Obavijesti

News

Komentari 412

Zašto je reforma obrazovanja najvažnija stvar u Hrvatskoj?

Zašto je reforma obrazovanja najvažnija stvar u Hrvatskoj?
1

Bez ove reforme školstva hrvatsko društvo se nikada neće promijeniti. Ona je preduvjet svih promjena u Hrvatskoj i bez nje sve ostaje mrtvo slovo na papiru

VIDEO

Obrazovanje je ključ je uspješne Hrvatske i reforma školstva nikako se ne smije zaustaviti. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, obrazovanje donosi boljitak ekonomiji i društvu u cjelini.

Smatra to Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje škole to“Matija Antun Reljković” u Slavonskom Brodu, koja je iz EU fondova dobila više od 40 milijuna kuna jer obrazuje vrhunske mlade stručnjake.

Bez reforma nećemo imati mlade stručne ljude koji zemlju mogu pokrenuti naprijed. Zbog toga je ta reforma najvažnija. Ukoliko se s njom ipak nastavi, možemo zauvijek reći zbogom zastarjelim nastavnim planovima i programima kao i metodama nastave. Njih će zamijeniti čak 52 nova dokumenta i nov pristup poučavanju. Smislenije obrazovanje, koje je primjereno njihovoj razvojnoj dobi, učenike će osposobiti za suvremeni život, rad i nastavak obrazovanja. Razvijat će im se temeljne kompetencije za cjeloživotno učenje, a i povećat će im se razina funkcionalne pismenosti. Cilj kurikularne reforme je osiguranje učenicima razvoj stavova, vještina, kreativnosti, inovativnosti, mišljenja, estetskog vrednovanja, poduzetnosti, odgovornosti, odnosa prema sebi, drugima i okolini. Roditelji će se moći više uključiti u obrazovanje svoje djece i dobivat će češće povratne informacije. Ocjenjivanje će se promijeniti. Zamišljeno je da nastavnici dobiju priliku za veću autonomiju i kreativnost u radu kojima će motivirati učenike.

Najveća promjena u svim predmetima je manje definicija, manje formula, manje reproduciranja činjenica, a više prakse i konkretnih primjera. Cilj je da se djeca nakon školovanja snalaze u životu, da razumiju ono što su naučili i to znaju primijeniti.

Temelj razvoja djece u ranom i predškolskom odgoju bit će igra. U gimnazije će se uvesti izbornost koja će omogućiti usmjeravanje interesa učenika i jasnije profiliranje. U strukovne će se pak škole uvesti učenja na radnome mjestu i olakšavanje prijelaza iz obrazovanja na tržište rada. Na kurikularnoj reformi radilo je više od 600 stručnjaka. Od 12 milijuna kuna koliko je lani za pripremu reforme osigurano iz državnog proračuna, potrošeno je sedam milijuna kuna, a ostalih pet je vraćeno u proračun. Za 2016. godinu za ovu je stavku u proračunu planirano šest milijuna kuna.

24sata su uvijek u žiži zbivanja. Najveći prosvjed za potporu reformi obrazovanja koji će prema najavama okupiti i 20.000 ljudi na glavnom zagrebačkom trgu gledajte live na 24sata.hr i na Facebook stranici 24sata. Tijekom cijelog prosvjeda gosti iz našeg studija, stručnjaci iz domene obrazovanja, upozoravat će na nelogičnosti s kojima se bore ravnatelji, profesori, roditelji i u konačnici najvažniji u sustavu obrazovanja učenici.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 412
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu