Obavijesti

News

Komentari 30

Zašto je SDP-ov kandidat Joško Klisović potonuo u anketama?

Zašto je SDP-ov kandidat Joško Klisović potonuo u anketama?
1

U jučerašnjoj anketi N1 televizije Joško Klisović, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, pao je s drugog na čak peto mjesto među kandidatima i izgubio četiri posto podrške, što je dosad neviđeni kolaps.

VIDEO

Nastupio je kao Mirni čovjek Zagreba. Pa je u medijskim debatama demonstrira svu raskoš svog nemira. Pa je kroz pomalo satirične slogane uvjerava građana da ipak ostaje Miran čovjek Zagreba, iako ga nito to nije pitao. Pa je na koncu, onako miran, izgubio preko četiri posto podrške birača u Zagrebu.

"Želim da građani shvate da u svakoj krizi morate imati mirnog, staloženog čovjeka koji će hladne glave procijeniti što je najbolje za grad, donijeti te odluke i ustrajno ih provoditi", komentirao je Joško Klisović, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, u sinoćnjem Pressingu na N1.

Svejedno, građani su u najnovijoj anketi N1 televizije Mirnog čovjeka Klisovića s drugog mjesta na listi kandidata za gradonačelnika bacili na čak peto mjesto. Što je gotovo nezapamćen pad nekog kandidata u anketama u tako kratkom periodu. Zvuči kao kolaps. 

"U svim dosadašnjim anketama sam bio drugi", tješi se Klisović i poseže za parolom koja obično krasi gubitnike: "Izbori su prava anketa".

Promašeni sklop

Što se dogodilo Mirnom čovjeku Klisoviću da je doživio tako dramatičan pad u anketi N1 televizije? Je li promašen slogan? Je li promašen kandidat? Je li promašena stranka?

U prvom redu, slogan Mirni čovjek Zagreba skovan je u trenutku dok je Klisović pripremao kampanju protiv Milana Bandića, gradonačelnika poznatog po ispadima, skandalima i  "hiperaktivnom glavinjanju", kako je to prije par godina komentirao Klisovićev prijatelj Zoran Milanović.

Takvom Bandiću navodno mirni Klisović trebao je biti protuteža.

Nemirni čovjek

Premda, svima koji su nabasali na Klisovićeve javne nastupe, a pogotovo medijska sučeljavanja, otkrili da se ispod fasade Mirnog čovjeka krije prilično izražen temperament, spremnost na svađu, dizanje glasa, uz naznake gubitka kontrole.

Možda je Klisović ipak trebao na izbore ići sa sloganom koji bi istaknuo tu crtu njegova karaktera. Ovo izgleda kao lažno oglašavanje. Ili uteg oko vrata.

S druge strane, postavlja se pitanje je li Klisović promašen kandidat. SDP nakon Bandića nije imao puno svojih kandidata za gradonačelnika Zagreba, Klisović je tek drugi. Karijerni diplomat s iskustvom u privatnom sektoru, saborski zastupnik i zamjenik ministra nametnut je od strane Iblerova trga, baš kao što je Rajko Ostojić bio nametnut na lokalnim izborima 2013. godine. S poražavajućim posljedicama.

Nametnuti kandidat

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin raspustio je zagrebačku organizaciju i gurnuo Klisovića u utrku za gradonačelnika, premda on nikada nije bio prepoznat kao netko tko se bavi gradskim temama. Dapače, priča se da jednim okom gleda na veleposlaničko mjesto u Londonu, što je daleko od zagrebačkih komunalija, Jakuševca i korupcije.

Klisović je oktroiran kao kandidat, neuvjerljiv je kao gradski kandidat, neprepoznatljiv je građanima kao konkurencija favoritu Tomislavu Tomaševiću, i općenito stječe se dojam da je SDP odlučio obaviti formalnost nakon što je Tomašević odbio njegov poziv na koaliciju.

I napokon, Klisovićev problem može biti i SDP.

Kandidat na štakama

Stranka je na nacionalnoj razini u velikim problemima, a u Zagrebu je Grbin raspustio organizaciju koju je Gordan Maras nekako vodio u doba Davora Bernardića. Što može značiti da je Klisović u kampanji ostao sam, praktički na štakama, da ne kažemo aparatima, da nedostaje organizacija i pogotovo entuzijazam, baš kao što ga je nedostajalo i u kampanji Rajka Ostojića.

Sabotaža bi bila preteška riječ.

Uglavnom, čitav taj sklop sada se doima pogrešnim.

Promašen slogan pogrešnog kandidata potrošene stranke.

Jasno, možda na kraju ispadne da je Klisović u pravu i da doista izbori pokažu, još jednom, promašenost anketa. Ali tek nakon što se Klisović uzdao u ankete dok su ga one postavljale na laskavo drugo mjesto.

Promašeni SDP

A možda izbori još jednom pokažu koliko SDP gubi oslonac u glavnom gradu koji se volio nazivati ljevičarskim i kojeg je SDP svojatao kao stranačku utvrdu. Ili se makar znao time tješiti.

Ako Klisović ne uspije na izborima, a sve pokazuje da ide u tom smjeru, bit će upisan kao još jedan kadrovski promašaj SDP-a koji je najprije bio talac Milana Bandića, a onda pokazao da ne može preboliti ni pobijediti Bandića. Ni sa svojim, ni s posuđenim kandidatima.

Bit će, ne zaboravimo, upisan i kao promašaj Peđe Grbina.

A samom Klisoviću prijeti opasnost da mu zagrebački izbori obilježe eventualnu daljnju karijeru u politici, baš kao što se to dogodilo i Rajku Ostojiću. Osim, jasno, ako se ne utješi na veleposlaničkom mjestu.

Gdje bi Mirni čovjek mogao doći na svoje.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori