Obavijesti

News

Komentari 44

Zašto svi luduju za mladim Kendrickom Lamarom?

Zašto svi luduju za mladim Kendrickom Lamarom?
1

Kendrick Lamar karijeru je započeo 2003. godine sa samo 16 godina. Njegov četvrti studijski album DAMN, koji je izašao 14. travnja, u tjednom pregledu Billboard top 200 ljestvice stigao je na prvo mjesto

VIDEO

Prošle godine je od čak 11 nominacija za Grammy osvojio njih 5, među kojima su i onaj za najbolju rap pjesmu i za najbolji rap album. Mladi glazbenik ne prestaje nizati uspjehe i oduševljavati svoje obožavatelje. Koliko je popularan, govori i brojka od gotovo 9 milijuna obožavatelja na Facebooku i pet milijuna pratitelja na Instagramu.

Odani fanovi prate glazbeni put slavnog repera još od 2010. godine, slušajući njegove mix tapove. Iste godine objavljen je i miksani album O(verly) D(edicated), a pažnju šire publike privukao je 2011. svojim prvim nezavisnim albumom Section.80, koji je na iTunesu proglašen najboljim hip hop albumom godine. Već tada se znalo da će biti velika glazbena zvijezda. 

Koja je tajna njegova uspjeha?

Lamar je emotivan reper te u svojim stihovima uspijeva spojiti stavove i osjećaje. Ima 29 godina, a već duže u pjesmama pokazuje zreo i osviješten stav. U stilu klasičnog hip-hopa progovara o društvenim problemima, slavi i novcu, ali njegovi stihovi nisu nimalo predvidljivi i izlizani. U Lamarovim pjesmama uživa se u glazbi, ali i u poeziji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U početku je hip-hop glazba kroz žestoke stavove progovarala isključivo o socijalnoj nepravdi, no puno toga se promijenilo od 70-ih godina prošlog stoljeća. Tada je Clive Campbell (kasnije poznat kao DJ Kool Herc) miksao zvuk s dvaju gramofona i tako postao prvi hip-hop DJ. Njegov prijatelj Coke La Rock je u isto vrijeme postao prvi reper jer je na njegovu glazbu izgovarao rime. Hip-hop se iz Bronxa proširio na druge dijelove New Yorka, SAD-a, ali i na svijet. U 30 godina od nastanka hip-hop pokreta mnoga velika imena, kao što su DJ Afrika Bambaataa, M.C. Hammer, 2Pac, Eminem, 50 Cent i Kanye West, ostavila su neizbrisiv trag u razvoju rapa.

Hip hop scena američke zapadne obale vrhunac je doživjela 90-ih, a vrlo mali broj mladih repera uspio je glazbenim stvaralaštvom nadići lokalnu slavu. Razlog je možda taj što više ne progovaraju toliko o socijalnim problemima, nego isključivo o novcu, seksu, moći i novim automobilima. Stoga su poklonici hip-hopa iščekivali dan kada će se na sceni pojaviti mainstream reper vrijedan slušanja. Bilo je to pravo vrijeme da Kendrick Lamar iskaže svoj talent. Unatoč uspjehu ostao je skroman, a mnogi ga uspoređuju s 2Pacom pa čak i nazivaju dostojnim nasljednikom. 

Najuspješniji album u karijeri

Lamarov treći studijski album 'To Pimp a Butterfly' iz 2015. godine najuspješniji je do sada. Prošle godine osvojio je Grammyja za najbolji album, a pjesma 'Alright' s istog albuma proglašena je najboljom rap pjesmom. Velik broj tekstova s tog albuma bavi se problemom rasizma, koji je ujedno goruća tema američkog društva u posljednjih godinu dana. Isto tako, pjesme progovaraju o problemima pojedinaca iz siromašnijih američkih kvartova kao što su borba s depresijom i besparicom, ali i o duhovnosti i slavi.  

Album je prožet funk i jazz notama, što nije bio slučaj kod prva dva albuma. Kao tekstopisac i izvođač, Lamar je na albumu radio neopterećen slavom i uspjehom na top listama. Dokaz su pjesme za koje se na prvo slušanje može zaključiti kako nisu napravljene kao radio hitovi, već kao prava mala poetska priča. Album je pokupio pohvale glazbenih kritičara, ali uspjeh na top listama nije bio toliko zavidan kao recenzije. Možda najkomercijalnija glazbena poslastica na albumu je pjesma pod nazivom 'i', koju možete poslušati na Lamarovom Youtube kanalu koji prati više od 2 milijuna ljudi. 

Kendrick Lamar najdraži je reper Baracka Obame

Bivši američki predsjednik priznao je kako je Lamar njegov omiljeni reper. Kendrick je imao priliku čak tri puta posjetiti Bijelu kuću, a prvi put u siječnju prošle godine kada se susreo s Obamom kako bi razgovarali o temama vezanima uz mlade. Sudjelovao je i u kampanji 'Pay it forward', a fotografije sa susreta iskorištene su u promotivnom videu za kampanju. Reper je bio u Bijeloj kući i na prošlogodišnjoj proslavi Dana nezavisnosti, a u kolovozu prošle godine je nastupao na rođendanskoj zabavi za Obamin 55. rođendan.

Osim u dobrotvornim kampanjama, popularni kalifornijski reper sudjeluje u niz promotivnih aktivnosti koje vrlo pažljivo bira. Glazba često utječe na modne trendove, a hip-hop je imao značajan utjecaj na dizajn tenisica. Zbog toga Kendrick Lamar već tri godine surađuje sa sportskim brendom Reebok, a uključio se i u promociju čuvenog modela Classic Leather za koji kaže da ih je nosio dok je bio dijete. Club C jedno je od značajnijih Reebokovih ostvarenja, a njihove tenisice su se godinama prilagođavale street styleu, a samim time i hip-hop pokretu. Osim što je Lamar uključen u osmišljavanje modela tenisica, kroz suradnju s Reebokom nastoji poslati poruku mladima i svima koji se bore za svoje mjesto u svijetu i zajednici. Svojim primjerom želi pokazati kako nikada ne treba odustati od svojih snova

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje