Obavijesti

News

Komentari 41

'Zašto su vreće s odjećom bile u bolnici, a ne na vještačenju?'

'Zašto su vreće s odjećom bile u bolnici, a ne na vještačenju?'
3

Jedan od roditelja poginulih vatrogasaca pitao je na suđenju Draženu Slavici kirurga Nakića o vrećama odjeće koje su bile na hodniku bolnice umjesto na vještaćenju...

VIDEO

Čovjek mlađi od 30 godina imao je teške opekline velikog dijela tijela, a dio tijela bio je karboniziran. Nije trpio bol jer duboke opekline sublimiraju bol. Na sebi nije imao hlače. Pitao sam ga gdje je bio, kazao mi je 'na Kornatu', svjedočio je kirurg Ivo Ćoza u nastavku suđenja Draženu Slavici za tragediju na Kornatima 2007. godine.

Njega su iz zadarske bolnice zvali da zbrine stradale vatrogasce na intenzivnu 30. kolovoza 2007. godine. Dodao je da su ozlijede pacijenata bile nespojive sa životom. Pet pacijenata s intenzivne transportirana su kasnije u Zagreb.

Sljedeći je svjedočio tadašnji zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Dario Nakić.

- Tada sam prvi puta vidio takav slučaj opečenosti kod pacijenata. Bio sam zadužen oko organizacije. Prva dva pacijenta u zadarsku bolnicu došla su oko 20 sati, a ja sam stigao nešto prije trećeg oko 20.30 sati. Pozvali smo sve liječnike koji su mogli sudjelovati u zbrinjavanju jer u dežurstvu nije bilo dovoljno osoblja. Pacijenti su bili u stanju izražene vitalne opasnosti. Primljeno je ukupno sedam pacijenata te večeri i zbog njih smo koliko smo mogli ispraznili jedinicu intenzivnog liječenja te smo nastojali organizirati transport u specijalizirane medicinske ustanove jer mi nismo specijalizirani za takve ozljede. S doktorom Vanjakom organizirali smo konvoj pa su trojica pacijenata prebačena u Traumatološku bolnicu u Zagrebu, dvojica u KBC Dubrava, a dvojica su ostala na odjelu JIL-a u Zadru jer su imali nešto manji stupanj opečenosti iako su svi imali izrazito teške stupnjeve opečenosti. Procijenili smo da smo ih mogli zbrinuti za taj kratki period do jutra. Sutradan su upućeni u splitske Firule - rekao je.

Jedan od roditelja pitao je o vrećama s odjećom vatrogasaca koje su stajale osam dana na hodniku bolnice umjesto da idu na vještačenje. Nakić je rekao da je njegov zadatak bio iskoordinirati pacijente, a da su mu vreće s odjećom bile irelevantne. 

- Te žive oči u spaljenom tijelu, zbog toga što sam vidio taj dan mi je jedan od najtežih dana u karijeri. To je nemoguće zaboraviti. Radilo se o iznimno teškim opeklinama koje je teško preživjeti. Vatrogasac koji je preživio bio je najlakše ozlijeđen. Za njega sam bio optimističan, za neke sam se nadao, a za neke sam znao da nema nade - rekao je kirurg Vedran Basioli. Dodao je da mu nije poznato da je odjeća vatrogasaca stajala u hodniku bolnice. 

- Oko 19.15 zvao sam Divulje i tražio kanader zbog požara u Biloj Vlaki. Saznao sam da se na Kornatima nešto događa i da će nam kanader pomoći pri povratku. Rečeno mi je da su pripadnici DVD Sali samoinicijativno gasili požar na Kornatima jer tamo imaju vinograde i maslinike. Javljeno mi je da vatrogasci stižu u zadarsku bolnici i da se pobrinem da budu što bolje primljeni. Sa Slavicom sam se čuo tek oko 19.30, 20 sati jer mu je mobitel stalno bio zauzet - rekao je Željko Soša iz JVP Zadar. Dodao je da je taj dan u Zadarskoj županiji bilo devet požara te da je on osobno bio van grada do 18 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...