Obavijesti

News

Komentari 24

Vrdoljak: Zakon o legalizaciji je samo za jednokratnu upotrebu

Vrdoljak: Zakon o legalizaciji je samo za jednokratnu upotrebu
1

U Vladi kažu da će novim zakonom postupak legalizacije biti jednostavniji i jeftiniji jer građani više neće morati plaćati davanja prije dobivanja potrebnog rješenja

VIDEO

Hrvatski sabor danas raspravlja o prijedlogu zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama kojim bi se trebao pojednostaviti i pojeftiniti postupak legalizacije. U Vladi su istaknuli kako bi novim zakonom, ako ga Sabor prihvati, postupak legalizacije bio jednostavniji i jeftiniji jer građani više neće trebati plaćati komunalni i vodni doprinos te sva davanja prije dobivanja potrebnog rješenja. 

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak rekao je u Saboru u četvrtak kako je legalizacija jednokratna mogućnost, za koju neće više biti prilike. Istaknuo je kako je to zakon za jednokratnu upotrebu, kojim žele podvući crtu da se riješi oko 50 godina nereda u nelegalnoj gradnji.

- Za otklanjanje nedostataka i povećanje interesa za legalizaciju nužan je novi zakon. Sadašnji zakon, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine i trebao povećati broj legaliziranih zgrada, loše se provodi. Legalizirano je nešto ispod 600 objekata i proces treba ubrzati. Novim zakonom nikome ništa ne opraštamo, svi će morati platiti naknade ili kazne. To je zakon za jednokratnu upotrebu kojim ćemo nastojati podvući crtu ispod 40, 50 godina nereda i kaosa u gradnji- rekao je Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva te naglasio kako ga se "mora donijeti sada i time izlegalizirati povijest i brinuti se za budućnost".

Ministarstvo graditeljstva najavilo je da će se najprije rušiti one nelegalne zgrade koje su izgrađene nakon 21. lipnja 2011. godine, kada je napravljena satelitska snimka stanja, odnosno ortofoto karta. Prema podacima ministarstva, do 15. svibnja, nakon devet mjeseci primjene aktualnog zakona, zaprimljeno je tek 9633 zahtjeva za legalizacijom, od čega je riješeno ispod tisuću zahtjeva, a očekivale su se na stotine tisuća zahtjeva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...