Obavijesti

News

Komentari 135

Zašto Kolinda želi u dvore: Tu je počela diplomatsku karijeru

Zašto Kolinda želi u dvore: Tu je počela diplomatsku karijeru
7

U vili u kojoj je Kolinda počela karijeru prespavala je Margaret Thatcher, volio ju je Ante Marković, kratko je u njoj bio Tuđman, japanski princ, nacisti, Karađorđevići...

VIDEO

Kolinda Grabar Kitarović želi preseliti Ured predsjednika u Visoku ulicu 22, zgradu blizu Markova trga i Banskih dvora. Vilu Zagorje na Pantovčaku obećala je dati djeci s posebnim potrebama.

Uspije li to, već na početku mandata pokazat će da je drukčija od ostalih političara i da drži do riječi. U predizbornoj kampanji 2000. i Stipe Mesić je obećao iseliti ured s Pantovčaka, no na obećanje je zaboravio čim se uselio na Pantovčak. U svoju obranu ispalio je dosjetku prema kojoj “ne može predsjednik stanovati u šatoru...”, a kao argument naveo je tvrdnju da bi selidba bila preskupa...

Kolinda Grabar Kitarović selidbu Ureda nije navela kao usputni nego kao važan cilj. Za vilu u Visokoj i emotivno je vezana jer je u njoj radila u samim počecima diplomatske karijere, 1993. godine. Vila je na početku hrvatske samostalnosti bila vrlo važna. Funkcionirala je kao prvi Ured predsjednika. Dr. Franjo Tuđman kratko je radio u Visokoj, održavajući u njoj sjednice Predsjedništva, ali se iz te zgrade - koju je u 19. stoljeću sagradila bogata obitelj Pongratz - uskoro preselio u Banske dvore, a u nju se uselilo Ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je tamo ostalo tri godine, nakon čega je prenamijenjena u rezidenciju. Vila ima osam spavaćih soba i četiri velika salona, koji se razlikuju po položaju i bojama.

Milijunaš Guido Pongratz veliku vilu - površine veće od 1000 četvornih metara - počeo je graditi 1865. godine. Palača je više puta preuređivana i dograđivana, ostala je u vlasništvu obitelji Pongratz sve do 1930. Tad ju je, radi rezidencijalnih potreba obitelji Karađorđević, otkupio Grad Zagreb.

Pripadnici kraljevske obitelji u njoj su boravili prilikom boravaka u Zagrebu. Tijekom Drugog svjetskog rata u vilu su se uselili pripadnici njemačke vojske, a nakon rata preuzela ju je država. U vili se nalazi i veliki drveni stol, ručni rad stolara Krešimira Reindla, za kojim je sjedio Ante Pavelić. Taj je stol, na kojemu je bilo ugravirano veliko slovo “U”, nakon rata preuzeo dr. Vladimir Bakarić, samo su stolari s njega uklonili tu rezbariju. Stolara koji ga je napravio partizani su strijeljali nakon ulaska u Zagreb. Pavelić ga, prema tvrdnjama stolarove obitelji, nikad nije platio. 

Stol je ostao u Banskim dvorima, no kasnije ga više nitko nije htio koristiti, pa je preseljen u Visoku ulicu 22. Stručnjaci kažu da bi danas na tržištu antikviteta mogao postići cijenu do 100.000 eura. 

Grabar Kitarović u jednom je intervjuu kazala kako je u Visokoj često radila od jutra do mraka. Ponekad uopće nije išla kući prespavati nego bi samo legla na kauč u uredu. Hvalila se kako su upravo njezine bilješke iz Ministarstva vanjskih poslova koje je radila nakon susreta sa stranim diplomatima i prijevodi tih razgovora bili omiljeno štivo predsjednika Tuđmana. Bilješke su se, kaže, kad su posrijedi bile vojne akcije, slale u Ured predsjednika jer je Tuđman htio znati što i kako razmišljaju i govore strani diplomati. 

Iako je puno skromnija od Vile Zagorje, vila u Visokoj spada u najotmjenije zagrebačke prostore. U neposrednoj blizini ove vile je vila Emila Tedeschija, jednog od najbogatijih Hrvata. 

Hrvatski političari koristili su se vilom u Visokoj ulici kao zgodnim mjestom za neprvorazredne, ali važne sastanke, poput sastanaka Vlade i MOL-a ili sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Najčešće se u njoj u zadnje vrijeme nalazio ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji pregovore o sudbini Ine i Rafinerije u Sisku vodi baš u tom prostoru.

Pantovčak bi dobila djeca s invaliditetom

Procedura selidbe je razmjerno jednostavna. Predsjednica mora poslati prijedlog o preseljenju Vladi, tj. Državnom uredu za državnu imovinu koji mora donijeti konačnu odluku.

Visoki izvor iz Vlade rekao nam je da sad “treba sve izračunati jer su u vili trenutačno saloni i sedam apartmana, kupaonice i sl. Treba iseliti DIP. To je jedino mjesto za prijame, a Grad ima Dverce”. Naš sugovornik kaže kako bi trebalo odlučiti i što učiniti s Pantovčakom.

Marko Prpić/Pixsell

- Vila Zagorje će i ubuduće biti na trošak poreznih obveznika, samo ne na poziciji ‘predsjednik’, nego na nekoj drugoj. Postoje i ideje za neke druge lokacije. Kad se formira zahtjev, sve ćemo izračunati, ali ništa nije jeftino - potvrdio je.

Naravno, ako postoji volja da se tako veliki prostor prenamijeni u nešto jeftinije i korisnije. Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” oduševljeno je pozdravila ideju o premještanju ureda s Pantovčaka na drugu lokaciju.

- Pozdravljamo Vašu nakanu da se prostor Pantovčaka prenamijeni i da na korištenje djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom s obzirom na trenutačne potrebe djece za rehabilitacijom i činjenicu da iste trenutačno ne zadovaljavaju kapacitetima. S obzirom na veliki prostor koji ostaje neiskorišten predlažemo Vam prenamjenu Pantovčaka u dječju onkologiju koja danas u Klaićevoj bolnici radi u potpuno neprimjerenim uvjetima. Ako je to nemoguće, postoji mogućnost proširenja ustanove Goljak ili ustanovljenja referalnog centra za ranu intervenciju i dijagnostiku - napisali su pripadnici udruge novoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović.

Vlada još nije rekla što namjerava učiniti po tom pitanju.

Potrebno je obaviti preinake

Marko Prpić/Pixsell

Vila trenutno služi kao rezidencija pa će biti potrebno obaviti određene preinake. Tu je sad puno salona, kupaonica i spavaonica koje treba preurediti u radne prostore ureda koji će već zbog kvadrature morati biti puno manji, skromniji i jeftiniji za održavanje.

Namještaj je stilski različit

Marko Prpić/Pixsell

Nakon prenamjene u državnu rezidenciju 1996. godine, u vilu je prenesen dio namještaja i umjetnina iz Banskih dvora, ali ne dominira jedan stil nego ih je puno - tu ima bidermajera, klasicizma, Luja XV. i XVI., Empirea, Alt Deutscha... neki su primjerci unikatni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa