Obavijesti

News

Komentari 300

'Predsjednica se osramotila, ali i ugrozila položaj Hrvatske...'

'Predsjednica se osramotila, ali i ugrozila položaj Hrvatske...'
15

Zastupnici su u srijedu raspravljali o amandmanima na Poslovnik, ne i glasovali o njima, pa će to učiniti u petak. Ipak, za očekivati je da sjednica počne uobičajenim stankama

VIDEO

POGLEDAJTE VIDEO:

Peđa Grbin (SDP) u Saboru je zatražio hitni sastanak državnog vrha kako bi se napokon uskladila vanjska politika, a zastupnike je pozvao da razmisli treba li Hrvatskoj ovakav dualizam u ovlastima. Razlog za pozive potez je predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je nakon izbora u Rusiji nazvala Vladimira Putina, čestitala mu i pozvala u prijateljski posjet Hrvatskoj.

Plenković o pozivu Putinu: Je li trenutak dobar, pitajte nju...
Plenković o pozivu Putinu: Je li trenutak dobar, pitajte nju...

Grbin je podsjetio kako je premijer Andrej Plenković iz Bruxellesa, gdje je na sastanku europskog vijeća, rekao kako je vijest o pozivu Putinu u Hrvatsku pročitao što znači da "on to nije znao niti se o tome s predsjednicom dogovorio". Grbin je napomenuo i kako je premijer u četvrtak sudjelovao na sastavku Europskog vijeća na kojem je 28 šefova država i Vlada članica EU, jednoglasno utvrdilo da je upravo Rusija odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji. Nastavio je i kako je premijer oko dva ujutro dao dosta dramatičnu izjavu da RH razmatra diplomatske mjere protiv Rusije i da su dvije opcije: protjerivanje ruskih diplomata teritorija članica EU ili opozivanje europskih veleposlanika iz Moskve. 

Grabar Kitarović je čestitala Putinu i pozvala ga u Hrvatsku
Grabar Kitarović je čestitala Putinu i pozvala ga u Hrvatsku

- Predsjednica RH osramotila je sebe i dužnost koju obnaša svojim sramotnim izjava u Argentini. Kolega Bauk je s ovog mjesta postavio pitanje što bi bilo da je to izjavila Angela Merkel te konstatirao da bi ona po povratku u Njemačku bila u zatvoru ili u nekoj drugoj ustanovi. Međutim predsjednica ništa od toga nije doživjela po povratku u Hrvatsku. Dapače, dobila je priliku još jednom osramotiti sebe i dužnost koju obnaša. Nažalost, ovaj put je ugrozila i položaj Republike Hrvatske - zaključio je.

Pusić: Kolinda je pozvala Putina u Hrvatsku u katastrofalnom trenutku

Poziv predsjednice RH Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, teško je razumljiv zastupnici Vesni Pusić (GLAS) bivšoj ministrici vanjskih poslova. Smatra da je predsjednica svojim potezom Hrvatsku dovela u nezgodnu situaciju. 

- Ovo nije bilo sukreiramo s Vladom, a trenutak je bio katastrofalan, pogrešan. Čak me i manje zanima odnos predsjednice i Vlade, to je njihov problem. Zanima me slika zemlje, koja se šalje prema van, a koja je u najmanju ruku nespretna, ako ne i potpuno negativna. S druge me strane počinje i brinuti i ova druga dimenzija. Dosad smo sve to tretirali kao nespretnost, rivalstvo između predsjednice i Vlade, a sad se nadamo da je to samo to, a ne nešto opasnije - kazala je.  

Pusić smatra da je najgori trenutak za upućivanje takvog poziva kad Europsko vijeće, na kojem je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri kemijskim oružjem, na teritoriju jedne članice Europske unije, s kojom će EU sigurno i ubuduće tijesno surađivati. Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose, kazala je Pusić ali i napomenula da je važno imati i neko samopoštovanje i zajedništvo kao Europa. 

- Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga, da tako kažem, osim zemalja Europske unije. Tih se saveznika trebamo držati i onda će nas i velike sile respektirati nego u situaciji u kojoj, nadamo se da se radi samo o nekoordiniranosti i nespretnosti, a ne i o instrumentaliziranju Hrvatske u ovakvom trenutku - zaključila je Pusić. 

EU povukla veleposlanika iz Moskve, Hrvatska u ponedjeljak razmatra o mjerama

Europska unija povukla je svog veleposlanika u Moskvi, a Hrvatska će u ponedjeljak razmotriti eventualne mjere protiv Moskve, nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija "vrlo vjerojatno" odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.
U zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Bruxellesu u četvrtak navečer, Europsko vijeće je priopćilo da nema "drugog vjerojatnog objašnjenja" osim onoga da je za napad odgovorna Rusija. 

Britanska premijerka Theresa May rekla je da je trovanje u Salisburyju "dio obrasca ruske agresije protiv Europe". Moskva niječe odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju 4. ožujka na jugu Engleske.
Kremlj je u petak priopćio da žali zbog odluke EU-a o povlačenju veleposlanika. "Žalimo zbog toga", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov dodajući da je odluka donesena na temelju pretpostavki što se dogodilo Skripalu i njegovoj kćeri. 

EU je priopćio da je njezin veleposlanik povučen "radi konzultacija".

- Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našeoj zajedničkoj sigurnosti - stoji u izjavi vijeća koje je o napadu dokasna u četvrtak raspravljalo na summitu u Bruxellesu. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su europski čelnici suglasni da treba poduzeti zajedničke korake, "uključujući daljnje mjere". Grčki premijer Alexis Tsipras novinarima je rekao da EU treba pokazati solidarnost s Britanijom, "ali u isto vrijeme moramo biti odgovorni" kada se napad pripisuje nekoj državi. Litvanska predsjednica Daria Grybauskaite je najavila da će njezina zemlja protjerati ruske diplomate kao što je to učinila i Velika Britanija. 

Tu mjeru ili povlačenje svojih veleposlanika razmatraju još neke zemlje, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovorati o tome kako se postaviti prema Moskvi. Upitan kako će reagirati Hrvatska, Plenković je rekao da se u ponedjeljak sastaje državni vrh i da će "vidjeti kako pokazati solidarnost s Ujedinjenom Kraljevinom". 

- Ovo je jedan ozbiljan politički problem koji ugrožava i krši međunarodno pravo i odgovorajuće konvencije o zabrani kemijskog oružja - kaže Plenković. 

Upitan je li se Hrvatska danas našla u nezgodnoj situaciji nakon poziva predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, Plenković je rekao da je tu riječ o nastavku razgovora od prije nekoliko mjeseci. 

- To je nastavak razgovora koji se dogodio prije par mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno - rekao je Plenković. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori