

Cjepivu vjeruju 73 posto djelatnika

- Ugodno nas je iznenadio rezultat,  73 posto zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u istraživanju se želi cijepiti ili se već cijepilo, što pokazuje da imaju povjerenje u sigurnost cjepiva -  rekla je te istaknula kako to nije podatak koji govori koliko njih se ne želi cijepiti.

Jedina Hrvatica u odboru za rusko cjepivo: Vrlo je učinkovito
Jedina Hrvatica u odboru za rusko cjepivo: Vrlo je učinkovito


- Došli smo do rezultata da je 10 posto onih djelatnika koji nisu preboljeli covid, a ne žele se cijepiti, a u preostale ubrajamo i neodlučne. Tih 10 posto ima jednu nižu razinu kolektivne odgovornosti, više sumnjaju u sigurnost cjepiva i skloni su podcjenjivati opasnost od samog virusa i bolesti - objasnila je.

To je teška bolest

Da je Covid-19 teška bolest smatra 55 posto ispitanika

- U skupini onih koji nisu cijepljeni, imamo četvertinu onih koji su neodlučni, najčešće jer ne rade svi zdravstveni djelatnici direktno s covid pacijentima. Možda ta neodlučnost i nepoznavanje tih informacije govore u prilog tome da oni žele provjerene i stručne informacije -  naglasila je Štefančić Martić

Ona smatra dodajući Covid teškom bolesti jer je osobno upoznata s ishodima liječenja nekih pacijenata iz njene bliske okoline koji su imali teške simptome, ali i sa smrtnim ishodima.

Štefančić Martić je rekla da je ključno stvaranje dovoljne količine protutijela nakon cijepljenja, što će najviše ovisiti o stanju imuniteta pojedinca.

Cijepivo AstraZeneca

Neke zemlje privremeno  su odlučile da osobe starije od 65 godine neće cjepiti cjepivom AstraZenece. Štefančić Martić kaže da to ne znači da cjepivo nije sigurno ili učinkovito na osobama starije dobri.

- Ukupan broj osoba starije dobi koji su sudjelovali u trećoj fazi kliničkih ispitivanja bio je premalen da bi zaključke s visokom razinom sigurnosti mogli interpretirati, to ne znači da ono nije sigurno, pojasnila je.

Rijetko dolazi do hospitalizacije djece, no kad se to dogodi, oni odmah završe na intenzivnoj...
Rijetko dolazi do hospitalizacije djece, no kad se to dogodi, oni odmah završe na intenzivnoj...



Govoreći o ruskom cjepivu Sputnik V, doktorica je rekla kako je razina povjerenja u to cjepivo u startu bila niska, te da u konačnici o odluci europske agencije za lijekove ovisi hoće li se ono koristiti u EU.

- Očekujemo kroz neko izvjesno vrijeme tu odluku, rekla je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela