Obavijesti

News

Komentari 123

'Porezni dužnik u Japanu bi se ubio, a kod nas se smije u lice'

'Porezni dužnik u Japanu bi se ubio, a kod nas se smije u lice'
1

Zastupnica je dodala da zbog kulture neplaćanja obveze ne podmiruju ni oni koji imaju novaca za to jer do sada se u Hrvatskoj neplaćanjem moglo profitirati

VIDEO

U Japanu bi se porezni dužnik ubio i počinio harakiri, a kod nas se dužnik vjerovniku samo nasmije u lice- slikovito je opisala porezni sustav SDP-ovka Nadica Jelaš. Dodala je da zbog kulture neplaćanja obveze ne podmiruju ni oni koji imaju novaca za to, jer se do sada u Hrvatskoj neplaćanjem moglo profitirati.

- A i profitiralo se. Nevjerojatna je domišljatost u kreiranju modela i načina da se prevari država - zaključila je Jelaš.

Lesar: Objava poreznog stupa srama je od javnog interesa  

Zastupnici raspravljaju o poreznom zakonu, kojim se omogućuje objava popisa poreznih dužnika. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je kako porezni dug državi iznosi 51 milijardu kuna.

- Popis se odnosi na dio poreznih obveznika po posebnim kriterijima, najznačajniji slučajevi i oni koji imaju najnegativniji primjer - rekao je Lalovac. Laburist Dragutin Lesar rekao je kako će podržati reforme poreznog zakona.

- Kad se pokušava napraviti red te naplatiti porez i kad se traži da podatak o poreznim dužnicima bude javan, to je stup srama. A što je s radnicima koji dobivaju ovrhe zbog TV pretplate, komunalnog doprinosa, neplaćenog kredita, kojima Fina, bez dostave ovršnog naloga, blokira račun, kojima ovrha ide cijelu plaću, jesu li oni na stupu srama? Ne, njima se uzima s računa, a ako ulože prigovor ili žalbu, ovrha se nastavlja - rekao je Lesar.

- Kad poslodavci kažu da oni nisu problem, nego rješenje, odgovaram - poslodavci koji uredno posluju jesu rješenje, ali oni koji su utajivali porez i koji su stvorili dug od skoro 50 posto proračuna ne mogu biti rješenje izlaska iz krize i doista jesu problem - poručio je Lesar. 

Založio se za javnu objavu poreznih dužnika i iznosa njihovog duga rekavši kako je to javni interes i da ‘građani imaju pravo znati’.

Kajin: Ovaj zakon je revolucija

IDS-ov Damir Kajin smatra da je ovaj zakon revolucija u odnosu na dosadašnji. Ipak, ima neke zamjerke.

- Na isti način bi se trebalo tretirati ministre, premijere i predsjednike, župane, načelnike i gradonačelnike, zastupnike koji dižu ruke za stranačke šefove i ne slušaju svoju savjest - nabrajao je Kajin. Tvrdi kako dugovi zapravo iznose 55 milijardi kuna i uvjeren je da se dvije trećine nikad neće naplatiti.

Dalić: Kako će se ovrhama preuzimati nekretnine?

Martina Dalić (HDZ) kaže kako se ovim prijedlogom narušava institucionalni i financijski rejting.

- Zakon ništa ne kaže o tome na koji način će država u ovršnom postupku preuzimati nekretnine. U prijedlogu stoji naplata duga ustupanjem nekretnina, ali kako i kojim kriterijem? To ovdje ništa ne piše - zaključila je Dalić.

- Cilj je doći do novca. Nije jasno što će država s tim nekretninama - zaključila je Dalić te dodala kako i danas "čuče" nekretnine preuzete prije deset godina. Dalić smatra da je u teoriji ovo mjera koja može donijeti poreznu disciplinu. Ipak, zapitala se i što znači zakasniti u naplati poreza.

- Jedan dan? Zakon ne kaže u kojem će se trenutku netko kvalificirati da se pojavi na ovom popisu - poručila je.

Vinković: Svima omogućiti obročnu otplatu duga

Zoran Vinković rekao je kako se HDSSB zalaže za to da na listi poreznih dužnika trebaju biti i oni, koji su se poreznom upravom, odnosno državom dogovorili o obročnoj otplati duga.

- Naš prijedlog je da se svim građanima omogući obročna otplata, jer, iako iznosi poreznog duga pojedinačno nisu toliko veliki, za svaku obitelj predstavljaju i te kako velik iznos - zaključio je Vinković. Smatra kako ovaj prijedlog ne može nikoga naljutiti, da se njime ne stvara antipoduzetnička klima ili bilo kakva nemogućnost razvoja poduzetništva. Vinković kaže kako bi se ovim zakonom, osim dugova poreznoj upravi, trebali obuhvatiti i obveze prema jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Dujomir Marasović iz HDZ-a poručio je Ingrid Antičević Martinović da je jedan obični jeftini demagog.

- Vi ste osobno zastupali da treba obustaviti ovrhe preko ovršitelja. Da se to napravilo bilo bi bolje danas. Po mom mišljenju stup srama ništa neće promijeniti jer onome tko ne može platiti porez, ništa neće značiti ta objava- rekao je Marasović. Antičević Martinović odgovorila je da Marasovićeve objede prepušta njegovom kućnom odgoju te najavila da će javna objava poreznih dužnika otkriti sliku velikih i uspješnih gospodarstvenika koji su se tako godinama predstavljali, a zapravo nisu plaćali obveze državi.

Saša Đujić (SDP) pojedinačnu je raspravu počeo je sa vicem koji kruži Hrvatskom:

- Znate li što Chuck Norris radi ovih dana u Zagrebu? Traži Slavka Linića da mu plati porez. Podržat ću ovaj zakon, iako znam da neće riješiti sve probleme u poreznom sustavu - zaključio je Đujić.

Popis poreznih dužnika bi se objavio na internetskim stranicama Porezne uprave prema vrsti i visini duga, a objavila bi se i imena poduzeća s dugom većim od 100.000 kuna (trenutačno je takvih 15.800), obrtnika s dugom većim od 50.000 kuna (sada ih je 31.000) te građana s dugom iznad 10.000 kuna (ima ih 85.000).  Popis bi trebao spriječiti dosadašnju praksu otvaranja novih tvrtki kako bi se izbjeglo plaćanje obveza prema državi i radnicima, odnosno da se kroz njih izvlače imovina i novac, a ostaju radnici i dugovi.

Osudili svako izražavanje mržnje prema romskoj manjini

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina raspravljao je o protjerivanju romske obitelji iz Škabrnje te o o tome kako se Hrvati i Srbi u Lici žale na nasilje jedne romske obitelji. Osudili su svako izražavanje mržnje prema pripadnicima romske nacionalne manjine. Došli su i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić,pučki pravobranitelj Jurica Malčić, predstavnici Ravnateljstva policije i Vladinog Ureda za ljudska prava.

- Događaji u Škabrnji bili su brutalni iskaz mržnje prema dvije romske obitelji koje su kupile komad zemlje, uredno ga platili i naselili se sa ciljem prikupljanja sekundarnih sirovina. Reakcija je bila poziv na linč više od 100 ljudi koji su ih ogradili bodljikavom žicom i trakom za označavanje opasnog prostora - podsjetio je saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Dodao je kako je nedopustivo da takve šovinističke činove predvode općinski načelnici.

Pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije Zlatko Sokolar ukazao je kako je protiv općinskog načelnika u Škabrnji Luke Škare podnesena kaznena prijava za rasnu i drugu diskriminaciju. I Ruža Tomašić iz HSP-a Dr Ante Starčević oštro je osudila rasizam i nacionalnu netrepeljivost te pozvala na poštivanje zakona.

- Ako smo znali za probleme u Lici još od 2007. godine, gdje su se ujedinili Hrvati i Srbi protiv Roma, onda smo licemjerni. Svi imaju pravo na imovinu, ali i sigurnost, ali i svi moraju isto tako biti jednako zaštićeni - jasna je bila Tomašić.

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina pozvao je sve nadležne institucije da poduzmu potrebne mjere te osiguraju miran suživot i razvoj tolerancije među svim građanima Hrvatske. Vlada su pozvali o poduzetim aktivnostima i rješavanju problema izvijesti Odbor i Hrvatski sabor.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)